Kuru incirin faydaları nelerdir? Kuru incir hakkında merak edilenler
Türkiye adeta bir incir cennetidir. Bu sebeple ülkemizde incirin hem taze hem de kurutulmuş hali sevilir ve çok tüketilir. Sağlığa faydalı olması ve Kur’an-ı Kerim’de adının anılması ile bilinen incir meyvesi hakkında bu haberimizde: "Kuru incirin faydaları nelerdir?, Kabızlık için incir kürü nasıl yapılır?, Kuru incirin sağlığa faydaları, İncir hangi hastalıklara iyi gelir?, Dağ incirinin faydaları nelerdir?, İncir suyu ne işe yarar?” gibi merak edilen soruların cevaplarını vermeye çalışacağız. İşte, incir hakkında merak edilenler…
Latince ficus ağacı olarak bilinen incir, ficus caria yani dut ailesi bitkiler arasında yer alır. Yüzyıllardır sevilerek tüketilen incir, dünyada üretilmesine rağmen en çok Türkiye'de üretilmektedir. FAO'nun verdiği bilgilere göre dünyada 1.057.000 ton incir üretilmiştir ve bunun 280.000 tonu Türkiye'de yetişmiştir. Özellikle bu incirler Ege Bölgesi'nde yetiştirilmekte olup, Aydın ilinde en yüksek oranda incir yetiştirilen şehirlerimiz arasında yer almaktadır...
İncirin içeriğinde bulunan mineral ve vitaminlerin isimleri şöyledir:
- A vitamini
- C vitamini
- K vitamini
- B vitaminleri
- Potasyum
- Magnezyum
- Çinko
- Bakır
- Manganez
- Demir
Kuru İncirin Faydaları Nelerdir?
1. Kabızlık birçok insanın yaşadığı ve kimsenin istemediği bir sorundur. Bu durumda olan kişilere uzmanların lifli yiyecekler yemesi önerilir. İşte kuru incir tam bir lif kaynağı olduğu için tüketildiğinde kabızlık sorunları ortadan kaldırmaktadır.
2. Potasyum kaynağı olan kuru incir, tansiyon ve kan basıncını dengeleyen maddeler içerir. Özellikle yaşlıların kuru incir tüketmeleri önerilir. Tansiyon riskini azaltmak isteyen bir kimse kuru incir tüketmelidir.
3. Yüksek lif içeren kuru incir, özellikle diyabet hastalarının hem de diyabet riski olan insanların dengeli bir şekilde kuru incir tüketmeleri tavsiye edilmektedir.
4. Kuru incir yaşa bağlı olarak ortaya çıkan kalp ve damar hastalıklarının baş düşmanıdır. İçerdiği potasyum sayesinde yüksek tansiyon dengelenir. Ve buna bağlı olarak ortaya çıkacak olan kalp rahatsızlıklarını önler.
5. Cildin yenilenmesinde, parlak olmasında ve vücudun dinç gözükmesinde kuru incir tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
6. Kemik ve diş sağlığını olumlu etkiler.
7. Çıban olgunlaşmasını ve basuru önler.
8. İnsülin salınımını dengeler.
9. Vücudu temizler.
10. Saçı besler. Magnezyum ve C vitamini ile incir, saç ve saç köklerini besler ve saça doğal bir görünüm kazandırır.
11. Osteoporoz, egzama, sedef ve diyabet hastalıklarında olumlu etkileri vardır.
12. Yüksek tansiyon hastalığı olanların diyetlerine inciri eklemesi tavsiye edilir.
Bununla birlikte kuru incirin kan yapıcı özelliği olması, diyet listelerinde isminin sürekli yazılıp önerilmesi, içeriğindeki lifin spor yapanlara faydasının olduğundan, kadınların yumurtalarının çatlamasına ve hamile kalmayı kolaylaştırdığına dair birçok hastalığa şifa olduğu bilinmektedir.
Şimdi gelin kuru incir hakkında merak edilen diğer sorulara da bir göz atalım.
İncir suyu ne işe yarar?
Kuru incir karışımının yararlarından bazıları ise şu şekildedir; Kansızlığa iyi gelir. Kemikleri kuvvetlendirir. Kilo vermeye destek olur.
İncir fiyatları ne kadar?
1 kg kuru incir ürünün tipi ve çeşidine göre fiyat farklılıkları göstermektedir. Örneğin, normal Peyman incirin fiyatı 45 TL'den başlar ve 70 TL'ye varan fiyatlara satılabilmektedir.
1 kilo kuru incir kaç tanedir?
İncirler kurutulunca 16 tane kuru incir 1 kg gelmektedir.
Günde ne kadar kuru incir yemeliyiz?
Yüksek oranda pektin enzimi içermesi nedeniyle incir, kolesterolün düşürülmesinde de etkin bir maddedir. Bu nedenle günde 2 adet incir tüketimi kolesterolün düşürülmesine önemli fayda sağlar.
Kuru incirin kalori değeri?
100 gramında yaklaşık 250 kalori bulunmaktadır. Yani ortalama bir kuru incir 20 gram ağırlığında ve 50 kalori değerindedir demektir. Bu kapsamda kuru incir, bir gün içerisinde tüketilen besin maddelerinin çoğundan daha az kalori içermektedir. 100 gram kuru incirin içinde yaklaşık 63 gram karbonhidrat bulunmaktadır.
Kuru incir çok yenirse ne yapar?
İncir çok tüketildiği zaman gliserin indeksi yüksek olduğu için fruktoz ihtiva ederek, karaciğerin yağlanmasına neden olur. Kuru incirde özellikle yüksek miktarda fruktoz bulunması sonucu karaciğer yağlanması ila birlikte trioid, pankreas gibi organlar başta tüm vücudun yağlanmasına neden olabilmektedir.
Kuru incir üzerindeki beyaz toz nedir zararlı mı?
Kuru incir üzerindeki beyazlık aslında incirin doğal olduğunu gösterir. Kuru incirin %26 nem derecesi altında saklanması gerekmektedir. Nem ayarlaması yapıldığında incir üzerindeki şekerlenmenin daha geç oluştuğunu ve daha az miktarda oluştuğunu gözlemledik.
Düzenli kuru incir yemek kilo verdirir mi?
Öncelikle kuru incirin kolesterol içermediğini belirtmiş olalım. Diğer taraftan kuru incirde yüksek miktarda lif bulunduğundan sindirim sisteminin daha rahat ve stabil şekilde çalışmasına yardımcı olduğundan diyet listelerinde sıklıkla kullanılmaktadır. Diyetisyenin belirleyeceği miktarda günlük olarak belirli öğünlerde tüketilirse kilo vermeye de yardımcı olabileceğini düşünüyoruz.
İncir buzluğa atılır mı?
İncir dayanıklı bir meyvedir. Eğer almış olduğunuz inciri örneğin 300 gram inciri 15 gün içinde tüketebileceğinizi düşünüyorsanız buzdolabına veya derin dondurucuya saklamanıza gerek yok. Kuru inciri güneş görmeyen bir yerde saklayabilir ve tüketebilirsiniz. Ama uzun süre saklamayı düşünüyorsanız derin dondurucuda saklamak en doğru yöntemlerden biridir.
İncirin bozulduğunu nasıl anlarız?
Özellikle incirin içini açtığınızda küf renginde maddeler varsa incir bozulmuş demektir. Bu tarz incirleri kesinlikle yemeyin ve çöpe atın.
Kuru incirin zararları var mı? / Kuru incir zararlı mı? Kuru incirin zararları nelerdir?
İncir kurutulurken uygulanan işlemler sağlıklı ve doğalsa bir insana kuru incir tüketiminin neredeyse hiçbir zararı veya yan etkisi yoktur.
Bir incir ağacı kaç kilo verir?
Normal yemiş veren bir incir ağacı ortalama 40 kg’dan başlar yine kalite ve cinsine göre 60 kg’a kadar incir meyvesini rahatlıkla verebilir.