Kurban eti hayvana verilir mi? Evcil hayvanlara verilip verilemeyeceği merak konusuydu
Kurban Bayramı'nda kesilen kurban etinin dağıtımı İslami kurallara göre yapılır. Et dağıtımında öncelik ihtiyaç sahipleri ve gurbette olanlara verilir. Ancak, kurban etinin evcil hayvanlara verilip verilemeyeceği konusunda merak edilenler var.
Kurban Bayramı, Müslümanlar için önemli bir ibadet dönemidir ve bayram süresince kurban kesimi gerçekleştirilir. Kurban eti, İslami usullere uygun şekilde dağıtılırken, etin ve kemiğin kalan kısımlarının nasıl değerlendirileceği de sıkça sorulan sorulardan biridir. Evcil hayvanlara, özellikle kedi ve köpeklere kurban eti veya kemiği verilip verilemeyeceği merak konusu olmuştur. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bu konudaki görüşleri, kurban etinin nasıl değerlendirileceği hakkında önemli bilgiler sunmaktadır.
KURBAN ETİ HAYVANA VERİLİR Mİ?
Çevresel faktörler de düşünüldüğü zaman kurbanlık hayvanların ya da adak hayvanlarının kesilen kısımlarının tüketilmeyen bölümlerini toprağa gömmek, sıhhat ve etrafı temiz tutma açısından önemlidir. Bununla beraber çevreye zarar vermemek şartıyla, kedi, köpek ve kuş gibi hayvanlara da kurban eti yedirilir.
Kurban, besmele ile kesilip kurban idraki ifa ettikten sonra o kurbanın tüm aynı yerde bırakılıp (çöpe atılsa) ki yanlış bir iş kurban ibadeti sekteye uğramaz. Yalnızca et ziyanı olacağı için vebale girilmiş olur. Çünkü kurban ibadeti hayvanı kesince yerine gelir. Dolayısıyla hayvan eti yendikten sonra kemikleri çöpe atılsa veya bir köpeğe verilse bundan bir günah oluşmaz. Çünkü kemik, yapılacak başka bir şey yok; köpeğe verilir. Kurban hayvanıdır bu, diye köpeğe kemiğin verilmesinde veya sakatatının çöpe atılmasında günahlık yoktur.
KURBANIN NERELERİ YENMEZ?
Kurban özellikleri taşıyan havyanların, (ister kurban - ister adak) belirli bölgeleri tüketilmemelidir. Kurban hayvanının yenmemesi gereken yerleri; Kanları, ödleri, bezeleri, idrar torbaları, cinsel organları ve yumurtalıklarıdır. Bu sayılanlar İbn Nüceym, el-Bahr, VIII, 553; el-Fetâva’l-Hindiyye, VI, 495'de mekruhtur.
- Farklı bir hadiste Hazreti Peygamberin, eti tüketilen hayvanların cinsel organlarının, yumurtalarının, bezelerinin, öd keselerinin, mesanelerinin tüketilmesinin doğru olmadığı bildirilmektedir (Beyhakî, es-Sünenü’l-kübrâ, X, 12).
- Bununla beraber Malikî ve Şâfiî mezheplerinde eti yenen hayvanların yumurtalarını (husye) yemek caizdir (Uleyş, Şerhu minah, V, 8-9; Zekeriyyâ el-Ensârî, Esne’l-metâlib, IV, 256).