Tgrt Haber

Memur ilk altı ay için ek zammı garantiledi

04 Haziran 2015 06:13 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:17
Memur ilk altı ay için ek zammı garantiledi

İlk beş aylık enflasyonun yüzde 5.3 çıkmasıyla memura ek zam ihtiyacının doğduğunu belirten Şimşek, farkı telafi edeceklerini, bunun da maliyetinin yaklaşık 1.5 milyar TL tutacağını söyledi.

MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, canlı yayında soruları yanıtlarken, memura ödenecek enflasyon farkına yönelik de değerlendirmelerde bulundu. 5 aylık enflasyonun yüzde 5.3 çıkmasıyla memura ek zam yapılması ihtiyacının doğduğunu belirten Şimşek, verdikleri söz gereği aradaki farkı telafi edeceklerini söyledi. Bakan Şimşek, bunun da maliyetinin 1.5 milyar TL tutacağını kaydetti.

ÇEKİRDEK ENFLASYON İYİ

Enflasyon hedefiyle ilgili manşet enflasyonun yükseldiğini ancak çekirdek enflasyonun iyi olduğunu vurgulayan Şimşek, bunun da birkaç ay içinde enflasyonu düşüreceğini belirtti. Enflasyonu gıda fiyatlarının yükselttiğini bunun da nedeninin Rusya’daki sıkıntı ve kuraklık olduğunu belirten Şimşek, bir diğer faktörün ise doların küresel piyasalardaki yükselişi olduğunu vurguladı.

Gıda fiyatlarında son 3 yılın en sert düşüşü

Mayıs ayında TÜFE, beklentilerin altında yüzde 0.56 artarken, yıllık enflasyon yüzde 8.09 oldu. Mayıs enflasyonunun en büyük sürprizi gıda fiyatları oldu. Son aylarda ciddi yükseliş gösteren gıda fiyatları mayısta düşüşe geçerken, aylık gıda fiyatlarında son 3 yılın en sert düşüşü yaşandı. Aylık TÜİK verilerine göre bazda gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 2.68'lik düşüş görüldü. Fiyatı 5 lirayı bulan ve bütçeleri zorlayan patates mayısta yüzde 20.15 geriledi. Sivri biber yüzde 62.90'la fiyatı en çok düşen ürün oldu.

Memurun gözü bu ayda

BU ay TÜFE sabit kalsa bile, devlet memurları, sözleşmeliler, geçici personel ve memur emeklileri, yüzde 3'ün üzerine yüzde 2.23 oranında enflasyon farkı alacak. Bu ay fiyatlarda yüzde 2.2'den daha az düşüş olması halinde bile maaşlara enflasyon farkı yansıyacak. Sonuç olarak ilk 6 aylık enflasyonun yüzde 3'ün üzerinde gelmesi durumunda zamlı maaşlarını ve enflasyon farkını temmuz ayında alacaklar.

Emekliler de bekliyor

Milyonlarca Bağ-Kur ve SSK emeklisi de temmuzda, yılın ilk 6 aylık döneminde gerçekleşen enflasyon kadar zam alacak. Maaşı bin 100 liranın altında olan emekliler, ayrıca seyyanen zamdan yararlanacak. Enflasyon farkının ardından maaşı bin lira ve altında kalan emekliler, 100 lira daha seyyanen zam alacakken, bin lira ila bin 100 lira arasındakilere ise maaşları bin 100 liraya tamamlanacak şekilde seyyanen artış yapılacak.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...