Tgrt Haber

Lenf bezi şişmesi nedir neden olur? Lenf bezi şişmesi belirtileri ve tedavisi

23 Kasım 2018 10:49
Lenf bezi şişmesi nedir neden olur? Lenf bezi şişmesi belirtileri ve tedavisi

Bezelye tanesi büyüklüğünde olan lenf bezleri kasık, boyun ve koltuk altı gibi birçok bölgede yerleşmiş durumda bulunur. Lenf bezi şişmesi nedir neden olur? Lenf bezi şişmesi belirtileri ve tedavisi

Lenf bezi şişmesi nedir neden olur

Bezelye tanesi büyüklüğünde olan lenf bezleri kasık, boyun ve koltuk altı gibi birçok bölgede yerleşmiş durumda bulunur. Lenf bezi şişmesi bakteri, soğuk algınlığı, enfeksiyon, kulakta iltihaplanma, diş apsesi, kabakulak, tüberküloz, eklem iltihabı, ilaç alerjisi, çiğ kalmış et tüketimi gibi sebepler sonucu ortaya çıkar. Bağışıklık sisteminin zayıflaması sonucu AIDS ve Lupus ortaya çıkar. Lenf bezi şişmesi aynı zamanda kan kanseri ve kan dokusu kanseri rahatsızlığının belirtisi olabilir.

Lenf bezi şişmesi belirtileri ve tedavisi

Lenf bezi şişmesi tedavisinde ilk yapılması gereken altta yatan sebebin araştırılmasıdır. Sebep vücutta oluşan bir iltihaplanma sonucu oluşmuş ise doktor kontrolünde antibiyotik ve antiviral ilaç kullanımı ile tedavi edilir. İltihaplanma ağrılı ise lenf bezi şişliğinin altında daha ciddi sağlık sorunu habercisi olabilir. Lenf bezi şişmesinin altında yatan sebep kanser veya iyi huylu tümör ise  cerrahi müdahale olmadan lenf bezi şişliğin de inme olmaz. Bazı durumlarda radyoterapi ve ışın tedavisi de lenf bezi inmesi sağlanabilir. 

Kasık bölgesinde lenf bezi çapı 1.5 cm üzerinde ise normal boyutlarda olmadığı için araştırılması gerekir. Altında yatan sebebin ciddiyetinin araştırılması için doktorunuza başvurmalı ve uygun gördüğü tedaviyi uygulanmalıdır.

Lenf bezi büyümesi varsa ve ateş, kilo kaybı, gece terlemeleri gibi durumlar yaşıyorsanız mutlaka ilgili doktora başvurmanızda fayda var.

Çene altında şişen lenf bezleri diş apsesine veya bademcik enfeksiyonuna bağlı şişme sonucu olabilir. Her lenf bezi şişliği endişelenecek bir durum olduğu anlamına gelmez. Bir süre sonra kendiliğinden kaybolurlar. Çocuklarda görülme sebebi ise genelde enfeksiyonlardır. 

Lenf bezi şişmesi anlamına gelen lenfadenopati diş çürüğü, bakteriyel, virütik enfeksiyonlar, AİDS veya lenfama gibi sebeplere bağlı oluşabileceği gibi daha basit nedenlerden de oluşabilir.

Lenf nodundan biyopsi yapılması için endikasyonlar belirlenir. Biyopsi gerektiren durumlar ise çok büyük lenf nodları, ateş, gece terlemesi, kilo kaybı gibi semptomların olması,  eritrosit sedimentasyon hızının çok fazla olması, 2 hafta geniş spektrumlu antibiyotik tedavisine rağmen küçülmeyen veya büyümeye devam eden lenf nodları.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...