Kurban Bayramı’na az bir zaman kala vatandaşlar, “Kurban Bayramı ne zaman? Kurban Bayramı hangi güne denk geliyor? Kurban Bayramı tatili kaç gün?” sorularının cevaplarını merak ediyor. Kurban Bayramı ile ilgili tüm bilgileri haberimizden okuyabilirsiniz. İşte detaylar...
Kurban Bayrami için sayili günler kaldi. Vatandaslar hazirliklarini südrürürken özellikle Kurban Bayrami tatilinin kaç gün olacagini merak ediyor. Peki, Kurban Bayrami ne zaman? Kurban Bayrami hangi güne denk geliyor? Kurban Bayrami kaç gün?
Bayramin ilk günü pazartesi gününe denk geldigi için 4 günlük tatilin uzayip uzamayacagi vatandaslarin planlari için önemli. Bu nedenle Bakanlar Kurulu'nun verecegi karar yine gündemde olacak.
Diyanet Isleri Baskanligi’nin yayimladigi 2021 dini günler takvimine göre, Kurban Bayram arifesi 19 Temmuz tarihine denk geliyor. Bayram’in 1. günü 20 Temmuz’da idrak edilecek. Bayram 24 Temmuz Cuma günü sona erecek. Her hangi bir degisiklik olmazsa bayram tatili günleri asagidaki gibi olacak:
Kurban Bayrami Arifesi- 19 Temmuz Pazartesi
Kurban Bayrami 1.Gün - 20 Temmuz Sali
Kurban Bayrami 2.Gün- 21 Temmuz Çarsamba
Kurban Bayrami 3.Gün- 22 Temmuz Persembe
Kurban Bayrami 4. Gün- 23 Temmuz Cuma
Kurban Bayrami’nin son günü hafta sonu ile birlesmesi nedeniyle Bayram tatilinin 1 haftayi geçecegi görülüyor. Kurban Bayrami arifesinin pazar gününe denk gelmesiyle Bayram tatilinin 9 gün olacagi tahmin ediliyor.
Bakanlar Kurulu’ndan Kurban Bayrami tatiline iliskin çikacak kararlar merakla bekleniyor. Bayram tatiline iliskin henüz resmi bir açiklama yapilmadi.
Kurban, Allah’a yaklasmak ve Allah rizasina ermek niyetiyle kesilen, kurban edilen, hayvan anlamina gelir.
Islam aleminin iki bayramindan biri olan Kurban Bayrami’nda kisi, kurban keserek Allah'in emrine boyun egmis ve kulluk bilincini ifa etmis olur. Müslümanlar arasinda birlik ve beraberligin arttigi Bayram günlerinde kulluk görevlerini yerine getirirler. Kurban ibadetinde Müslümanlara Hz. Ibrâhim ile oglu Ismâil'in Allah’in buyruguna teslimiyeti örnek teskil eder.
Kurban kesmenin faziletlerinden biri de toplumsal yasamda yardimlasmayi, birlik ve beraberligi canlandirmasidir. Allah’in Müslümana imtihan kildigi Kurban kesme ibadeti, toplumda dayanismayi tesvik eder. Zenginlerin yoksullari hatirlamasini saglar.
Her ümmet için, Allah'in kendilerine rizik olarak verdigi hayvanlar üzerine ismini ansinlar diye kurban kesmeyi mesru kildik Iste sizin ilahiniz bir tek ilahtir Su halde yalniz ona teslim olun Alçak gönüllüleri müjdele! (Hac suresi, 34)
Kurbanlik büyük bas hayvanlari da sizin için Allah'in dininin nisanelerinden kildik Sizin için onlarda hayir vardir. Onlar saf saf siralanmis dururken (kurban edeceginizde) üzerlerine Allah'in adini anin Yanlari üzerlerine düsüp canlari çikinca onlardan siz de yiyin, istemeyen fakire de istemek zorunda kalan fakire de yedirin Sükredesiniz diye onlari böylece sizin hizmetinize verdik (Hac suresi, 36)
Biz, (Ibrahim'e) büyük bir kurbanlik vererek onu (Ismail'i) kurtardik. (Saffat suresi, 107)
Kurban Bayrami’na sayili günler kala vatandaslar, kurban fiyatlarini da arastirmaya basladi. Salgin nedeniyle Kurban fiyatlarinda degisiklik olup olmayacagi merak konusu oldu.
Salgin nedeniyle kafe ve restoranlarin kapali olmasi et tüketimini düsürürken hayvan arzini artirdi. Dolayisiyla kurban fiyatlarina olumlu yansiyacak bu durumda üreticiler kurban fiyatlarina zam yapmayacak.
Küçükbas fiyatlari bin 500’den baslarken büyübas fiyatlari 8 bin liradan basliyor.