Tgrt Haber

Nevruz nedir, neden kutlanır? Nevruz'u kimler kutlar? Baharın müjdecisi Nevruz Bayramı mesajları

21 Mart 2022 08:08 - Güncelleme : 21 Mart 2022 08:34
Baharın habercisi Nevruz Bayramı çeşitli coğrafyalarda coşkuyla kutlandı.

Nevruz Bayramı baharı müjdeleyen olarak bilinir. dünyanın bir çok yerinde coşkuyla kutlanan Nevruz Türkiye’de de çeşitli etkinliklerle anılır. Peki kimler nevruz kutlar? İşte en coşkulu nevruz mesajları

Baharın habercisi Nevruz Bayramı çeşitli coğrafyalarda coşkuyla kutlandı.

Nevruz Bayramı çeşitli coğrafyalarda coşkuyla kutlanıyor. Her yıl farklı etkinliklerle farklı bölgelerde kutlanan Nevruz farklı kültürlerin geleneklerine göre anılır.  Mart ayının son günlerinde anılan Nevruz Bayramı baharın habercisi, yeniliğin başlangıc olarak kabul edilir. İşte Nevruz Bayramı hakkına bilmeniz gerekenler... 

NEVRUZ NEDİR?

Baharın müjdecisi Nevruz; eski bir İran takvimine göre yılın ve baharın ilk günü demektir. Nevruz, Orta Asya'da yaşayan Türkler, Anadolu Türkleri ve İranlılar tarafından yılbaşı olarak kabul edilir. Yeni gün anlamına gelen Nevruz 21 22 23 Mart günlerinde özellikle Orta Asya ve Balkanlarda coşkuyla kutlanır.

NEVRUZ NEDEN KUTLANIR?

Yeni gün veya gün ışığı anlamına gelen Nevruz birçok coğrafyada kutlanır. Baharın gelişiyle çelitli etkinlikler düzenlenirken ‘’Nevruz neden kutlanır?’’ sorusu gündeme geldi. 2010'da Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 3000 yıldan beri kutlanmakta Nevruz ‘Dünya Nevruz Bayramı’ ilan etmiştir. Çoğunlukla 21 Mart tarihinde kutlanan Nevruz bazı bölgelerde 22-23 Mart tarihlerinde de kutlanır. Anadolu ve Orta Asya Türkler için Göktürklerin Ergenekon’dan çıkışı anlamına gelir. İşte Nevruz'un Türkler için önemi: 

Nevruz nedir, neden kutlanır? Nevruz'u kimler kutlar? Baharın müjdecisi Nevruz Bayramı mesajları

Ergenekon Destanı’na göre; Moğol ilinde Oğuz Han soyundan İl Han'ın hükümdarlığı sırasında Tatarların hükümdarı Sevinç Han, Moğol ülkesine savaş açtı. İl Han'ın idaresindeki orduyu Kırgızlar ve diğer boylardan da yardım alarak yendi. İl Han'ın ülkesindeki herkesi öldürdüler. Yalnız İl Han'ın küçük oğlu Kıyan, eşi Nüküz ve yeğeni ile kaçabildi. Kıyan ve ailesi düşmanın, onları bulamayacağı bir yere sığındılar. Yabani koyunların yürüdüğü bir yolu izleyerek yüksek bir dağda dar bir geçide vardılar. Bu geçitten geçerek içinde akarsular, pınarlar, çeşitli bitkiler, çayırlar, meyve ağaçları, çeşitli avların bulunduğu bir yere gelince Allah’a şükrettiler ve burada kalmaya karar verdiler. Bu kurtuluş yerine "maden yeri" anlamında "Ergene Kon" adını verdiler. Kıyan ve Nüküz'ün oğulları çoğaldı.

Dört yüzyıl sonra kendileri ve sürüleri o kadar çoğaldılar ki, Ergenekon'a sığamadılar. Atalarının buraya geldiği geçidin yeri unutulmuştu. Ergenekon'un çevresindeki dağlarda geçit aradılar. Bir demirci, dağın demir kısmı eritilirse yol açılabileceğini söyledi. Demirin bulunduğu yere bir sıra odun, bir sıra kömür dizdiler ve ateşi yaktılar. Yetmiş yere koydukları yetmiş körükle demirden dağı her yerden ateşlediler. Demir eridi, yüklü bir deve geçecek kadar yer açıldı. İl Han'ın soyundan gelen Türkler yeniden güçlenmiş olarak eski yurtlarına döndüler, atalarının intikamını aldılar. Böylece Türklerin Ergenekon'dan çıktıkları günü 21 Mart'ta her yıl bayram yaptılar. Bugün nedenle özellikle Türk coğrafyasından Nevruz, hem özgürlük hem de bahar bayramı olarak hala kutlanır.

NEVRUZ'U KİMLER KUTLAR?

Nevruz Bayramı dünyanın pek çok yerinde kutlanır. Yazılı olarak ilk kez 2. yüzyılda Pers kaynaklarında adı geçen Nevruz, İran ve Bahai takvimlerine göre yılın ilk gününü temsil eder. Günümüz İran'ında, her ne kadar İslami bir kökeni olmasa da coşkulu bir etkinlik olarak kutlanır. Aynı zamanda Nevruz Bayramı Zerdüştlük, Bahailer ve Kürtler için de kutsal bir gündür. Bununla beraber Nevruz Bayramı; Afganistan, Arnavutluk, Azerbaycan, Bosna-Hersek, Çin, Gürcistan, Hindistan, Irak, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Kosova, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kuzey Makedonya, Özbekistan, Pakistan, Rusya, Sırbistan, Suriye, Tacikistan, Türkiye, Türkmenistan, Ukrayna ülkelerinde kutlanır.

NEVRUZ'DA NEDEN ATEŞTEN ATLANIR? 

Nevruz Bayramı kutlamalarında genelde ateş yakılır ve üzerinden atlanır. Peki Nevruzda neden ateşten atlanır? 

 Ateş, tarih boyunca özellikle eski Türkler tarafından kutsal olarak kabul edildi. Türkler, ateşi kutsal saydıklarından dolayı ateşle oynamaz, ateşe tükürmez veya ateşi söndürmezdi. Kötülüklerden arındırdığına  ve hastalıklardan koruduğunu düşünen ateş Nevruz kutlamalarında yer alır. Gelenekler doğrultusunda ateş yakılır ve üzerinden atlanır. 

Nevruz nedir, neden kutlanır? Nevruz'u kimler kutlar? Baharın müjdecisi Nevruz Bayramı mesajları

EN GÜZEL NEVRUZ KUTLAMA MESAJLARI

Bu uğurlu günde neşe ve sevgi yolunuzu açsın. Nevruz Bayramı kutlu olsun!

Sıcacık günlerin habercisi Nevruz Bayramı kutlu olsun. Nevruz herkese bolca sevgi ve sıcaklık getirsin!

Nevruz Bayramı hayatınıza bolca başarı ve gülümseme getirsin. Baharın müjdecisi Nevruz Bayramı kutlu olsun!

Nevruz Bayramı güzel haberler getirsin. Çabalarınız sizi zafer yoluna götürsün. Bahar ve Nevruz yüzünüzde geniş bir gülümsemeye neden olsun!

Nevruz tüm güzel renklerde gelir. Her birini hayatımızı boyamak için kullanabiliriz. Nice renkli Nevruz Bayramı’na!

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...