Tgrt Haber

Maymun çiçeği virüsü Mpox, İsveç'ten sonra bir ülkede daha görüldü

Editör: Sumru Tarhan / Kaynak: TGRT Haber
16 Ağustos 2024 10:27 - Güncelleme : 16 Ağustos 2024 10:31
Maymun çiçeği virüsü Mpox, İsveç'ten sonra bir ülkede daha görüldü

Mpox virüsü olarak bilinen maymun çiçeği virüsü dünyanın gündeminde yer alırken hangi ülkelerde görüldü, kaç vaka var merak ediliyorken İsveç'ten sonra Pakistan'dan da vaka bildirimi geldi. Maymun çiçeği öldürücü mü, belirtileri nedir araştırılırken görülen ülkeler de belli oldu.

DSÖ tarafından acil durum ilan edilen mpox virüsü​ dünyanın gündeminde yer alırken belirtileri ve hangi ülkelerde olduğu araştırılıyor. Türkiye​'de de endişeli günler yaşanırken ülkemizde vaka olup olmadığı merak konusu oldu.

MAYMUN ÇİÇEĞİ​ MPOX HANGİ ÜLKELERDE GÖRÜLDÜ?

Pakistan yetkilileri Birleşik Arap Emirlikleri'nden gelen 3 yolcuda maymun çiçeği virüsü olduğunu açıkladı. Geçtiğimiz gün ise İsveç'te farklı bir versiyonunun olduğu duyurulmuştu.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus​, “Bu salgınları durdurmak ve hayat kurtarmak için koordineli bir uluslararası müdahalenin şart olduğu açıktır” sözleri ile acil durum ilan edildiğini duyurmuştu.

Maymun çiçeği virüsü İsveç'ten sonra bir ülkede daha görüldü - 1. Resim

MAYMUN ÇİÇEĞİ TÜRKİYE'DE VAR MI, GÖRÜLDÜ MÜ?

 Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Türkiye'de Mpox virüsü bulunmazken açıklama şöyle oldu:

"Özellikle Afrika kıtasında görülen M çiçeği (mpox) hastalığı vakasına Türkiye’de 2024 yılında rastlanmamıştır. Ülkemizde henüz herhangi bir kısıtlama veya ek tedbir ihtiyacı bulunmamaktadır. Bakanlığımızca gerekli çalışmalar yürütülmekte, bilim kurulumuz ve sağlık altyapımızla süreç hassasiyetle takip edilmektedir."

MPOX MAYMUN ÇİÇEĞİ ÖLÜMCÜL MÜ, ÖLDÜRÜR MÜ?

Afrika'da 13 ülkede görülen bu virüse, Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezinin 9 Ağustos tarihinde yayımladığı rapora göre ocak ayından 8 Ağustos'a kadar 13 Afrika ülkesinde görülürken 2 bin 822 kişi yakalandı. 14 bin 719 şüpheli vaka kayda geçerken 524 kişi hayatını kaybetti.

Maymun çiçeği virüsü İsveç'ten sonra bir ülkede daha görüldü - 2. Resim

MAYMUN ÇİÇEĞİ HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NEDİR?

Mpox virüsünde vücut döküntüleri olurken çarsaf, havlu gibi eşyaların kullanımı ile bulaşabiliyor. İlk belirtiler 5-21 gün içerisinde çıkarken yüksek ateş, sırt ve baş ağrısı görülüyor.

Lenf bezlerinde şişlik, halsizlik, üşüme gibi belirtiler de devamında geliyor.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...