Tgrt Haber

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan KDV açıklaması: Zam yok, istismar önleniyor!

Editör: Kübra Çelepi / Kaynak: TGRT Haber
16 Nisan 2024 17:20 - Güncelleme : 16 Nisan 2024 21:16
Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan KDV açıklaması: Zam yok, istismar önleniyor!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, lokanta ve kafelerde KDV oranlarında artış yapıldığına dair iddialara karşı açıklama yaptı. Bakanlık, Temmuz 2023'te bazı KDV oranlarında yapılan değişiklikleri hatırlatarak, bu oranların bazı işletmelerce istismar edildiğini ve bu duruma karşı yeni bir tebliğ ile önlem alındığını açıkladı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı​'ndan yeni karar açıklandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı lokanta​ ve kafelerde KDV​ oranlarında artış yapacak. Peki Lokanta ve kafelerde KDV'ye zam ne zaman gelecek? KDV yüzde kaç olacak? KDV zammı ne zaman uygulanacak?

Yiyecek ve içecek satan yerlerde KDV oranı Temmuz 2023'te %8'den %10'a, %18'den ise %20'ye çıkarıldı. Bazı işletmelerin, KDV oranlarını yanlış uygulayarak haksız kazanç elde ettiği tespit edildi. Gelirler İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yayımlanan yeni tebliğ ile bu tür istismarların önüne geçilmesi amaçlanıyor.

BAKANLIK: KDV ZAMMI YOK

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada ayrıca, KDV oranlarının artırılmasına yönelik herhangi bir çalışma olmadığının da altı çizildi. Böylelikle lokanta ve kafelerde KDV oranlarında zam yapılmadı. Temmuz 2023'te yapılan değişiklikle bazı KDV oranlarında artış yapılmış olsa da, bu oranlar bazı işletmelerce istismar edildi. Yeni tebliğ ile bu tür istismarların önüne geçilmesi hedefleniyor.

 

Lokanta ve kafelerde KDV'ye zam - 1. Resim

Bakanlığın açıklamasında şöyle denildi:

"Gıdadaki KDV oranının düşük olması, başka sektörler tarafından istismar ediliyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, gıdalarda ve yeme içme hizmetinde %8 olan KDV oranını 2022 yılında gıdalar için yüzde 1’e indirdi. O tarihten sonra bu alan suistimal edilmeye başlandı.Gıdadaki KDV oranının yüzde 1 olması, yeme içme sektöründe KDV oranının yüzde 10 olması nedeniyle yeme içme sektöründe bulunan lokantaların bir kısmı, bu alanı istismar ediyor ve rekabet eşitliğini bozuyor.

Lokanta veya kafelerin et, su, meyve suyu gibi ürünler satılmış göstererek, yeme içme hizmeti karşılığında yüzde 10 KDV hesaplamaları gerekirken sadece gıda malzemesi satıyormuş gibi yüzde 1 KDV oranından fiş veya fatura çıkışı yaptıkları tespit edildi. 

Hazine ve Maliye Bakanlığı bu konudaki yoklamaları ve denetimleri artırdı ve yaklaşık 41 bin mükellefi KDV oran uyumsuzluğu yönünden denetledi. Diğer taraftan denetimler sonucunda bazı marketlerin temizlik malzemesi sattıkları halde gıda malzemesi satmış gibi göstermek suretiyle KDV oranını yüzde 20 yerine yüzde 1 olarak hesapladıkları da tespit edildi.

HAKSIZ KAZANCIN ÖNÜNE GEÇİLECEK

Hazine ve Maliye Bakanlığı, istismarın önüne geçmek ve bu konudaki tereddütleri gidermek maksadıyla Tebliğ Taslağını internet sitesinde yayınladı. Tebliğ taslağına göre, hizmet sunan lokanta, kafe​, pastane gibi işletmeler kendilerinin hazırlayıp sundukları yiyecek ve içecekler ile dışarıdan temin edilerek buralarda sattıkları ürünler için %10 oranında KDV hesaplayacaklar. Bu işletmelerin telefonla veya internet üzerinden sipariş suretiyle adrese gönderme, gel-al gibi yöntemlerle yaptıkları tüm satışların da aynı mahiyette olduğu açıklanmaktadır.

Öte yandan, yiyecek ve içecek hizmetlerine yönelik işyeri ruhsatı bulunmadığı halde müşterilerine masa, oturma yeri, tezgâh gibi servis yapılabilen alanlarda yiyecek ve içecek hizmetleri sunanların bu yerlerde yaptıkları satışlar da bu kapsamda olduğu belirtilmektedir. Ayrıca Tebliğ Taslağında konu hakkında açıklayıcı örnekler de yer almaktadır."

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi de söz konusu iddiaları yalanladı. Yapılan açıklamada, "Bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan, “Yiyecek ve içecek satılan yerlerde yüzde 8 olan KDV oranı yüzde 10’a, yüzde 18 olan KDV oranı da yüzde 20’ye çıkartılacak.” iddiası doğru değildir. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan tebliğ taslağı ile KDV oranlarında herhangi bir artış yapılması söz konusu değildir. Gıda maddelerinde KDV oranı yüzde 1 iken, yeme içme sektöründe KDV oranı yüzde 10'dur. Ancak, yeme içme sektöründe bulunan bazı lokantaların oran farklılığını istismar ettiği ve rekabet eşitliğini bozduğu tespit edilmiştir. Lokanta veya kafelerin, yeme içme hizmeti karşılığında yüzde 10 KDV hesaplaması gerekirken, bu hizmet yerine tıpkı bir market gibi et, su, meyve suyu gibi ürünleri satmış göstererek yüzde 1 oranında KDV hesaplayarak fiş veya fatura düzenlediği görülmüştür. Gelir İdaresi Başkanlığı, yanlış uygulamaların ve suistimallerin önüne geçmek ve bu konuda tarafların tereddütlerini gidermek amacıyla konuya açıklık getiren bahse konu Tebliğ taslağını hazırlamış ve internet sitesinde yayınlamıştır. KDV oran değişiklikleri, Kanunun verdiği yetki çerçevesinde sadece Cumhurbaşkanı Kararı ile yapılabilmekte olup herhangi bir Tebliğ ile yapılamamaktadır." denildi. 

https://twitter.com/dmmiletisim/status/1780285219582439442

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de yaptığı açıklamada, "KDV oranlarında artış yapmadık! Suistimalleri engellemeye yönelik tedbir alıyoruz." dedi.

 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...