Tgrt Haber

Mavi dil hastalığı viral enfeksiyonlar sonucu meydana geliyor

Editör: Şeyda Yılmaz / Kaynak: TGRT Haber
10 Ekim 2024 09:00 - Güncelleme : 10 Ekim 2024 09:02
Mavi dil hastalığı viral enfeksiyonlar sonucu meydana geliyor

Adana’nın İmamoğlu ilçesinde bir mahalle, koyunlarda “mavi dil” hastalığının görülmesi üzerine karantina altına alındı. Yaşanan bu olayın ardından mavi dil hastalığı merak edilmeye başlandı.

Mavi dil hastalığı özellikle koyunlarda görülen kan emici sinekler aracılığıyla  bulaşan viral enfeksiyonların neden olduğu bir hastalıktır. Bu hastalık “İnsanlara bulaşıyor mu?” sorusu ise akıllarda yer etti.

MAVİ DİL HASTALIĞI NEDİR?

Mavi dil hastalığı, sığır, koyun​, keçi​ ve diğer çiftlik hayvanlarını etkileyen viral bir hastalıktır. Hastalık Culicoides cinsi sinekler tarafından bulaşarak özellikle koyunlarda ciddi semptomlara neden olur.

Mavi dil hastalığı viral enfeksiyonlar sonucu meydana geliyor - 1. Resim

MAVİ DİL HASTALIĞI İNSANLARA BULAŞIYOR MU?

Mavi dil hastalığı yalnızca çiftlik hayvanları için hayati tehlikelere yol açan bir hastalıktır. Ancak insanlara bulaşan zoonoz bir hastalık değildir. Bu hastalık yalnızca sığır, koyun ve keçi gibi hayvanları etkilerken hayvancılık sektörü için ekonomik kayıplara sebep olabilir.

MAVİ DİL HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELER?

Yalnızca çiftlik hayvanlarında görülen mavi dil hastalığının belirtileri arasında; dilde ve ağızda şişme, mavi renkte dil, ağız ve burun deliklerinde ülser, topallık ve yürüme zorlukları yer alıyor.

Mavi dil hastalığı viral enfeksiyonlar sonucu meydana geliyor - 2. Resim

MAVİ DİL HASTALIĞI NASIL BULAŞIR?

Mavi dil hastalığı, hayvandan hayvana doğrudan temas ile bulaşmaz, Culicoides sinekleri aracılığıyla hayvanlara taşınır.

MAVİ DİL HASTALIĞININ TEDAVİSİ VAR MI?

Mavi dil hastalığının herhangi bir tedavisi yoktur.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Ayşe10 Ekim 2024 09:05

Bu kadar garip bir hastalık duymuştum ama görünce inanamadım hayır koyunlar da hasta oluyor ya aklım almıyor

Sonraki Haber Yükleniyor...