Midye yemek haram mı? Karides, kalamar, yengeç, istiridye, ıstakoz yemek caiz mi?
Son günlerde birçok kişi ''Midye yemek haram mı? Diyanet midye konusunda ne fetva verdi? Dinimizde yengeç, kalamar, yengeç, ıstakoz, karides yemek caiz mi? Kuran-ı Kerim’de midye haram mı? Şafii'likte midye helal mi?'' sorularını merak ediyor.
Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından yayınlanan fetvanın ardından ''Midye yemek helal mi, haram mı? Müslümanlar midye yiyebilir mi? Yengeç, kalamar, yengeç, ıstakoz, karides yemek günah mı?'' endişeleri yükselmeye başladı. Midye Türkiye'de sıklıkla tüketilen sokak lezzetlerinin başında geliyor. Hangi deniz ürünlerinin yenip yenmeyeceği konusunda Müslümanlar doğru kaynaklardan bilgi almak istiyor. İşte mezheplere göre midye konusunda verilen fetvalar.
MİDYE YEMEK HARAM MI, HELAL Mİ?
Diyanet İşleri Bakanlığı sitesinde yayınlanan fetva midye yemenin haram olup olmadığı konusu tekrar gündeme getirdi. Yayınlanan fetvada midye tüketilmemesi gerektiği belirtildi. Peygamber Efendimiz ''Denizin suyu temiz, ölüsü helaldir'' buyurmuştur. Bu nedenle Hanefî âlimleri, balık ve balık şeklinde olanlar hariç, deniz haşeratlarının yenmesinin caiz olmadığı söylemişlerdir.
Hanefi’de balık şeklinde olmayan hiçbir deniz ürünün yenmesi caiz değildir. Bu durumda Hanefi mezhebinde midye yemek haramdır. Hanefi mezhebinde haram olan deniz ürünleri:
- Ahtapot,
- Kalamar,
- Yengeç,
- Mürekkep balığı,
- Denizhınzırı,
- Denizatı,
- Denizaygırı,
- Midye,
- Deniz salyangozu
- İstiridye,
- Istakoz,
- Kerevit,
- Karides,
- Denizanası,
- Denizayısı.
Hanefi mezhebinde Somon, kalkan, yunus, balina, yılan balığı, kedi ve köpek balığı yemek caizdir.
ŞAFİİ MEZHEBİNDE MİDYE HARAM MI?
Hanefi hariç diğer üç mezhep mensubu olanlar deniz ürünlerinin hepsi yiyebilir. Şafii mezhebi alimleri deniz canlıları sadece suda yaşayabiliyor ve sudan çıktığında boğazlanmış hayvan gibi kısa sürede ölüyorsa deniz canlısının şekline bakılmaksızın yenmesinin helal olduğunu bildirmişlerdir. Buna karşılık suda yaşayan fakat karada da yaşayabilme özelliğine sahip olan hayvanlar, eti yenen kara hayvanlarına benzeyenler, boğazlanması şartıyla helal, eti yenmeyenlere benzeyenlerin yenmesi ise haramdır. Buna göre kurbağa, yengeç, kaplumbağa ve su yılanının yenmesi helal değildir. Ancak Şafii mezhebinde midye yemek helaldir.
KURAN-I KERİM’DE MİDYE HARAM MI?
İslam dininde tek delil Kur’an-ı Kerim değildir. Peygamber Efendimiz tarafından hadis-i şeriflerle bildirilen hükümleri de Müslümanların dikkate alması gerekir. Bu konuda Haşr suresinin 7.ayetinde ''Resulümün verdiğini alın, yasakladığından da sakının!'' ayeti geçer. Bu nedenle hadisle yoluyla yasaklanmış yiyeceklerin yenmemesi gerekir. Hanefî mezhebinde olan Müslümanların, balık şeklinde olmayan yengeç, midye, istiridye, ıstakoz, kerevit, karides gibi deniz haşeratını yemeleri caiz değildir.
Midye haram mı? Dinimizde yengeç, kalamar, yengeç, ıstakoz, karides yemek caiz mi? Kuran-ı Kerim’de midye haram mı? Şafii'likte midye helal mi? sorularını cevapladık. Siz de midye yemek konusunda görüşlerinizi yorumlara yazabilirsiniz.