Türkçe, kelime hazinesi çok zengin bir dil olmakla birlikte, birçok yabancı sözcüğü de bünyesine katmıştır. Günlük hayatta sık sık kullandığımız fakat tam olarak karşılığını bilmediğimiz kelimelerden biri olan "müteşekkir" de bunlardan biridir. Peki, müteşekkir ne demektir? Müteşekkir olmak ne anlama gelir? Müteşekkir kelimesinin cümle içinde kullanımı nasıl olmalı? Müteşekkir kelimesinin kökeni ve merak ettiğiniz soruların cevabı haberimizde...
Eski dönemlerden bugüne ulasan birçok kelime gibi, mütesekkir de, kullanimi devam eden sözcüklerden biridir. Tesekkür kelimesini andiran bu kelimenin, TDK'ye göre tam karsiligi ve cümle içinde kullanimi merak edilmektedir. "Mütesekkir ne demek ve ne anlamda kullanilir, mütesekkir olmak ne demektir?" sorulari sorgulanmaya devam ederken; mütesekkür kelimesinin kökeni, tam anlami ve cümle içinde kullanimi haber detaylarinda...
Mütesekkir, "tesekkür etme durumunda olan kisi ya da kimse" anlamina gelmektedir. Herhangi bir iyilik karsisinda söylenmektedir.
Arapça'da "skr" kökünden gelen mutasakkir, aslinda "tesekkür eden" sözcügünden alintidir. Arapça sözcük, Arapça tasakkur "sükran duyma" sözcügünün vezni failidir.
Kaynaklara göre, mütesekkir kelimesi tarihte ilk kez Meninski'nin Thesaurus eserinde 1680 yilinda kullanilmistir.
Mütesekkir kelimesi, tesekkür etmeye müsait durumlarda kullanilabilir:
‘’Bu konuda gerçekten mütesekkirim.’’
"Ilginize mütesekkirim."
"Yardimlariniz ve desteginiz için mütesekkirim."
Mütesekkir ile birlikte ayni zamanda "mütesekkir kalma" seklinde kelime grubu bulunmaktadir. TDK'ye göre, "bir duruma karsi tesekkür etme durumuna girmek" biçiminde kullanilabilir. Genelde kibarlik ve naiflik beraberinde, saygili bir sekilde tesekkür etmek anlami üzerinden de ele alinabilir.
Arapça kökenli olan "mütesekkir sözcügü" Türkçede yaygin sekilde kullanilmaktadir. Özellikle yazili kaynaklarda ve önemli eserlerde çok sik karsilasilan bu sözcük, her ne kadar günümüzde kullanilsa da eski zamanlarda daha sik kullanilmaktaydi.
Çok memnun olup tesekkür eder bir halde olmak ve bu halin uzun sürecegi anlamina gelen "mütesekkir olmak" deyimi, minnet duyulan durumlarda siklikla kullanilabilir.
Mütesekkir Kelimesinin Tam Karsiligi: (??????) ( tesekkur’den mutesekkir): Tesekkür eden, tesekkür borcu olan, minnettar. (Arapça, sifat)