Tgrt Haber

Kurtulmuş, 'Korkmayacağız, yılmayacağız, teröre alışmayacağız'

22 Mart 2016 08:06 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 11:52
Kurtulmuş, 'Korkmayacağız, yılmayacağız, teröre alışmayacağız'

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, 'Korkmayacağız, yılmayacağız, teröre alışmayacağız. Terörün bu ülkeyi terörize etmesine asla müsaade etmeyeceğiz' dedi.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu Toplantısı devam ederken verilen arada düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Nevruz Bayramı'nın bütün bölge halkları için hayırlı uğurlu olması dileğinde bulunan Kurtulmuş, "İnşallah yaşadığımız bütün bu sıkıntılar geride kalarak Nevruz'la birlikte gerçekten dostluğun, barışın ve insanlığın kazanmasını diliyorum. Bütün milletimizin de bu çerçevede yeni bir döneme girmesini ümit ve temenni ediyorum" diye konuştu.
Nusaybin'de şehit olan güvenlik güçlerine Allah'tan rahmet dileyen Kurtulmuş, ailelerine ve Türk milletine başsağlığı mesajını iletti.

Derbinin ertelenmesi
Çeşitli kanallardan alınan farklı istihbarat bilgilerinin birbirini teyit eder mahiyette olması nedeniyle, Galatasaray-Fenerbahçe maçının ertelenmesiyle ilgili önemli ve zor bir kararın alınmasını gündeme getirdiğini ifade eden Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Maç ya seyircisiz oynanacaktı ya iptal edilecekti, tehir edilecekti. Dolayısıyla bu konuda ilgili bakanlıklar, ilgili istihbarat birimlerinin istişarelerinden sonra alınan bir karardır. Spor kulüplerinin de içinde bulunduğu bir kararla bu derbi müsabakası, tehir edilmiş oldu. Bunun üzerinden kimsenin spekülasyon yapma hakkı olmadığını ifade etmek isterim. Çünkü ortada son derece tedbir almamızı gerektiren istihbarat bilgileri vardı. Bunlar birbirini, üst üste teyit ediyorlardı. Sonuç itibarıyla bu adım atıldı."

Kurtulmuş, Schengen vizesinin kaldırılması için tüm hukuki düzenlemeleri nisan sonuna kadar yapmayı planladıklarını belirterek, "Ümit ediyoruz ki yasa ve ilgili yönetmelikler değiştirildikten sonra haziran ayında vize serbestisi safhasına geçeceğiz ve yine ümit ediyoruz ki haziran ayında vize serbestisi meselesini halletmiş olacağız. Hükümet olarak kararlılığımız, 4 Mayıs'a kadar atılması gereken 35 hukuki adımın atılmasını sağlamak. Bu yasaları Meclis'e göndermek üzere çalışmalarımızı tamamlamış bulunuyoruz" ifadelerini kullandı.

"Korkmayacağız, yılmayacağız, teröre alışmayacağız"

Ayrıca reformlarımızın yüzde 65'i bugün parlamentoya sevk edeceğimiz tasarılarla gerçekleştirilmiş oluyor. Yedi kanun tasarısı henüz Meclis'e gönderilmemiştir, bunlar üzerindeki son rötuşlar yapılıyor, son çalışmalar yapılıyor."

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş, terör olaylarına ilişkin de "Korkmayacağız, yılmayacağız, teröre alışmayacağız. Terörün bu ülkeyi terörize etmesine asla müsaade etmeyeceğiz. Terör örgütlerini kategorize etmeden tüm Türkiye dostları, Türkiye'nin teröre karşı bu zorlu mücadelesinde yanında bulunmak durumundadır. Herkesin tüm bu saldırılarla birlikte Türkiye'nin yanında olduğunu açık bir şekilde ifade etmesi dostlarımızdan ortak beklentimizdir. Ümit ediyorum ki hep beraber kararlılık içinde terör örgütlerine gereken cevabı vereceğiz ve bu zor günler geride kalacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Bir gazetecinin Türkiye'de kayıt altına alınmış Suriyeli mültecilerin vatandaşlığa alınıp alınmayacağına ilişkin sorusu üzerine Kurtulmuş, "2 milyon 700 bin Suriyeli sığınmacı var. Dolayısıyla bunların hepsinin vatandaşlığa alınması gibi bir çalışmamız yok. Ancak nitelikli çalışma imkanına sahip olanlarla ilgili bir takım çalışma izinleri çıkarttık, çıkartıyoruz. Ayrıca, belki bazılarıyla ilgili burada oturma izniyle ilgili çalışmalar yapılabilir" yanıtını verdi.

"Terörün bu iradesine inat..."

Bakanlar Kurulunun önemli vaktini alan konunun ise Avrupa Birliği ile ilgili Türkiye'nin geldiği nokta olduğunu dile getiren Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu toplantının detayını şunun için ifade etmeye çalışıyorum, terör Türkiye’yi terörize etmeye çalışıyor normal yapmamız gereken işleri atmamız gereken adımları atmamamız sağlamaya çalışıyor. Biz de terörün bu iradesine inat, şiddetin bu iradesine inat hem hükümet olarak hem kamu kuruluşları olarak hem milletin fertleri olarak yapmamız gereken işlerimizi eksiksiz yapmaya devam edeceğiz atmamız gereken adımları da atacağız.

Bu çerçevede Avrupa Birliği-Türkiye arasındaki ilişkiler, son zamanlarda önemli bir ivme kazanmıştır. Son 3 ayda, 3 önemli zirve toplantısı yapıldı. Bunların en sonuncusu bildiğiniz gibi 18 Mart’ta Brüksel’de Türkiye-AB zirvesi olarak gerçekleşti. Burada alınan kararlar, uzun uzun hem AB hem Dışişleri bakanımız tarafından Bakanlar Kurulumuzla paylaşılmıştır."

Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Bu anlamda şiddet olayları, sadece ülkede bir terör havası estirmek değil, kullanmış oldukları bu insanlık dışı yöntemlerle Türkiye'yi, halkımızı terörize etmeye çalışıyorlar. Buna karşılık da her zaman ifade ettiğimiz gibi hem birlik ve beraberlik içerisinde olacağız hem bütün bu terör örgütlerine ve bu şiddet saldırılarına karşı yek vücut olarak, tek millet, tek yumruk olarak varlığımızı sürdüreceğiz. Hem de aynı zamanda onların yapmak istediği bu ülkeyi terörize etme işlemine karşı, bu niyete karşı da asla teröre alışmayacağız, terörden yılmayacağız, korkmayacağız, hayatımıza devam edeceğiz. Bu çerçevede her gün birçok terör saldırısıyla karşı karşıya kalıyoruz. Bunlarla ilgili gerekli tedbirler, önlemler alınmaya çalışılıyor. Bunların bir kısmı önleniyor maalesef bir kısmı da İstanbul'da olduğu gibi, bütün alınan tedbirlere rağmen maalesef önlenemiyor."

"Hükümet, vaatlerinin yüzde 100’ünü gerçekleştirmiş durumdadır"

Toplantıda, ayrıca, hükümetin reform paketi çerçevesinde yapması gereken işler olduğunu dile getiren Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Bugün itibarıyla hükümetin kuruluşunun üzerinden 3 ay geçti. Bu 3 aylık süre içerisinde şunu çok net bir şekilde söylemek isterim; 64. Hükümet, hükümet programında vadetmiş olduğu vaatlerin bugün göndereceğimiz birtakım yasa tasarılarıyla birlikte tamamını, yüzde 100’ün gerçekleştirmiş oluyor. Üç ay içerisinde, hükümet vaatlerinin yüzde 100’ünü gerçekleştirmiş durumdadır. Ayrıca reformlarımızın yüzde 65’i, bugün parlamentoya sevk edeceğimiz tasarılarla gerçekleştirilmiş oluyor. Yedi kanun tasarısı, henüz Meclise gönderilmemiştir, bunlar üzerindeki son rötuşlar, son çalışmalar yapılıyor."

24 maddelik paket TBMM'ye sevk edildi

Reform paketi çerçevesindeki eylem planı ve eğitim paketiyle ilgili bir çalışmanın da Bakanlar Kurulu gündemine geldiğini ifade eden Kurtulmuş, eylem planı içinde görülebilecek 24 maddelik bir paketin TBMM'ye sevk edildiğini söyledi.

 Kurtulmuş, ayrıca eğitimde 28 maddelik bir paketin Meclis'e sevk edildiğini anlattı. Bu paketle mesleki eğitim ve stajın özendirilmesi, çıraklık eğitiminin zorunlu eğitim kapsamına alınmasıyla, öğrencilerin 4+4+4'de son 4 yılda hem çıraklık hem de zorunlu eğitimini tamamlamasının amaçlandığını kaydeden Kurtulmuş, bununla ilgili çalışmaların sürdüğünü dile getirdi.

TBMM'ye gönderilen eylem paketinde, çalışma hayatı ve sosyal güvenlikle ilgili konular arasında kamuoyunun önemli şekilde dikkatini çekecek "25 yaş öncesi gençlerin birikmiş genel sağlık sigortası prim borçlarının silinmesinin" de yer aldığını vurgulayan Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Ayrıca 65 yaş aylıklarında kesinti ve duraksamanın olmaması, sosyal destek alanların istihdamı halinde işveren sigorta priminin karşılanması, ayrıca organize sanayi bölgesi dışındaki özel kesime ait meslek okullarında okuyan öğrencilerle ilgili hükümetin destek vermesi, iş kanununa tabi olarak çalışanların yıllık izinlerine esneklik getirilmesi, sendikaların terör mağdurlarına ayni ve nakdi yardımlar yapabilmesi, daha evvel de paylaşmıştık, kentsel dönüşüm kapsamına girmek şartıyla izinsiz yapılara elektrik ve su bağlanması çok sayıda yurttaşımızın taleplerinin içinde yer alıyor. Lise ve üniversite öğrencilerinin staja özendirilmesi, çıraklık eğitiminin altyapısının güçlendirilmesi, meslek liselerinden üniversiteye girişte öğrencilerimize ek puan verilmesiyle igili düzenlemelerin yapılması, özel mesleki ve teknik anadolu liselerinin atölye ve laboratuvarlarında üretim ve satış yapılabilmesinin zemininin hazırlanması gibi. Bunlar bir kısmı. Bugün yürürlük maddeleriyle birlikte 52 madde olan bu paket TBMM'ye sevk edildi ve ümit ediyoruz ki en kısa zamanda yasalaşacaktır."

"Muhalefet partilerinin lehine olmaz"

Avrupa Birliği ile ilgili düzenlemelere ilişkin bir aylık sürenin olduğu belirtilerek, muhalefet partileriyle anlaşılamaması durumunda izlenilecek yolun sorulması üzerine Kurtulmuş, şunları söyledi:

"Bununla ilgili olarak biz üzerimize düşen her türlü ciddiyetle, iyi bir zaman planlamasıyla bu süreci yürütmeye çalışıyoruz. Onun için bugün çok uzun süreler içerisinde AB konusundaki atılacak adımlar, vize serbestisi ile sonuçlanacak bu adımlarla ilgili olarak çalışmalarımızı bir kere daha gözden geçirdik. Hemen bugün itibarıyla da bunları TBMM'ye gönderiyoruz. Tabii bunların yasalaşması iktidar partisi olarak bizim sorumluluğumuzda olduğu gibi muhalefetten de beklentimiz şudur: Bunların hepsi sonuçta ortak olarak bütün halkımızın beklediği hususlardan birisi. Ümit ediyoruz ki haziran ayında Türkiye vize serbestisi hakkına sahip olacaktır. Bununla ilgili muhalefet partilerinin Meclis'i bloke etmemelerini temenni ediyoruz. Eğer böyle bir tavır içine girerlerse millet de bunu görür. Biz bütün muhalefet partileriyle bu konuda uzlaşıp mümkün olan en kısa süre içerisinde bu yasaların çıkması için gayret sarf edeceğiz ama hangi muhalefet partisinin nasıl hareket edeceğinin kararını da biz vermeyeceğiz, onlar verecekler bu kararları. Biz onlara da şu tavsiyede bulunuyoruz: Bu bütün milletin ortak beklentilerinden birisidir. Bu alanda lüzumsuz, sıradan bir engelleme, zaman kaybettirme, vakit geçirme taktiğine başvurarak hükümetin yolunu kesmeye kalkmasınlar. Bu muhalefet partilerinin lehine olmaz diye düşünüyorum."

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...