Kurban kesilirken edilecek dualar ve anlamları! Kurban kesme yöntemi
Müslümanların heyecanla beklediği Kurban Bayramı geldi. Farz ibadetleri arasında yer alan kurban ibadetini, yerine getirecek olan vatandaşların gündeminde, kurban kesilirken edecekleri dualar yer alıyor. Kurban kesimi sırasında nasıl niyet edilir, kesim sırasında okunacak dualar nelerdir? Merak edilenler haberimizde…
İslam’ın farz ibadetlerinden olan kurban ibadetinin layıkıyla yerine getirilebilmesi için kurban kesim yöntemi ve edilecek dualar çok önemli. Öncelikli olarak hayvana eziyet etmeden, doğru pozisyona alarak ve kıbleye dönmeli ardından niyetlenip okunması gereken duaları okuması gerekiyor. İşte size kurban kesimi esnasında yapmanız gerekenler ve okunacak dualar konusunda yardımcı olacak bilgiler.
YAPILAN HAZIRLIKLAR
Kurban kesiminde dua okunması, hayvanın yüzü ve ayaklarının kıbleye gelecek şekilde yatırılmasının ardından yapılmalıdır. Hayvanın sağ arka ayağının serbest bırakılması, diğer üç ayağının bağlanması gerekir. Ardından kişi de kıbleye karşı durarak, kurban kesiminde okunması gereken duayı okumalıdır. Okunan dua ve ayetlerin ardından, kurban kesim işlemlerine başlanır.
Kurbanı kesmeden önce Kurbanı kesecek olan kişinin "Allahü ekber Allahü ekber. Lâ ilâhe İllâllahü vallahü ekber. Allahü ekber ve lillâhil hamd" şeklinde tekbir getirmesi ve "Bismillahi Allahü Ekber" diyerek kesime hazırlanması gerekir.
KURBAN KESİLMEDEN HEMEN ÖNCE OKUNACAK DUA:
Kurban kesimi esnasında öncelikle niyet etmek ve besmele çekmek gerekir ve arkasından şu dua okunur.
"Allahümme minke ve leke salatî nusukî ve mahyâye ve mematî lillahi Rabbil-Alemine lâ şerike lehu ve bizalike Umirtu ve ene mine`l-müslimîn."
ANLAMI:
"Ey Rabbim bu senden ve yine sanadır. Namazım, kulluğum, kurbanım, ölümüm ve dirimim eşi benzeri olmayan âlemlerin Rabbi Allah içindir. Ben bununla emrolundum ve teslim olanlardanım" demek.
KURBAN KESİLİRKEN OKUNACAK SURELER:
Kurban kesilirken üç defa “Bismillahi Allahü ekber” denilir ve şu âyetler okunur.
ENAM SURESİ 79. AYETİ:
“İnnî veccehtu vechiye lillezî fataras semâvâti vel arda hanîfen ve mâ ene minel muşrikîn.”
ANLAMI:
“Ben hanîf olarak, yüzümü gökleri ve yeri yoktan yaratan Allah'a çevirdim ve ben müşriklerden değilim.”
ENAM SURESİ 162. AYETİ:
“İnne salâtî ve nusukî ve mahyâye ve memâtî lillâhi rabbil âlemîn."
ANLAMI:
“Şüphesiz benim namazım da, diğer ibadetlerim de, yaşamam da, ölümüm de âlemlerin Rabbi Allah içindir.”
Bu ayetlerden sonra teşrik tekbiri getirilir. Teşrik tekbiri arefe günü sabah namazından itibaren bayramın dördüncü gününün ikindi namazına kadar, 23 farz namazının arkasından birer defa getirilir.
TEŞRİK TEKBİRİ:
Allahu ekber Allahu ekber, Lâ ilâhe illallahu vallahu ekber. Allahu ekber ve lillahi'l-hamd.
ANLAMI:
Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Allah’tan başka ilâh yoktur. Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Hamd Allah’a mahsustur.