Tgrt Haber

Muharrem Ayının 10.günü olan Aşure Günü 16 Temmuz Salı günü başlayacak

Editör: Şeyda Yılmaz / Kaynak: TGRT Haber
26 Haziran 2024 16:36 - Güncelleme : 27 Haziran 2024 10:11
Muharrem Ayının 10.günü olan Aşure Günü 16 Temmuz Salı günü başlayacak

Kur’an-ı Kerim'de önem verilen dört önemli aydan biri olan ve Müslüman aleminin yılbaşı günü kabul edilen Muharrem Ayının onuncu gecesi Aşure Günü olarak adlandırılır.

Diyanet Başkanlığı tarafından yayınlanan dini günler takvimine göre 2024 yılının 6-7 Temmuz tarihleri Hicri Yılbaşına; Aşure Gecesi 15-16 Temmuz pazartesiyi salıya bağlayan geceye, Aşure Günü ise 16 Temmuz Salı gününe denk geliyor. 

AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN?

Savaşmanın haram kabul edildiği aylardan biri olan Muharrem Ayı’nda bereket getirdiğine inanılan Aşure günü 16 Temmuz Salı günü başlayacak.

AŞURE GÜNÜ NEDEN KUTLANIR?

Muharrem ayının onuncu günü olan Aşure Günü, Hazret-i Adem'in tövbesinin kabul olması, Nuh aleyhisselâmın sele kapılan gemisinin tufandan kurtulması, Hazret-i Yunus'un balığın karnından çıkması, Hazret-i İbrahim'in Nemrudun ateşinde yanmaması, Idris aleyhisselâmın diri olarak göğe çıkarılması, Yakup aleyhisselâmın, oğlu Yûsuf aleyhisselâma kavuşması ve gözlerindeki perdenin kalkması, Yusuf aleyhisselâmın kuyudan çıkması, Eyyüb aleyhisselâmın hastalıktan kurtulması, Hazret-i Musa'nın Kızıldeniz'i yararak geçmesi ve Firavun’un boğulması bu günde olduğundan önemli kabul edilir.

Muharrem Ayının 10.günü olan Aşure Günü 16 Temmuz Salı günü başlayacak - 1. Resim

MUHARREM AYI NE ZAMAN?

Hicri takvime göre yılın birinci ayı olan ve kelime anlamıyla haram olan, saygı duyulan, yasaklanan anlamına gelen Muharrem Ayı, 7 Temmuz 2024 Pazar günü başlayacak. Aynı zaman da bu gün Müslümanların yılbaşı olacak.

AŞURE PİŞİRMEK İBADET MİDİR?

Aşure pişirmek ibadet olmamakla beraber ibadet saymak günahtır yapılan aşureyi paylaşmak sevaptır. Aşure pişen evlere bereket ve bolluk gelir

Muharrem Ayının 10.günü olan Aşure Günü 16 Temmuz Salı günü başlayacak - 2. Resim

AŞURE YAPMANIN SEVABI NEDİR?

Aşure günü az da olsa bir sadaka vermek, aşure dağıtmak çok sevaptır. Peygamber Efendimiz (s.a.v)  "Aşure günü zerre kadar sadaka veren, Uhud Dağı kadar sevaba kavuşur" buyurmuştur. 

HİCRİ KAMERİ AYLAR NELERDİR?

Muharrem

Safer

Rebiulevvel

Cemaziyelevvel

Cemaziyelahir

Receb

Şaban

Ramazan

Şevval

Zilkade

Zilhicce

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...