Mide şişkinliğine ne iyi gelir? Mide şişkinliği nedenleri
Mide şişkinliğinin; sıvıların fazla tüketilerek bunların midede hapsolması, irritabl bağırsak sendromu ve enfeksiyon gibi birçok nedeni vardır ancak çoğu kişi için son derece rahatsız edici olan bu ağrı evde de tedavi edilebilmektedir.
Mide şişkinliğinin; sıvıların fazla tüketilerek bunların midede hapsolması, irritabl bağırsak sendromu ve enfeksiyon gibi birçok nedeni vardır ancak çoğu kişi için son derece rahatsız edici olan bu ağrı evde de tedavi edilebilmektedir.
Mide şişkinliği özellikle çok ağrılı olduğunda sizi telaşlandırabilir fakat şişmiş göbek ve dışarı doğru çıkmış bir midenin nedeni, hazımsızlık veya mide veya bağırsaktaki bir gaz gibi basit nedenler de olabilir.
Mide şişkinliği basit bir problemden kaynaklandığını nasıl anlarsınız?
- Tüketilen yemeklerle ilişkilidir
- Zamanla azalan bir ağrı ve şişkinlik
- En uzunu birkaç gün sürer
Mide şişkinliği nedenleri
Gaz
Mide veya bağırsaklarda biriken gaz en sık görülen şişkinlik belirtilerindendir. Gaz sancısı belirtileri şöyledir;
- Aşırı geğirme
- Aşırı şişkinlik
- Bağırsaklarda hareketlilik, ses ve dürtü
- Mide bulantısı
Gaz nedenleri;
- Karnabahar, brokoli ve lahana gibi sebzeler de dahil olmak üzere bazı yiyecekler
- Mide enfeksiyonu
- Crohn hastalığı gibi kronik hastalıklar
Bu gibi gaz durumunda, ağrı birkaç saate geçmektedir.
Hazımsızlık
Hazımsızlık, bazen dispepsi olarak da adlandırılır. Midede rahatsızlık veya ağrıdır. Çoğu insan zaman zaman kısa hazımsızlık krampları yaşar.
Hazımsızlık nedenleri;
- Çok fazla yemek
- Aşırı alkol kullanımı
- İbuprofen gibi mideyi tahriş eden ilaçlar
- Küçük bir mide enfeksiyonu
Yiyecek ya da diğer belirgin nedenlerle ilişkili görünmeyen sık hazımsızlık, daha ciddi bir şeyin işareti olabilir. Olası nedenler arasında mide ülseri, kanser veya karaciğer yetmezliği bulunabilir.
Enfeksiyon
Enfeksiyon nedenleri;
- İshal
- Kusma
- Mide bulantısı
- Karın ağrısı
Bunlar genellikle Escherichia coli veya Helicobacter pylori gibi bakteriler veya norovirüs veya rotavirüs gibi viral bir enfeksiyondan kaynaklanmaktadır.
Mide enfeksiyonları genellikle birkaç gün sonra kendiliğinden geçer fakat bununla birlikte bazı kişilerde dihdrasyona neden olarak birkaç gün gibi uzun bir zaman da sürebilir. Bu durumda derhal doktora başvurmak gerekmektedir.
Özellikle
- Ateş,
- Kanlı ishal,
- Sık ve şiddetli kusmada diğer belirtileri beklemeden derhal doktora başvurmalıdır.
İnce bağırsakta bakterilerin çoğalması
Mide ve bağırsaklar, çoğu vücudun gıdaları sindirmesine yardımcı olan çeşitli bakterilere ev sahipliği yapar. Bu bakterilerin dengesini bozmak, ince bağırsakta bulunan zararlı bakterilerde bir artışa yol açabilir. Bu, ince bağırsakta bakteriyel aşırı çoğalma veya SIBO olarak bilinir.
SIBO şişkinliğe, sık ishala neden olabilir ve gıdaları sindirmede ve besinleri emmede zorluklara neden olabilir. Bazı insanlar için SIBO osteoporoz veya kasıtsız kilo kaybına neden olabilir.
Sıvı tutma
Tuzlu yiyecekler yemek, yiyecek intoleransı yaşamak ve hormon seviyelerinde değişiklikler yaşamak, bir insanın vücudunun daha fazla sıvı tutulmasına neden olabilir. Özellikle kadınların adet dönemleri başlamadan hemen önce veya hamileliğin erken döneminde bu durumu yaşadıkları bilinmektedir.
Sıvı tutulmasına bağlı kronik şişkinlik, diyabet veya böbrek yetmezliği gibi daha ciddi bir nedene neden olabilir. Eğer şişkinlik geçmezse, kişi doktora başvurmalıdır.
Gıda intoleransları
Bazı kişilerde, bazı yiyecekleri yedikten sonra şişkinlik meydana gelir. Örneğin, laktoz intoleransı olan veya gluten alerjisi veya çölyak hastalığı olan kişiler gibi. Şişkinlik genellikle kendiliğinden geçer ancak ishal veya mide ağrısıyla da sonuçlanabilir.
Kronik bozukluklar
İrritabl barsak sendromu (IBS) ve Crohn hastalığı gibi kronik bağırsak hastalıkları da sıklıkla şişkinliğe neden olabilir. Crohn hastalığı, sindirim sistemi iltihabına neden olur. Hem IBS hem de Crohn gaz, ishal, kusma ve kasıtsız kilo kaybına neden olabilir.
Gastroparez
Gastroparezi, normal mide boşalmasını etkileyen bir hastalıktır. Mide kasları düzgün çalışmasını engeller ve bu da yiyeceklerin mide ve bağırsaklardan çok daha yavaş geçmesine neden olur. Diyabet veya hipotiroidizm gibi durumlarda, genellikle gastroparezi oluşturur.
Gastroparez belirtileri;
- Şişkinlik
- Kabızlık
- Yemek yerken çok çabuk dolu hissetmek
- İştah kaybı
- Mide ekşimesi
- Mide bulantısı ve kusma
- Ağrı ve rahatsızlık
Jinekolojik bozukluklar
Bazı jinekolojik problemler mide ağrısına neden olur. Bazı kadınlarda, endometriozis kramp ve şişkinliğe neden olabilir. Bu, rahminin astarı mideye veya bağırsaklara bağlandığında olur. Pelvis ağrısı da şişkinliğe benzeyebilir.
Kabızlık
Kabızlık nedenleri;
- Dehidrasyon yani susuz kalmak
- Diyette yeterli lifin olmaması
- Gıda intoleransı
- Gebelik
- Belirli bağırsak hastalıkları
- Magnezyum dahil olmak üzere besin eksiklikleri
- Bazı ilaçlar
Diğer nedenler
- Safra taşı ve safra kesesi hastalıkları
- Mide ve bağırsak kanserleri
- Ascites, denilen karın boşluğunda bir süre boyunca sıvı birikmesi
Mide şişkinliği nasıl geçer?
- Mideye sıcak su torbası gibi ısı verebilecek bir şey tutmak
- Bol su içmek
- Nane tüketmek
- Gazlı su içmek
- Kabızlığın gitmesi için müshil kullanmak
- Şişkinliği izlemek için yiyecek günlüğü tutmak da yararlı olabilir. Bu, gıda intoleranslarının teşhisine ve sağlıklı yaşam tarzı değişikliklerine yardımcı olabilir.
- Ilık bir banyoda iyi gelecektir.
- Yürüyüş yapın.
- Gaz yapan, sarımsak, salatalık, portakal, karnabahar gibi tüm yiyeceklerden uzak durun.
Karbonatlı limon suyu
Eğer bir gaz varsa bunu hemen atmak için en iyi yöntemlerden biri karbonatlı sudur.
Bir silme tatlı kaşığı karbonatı bir çay bardağına dökün ve üzerine bir tatlı kaşığı limon suyu ekleyerek köpürtün. Ardından bir miktar da su ekleyin ve için. Suyu ne kadar az koyarsanız içmeniz o kadar kolaylaşır. Birkaç dakika içinde içinizdeki gazları çıkartacaksınızdır.
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu Mide Şişkinliği Nasıl Geçer?
Limon melisa çayı
5-6 gram limon ve melisayı, bir bardak kaynar suya dökün ve kaynatmaya gerek olmadan 5 dakika demlendirin. Ilıdıktan sonra süzüp için.
Her defasında taze hazırlanacak şekilde öğleden önce ve öğleden sonra için.
Limon suyu
Şişkinlik hissettiğinizde, yarım bardak suya, bir tam limonu sıkın ve için. Bağırsaklardaki bütün gazı atmanıza yardımcı olacaktır.