Tgrt Haber

Obeziteye neden olan besinler nelerdir? Obezite hastalığı nasıl oluşur?

03 Şubat 2021 17:28
Obeziteye neden olan besinler nelerdir?  Obezite hastalığı nasıl oluşur?

Çağımızın hastalığı olan obezite ile tüm dünya büyük bir mücadele içinde... Obezitenin bu denli artmasında beslenme alışkanlığı ve yaşam biçimi en büyük etkenler arasında yer almakta. Özellikle içinde bulunduğumuz bu çağda teknolojinin gelişmesi, hareketsiz yaşam, eskiden insanların yaptığı işleri artık makinelerin yapması, hazır yiyecekler bu etkenlerden bir kaçı. Bu haberimizde sizler için: "Obeziteye neden olan besinler nelerdir?, Obezite hastalığı nasıl oluşur? Obeziteye neden olan diğer faktörler"i sizler için derledik. İşte obeziteye neden olan önemli etkenler...

Günümüzde obezite, vücut sağlığını bozacak ölçüde vücut yağ oranın artması ya da birikmesi olarak tanımlanmakta. Obezite diyabetten, kalp hastalıklarına, infertiliteden kansere kadar pek çok hastalığa davetiye çıkartmakta. Aslında tedavi edilebilir bir hastalık olan obezitenin çözümünde ise deneyim ve sağlıklı bilgi ile çözüme kavuşturabilirsiniz.

Obeziteye Neden Olan Etkenler Nelerdir?

Obeziteye neden olan besinler nelerdir?  Obezite hastalığı nasıl oluşur?

Öncelikle bu hastalığın birçok nedeni olduğunu unutmamakta fayda görüyoruz. Obezitenin meydana gelmesindeki en büyük etkenin hareketsiz yaşam ve sağlıksız beslenme olduğunu net bir şekilde söyleyebiliriz.

Diğer taraftan, obeziteye neden olan tüm sebepleri ise kısaca şöyle sıralamak mümkün.

Bunlar sırasıyla: 

  • Aşırı ve yanlış beslenme alışkanlıkları
  • Fiziksel aktivite yetersizliği
  • Yaş, cinsiyet eğitim düzeyi, sosyo-kültürel etmenler, gelir durumu
  • Hormonal ve metabolik etmenler
  • Genetik, psikolojik etmenler
  • Sık aralıklarla çok düşük enerjili diyetler uygulama
  • Sigara ve alkol kullanma alışkanlığı
  • Kullanılan bazı ilaçlar (antidepresanlar vb.)
  • Doğum sayısı ve sık doğum aralığı
  • Anne sütünün yetersiz alınması

İlaç Kullanımı

Bir takım ilaçlar, genelde antidepresanlar dengeyi bozarak obeziteye davettiye çıkartarak, kilo alınmasına neden oluyor. Bilimadamları leptin aktivasyonunu arttırarak, tokluk hissi verecek ilaçlar üzerine araştırmalar yapsa da henüz bu konuda bir gelişme sağlanamamıştır.

Yemeyi Kontrol Eden Hormonlar

Bu hormonlar leptin ve grelindir. Beynin hipotalamus ve sindirim sistemi arasında acıkma ve doymayı belirleyen hormonsal mekanizmalardır. Leptin hormonu günlük aktivitesini yerine getirerek, besin alındığı zaman devreye girer ve tokluk hissi verir. Böylece kişi doyduğunu hissederek dışarıdan besin alımına son verir. Grelin hormonunu leptinin aksine açlık hissi verir. İşte obezlerde leptin hormonunun faaliyetleri azalmış, grelin artış göstermiştir.

Obeziteye neden olan besinler nelerdir?  Obezite hastalığı nasıl oluşur?

Yemek yenmeye başlandıktaç 20 dakika sonra leptin hormonu harekete geçer. Bu yüzden kilo problemi yaşayanlar atıştırdıktan sonra 15-20 dakika beklemelidir. Böylece az yiyerek daha çabuk tokluk hissederler.

Yaşlılık ve Kilo

Yaşımız ilerledikçe metabolizmamızda yavaşlama olur. Bu yüzden dışarıdan alınan besinlerin miktarı eskiden aldığımız kadar olursa, kalori fazlası ortaya çıkar ve vücut bu kalori fazlasını depolamaya başlar. Bu yüzden yaş ilerledikçe yeme alışkanlıklarımızı değiştirmemiz gerekir.

Obeziteye neden olan besinler nelerdir?  Obezite hastalığı nasıl oluşur?

Ayrıca kadınlar erkeklere oranla daha çabuk kilo alırlar. Sebebi erkeklerin metabolizmalarının daha hızlı çalışmasıdır.

Obezite ve Cinsellik

Obezite erkeklik hormonunun azalmasına neden olan bir rahatsızlıktır. Vücuttaki yağ miktarı arttıkça, testosteron hormonunda azalma görülür. Bu da cinsel istek ve performansın düşmesine neden olur.

Obeziteye neden olan besinler nelerdir?  Obezite hastalığı nasıl oluşur?

Kadınlarda karın içi yağlar androjen algısını artırır ve bu yüzden menopoz öncesinde kıllanma gibi sorunlar görülmeye başlar.

Tiroit ve İnsülin

Obezite nedenleri arasında tiroit ve insülin direncinin önemini vardır. Tiroit hormonları, metabolizma faaliyetlerini düzenleyen hormonlardır. Bu yüzden salgılandığında metabolizmada yavaşlama olur. Daha az kalori harcanır ve alınan gıda yakılamadığı için depolanır.

Obeziteye neden olan besinler nelerdir?  Obezite hastalığı nasıl oluşur?

İnsülinin kan şekerini parçalayan ve enerjiye dönüştüren bir hormon. Bazen kas, karaciğer ve yağ dokusunun insüline karşı direnç geliştirir. Bu sebeple insülin kan şekerini parçalayamaz, kanda şeker oranı yükselir ve vücut fazla kalori maddesi üretir. İhtiyaç fazlası kan şekeri yağa dönüştürülür ve depolanır.

Obeziteyi Önlemek İçin Neler Yapılmalıdır? 

Obeziteyi önlemek için mutlaka bir doktordan yardım alınması gerektiğine inanıyoruz. Çünkü bu bünyenize göre size en uygun tedavi planının belirlenmesine katkı sağlayacaktır.

Obeziteyi Önlemek İçin Neler Yapılmalıdır?

Bunun yanında potansiyel her obez adayının fiziksel aktivitelerini arttırması, günlük olarak belli saatlerde yürüyüş ve egzersiz yapması, obezite ile mücadele için herkesin atması ilk adımlardır.

Diğer yöntemler ise kısaca şöyledir.

  • Raf ömrü uzun, kalorili, hazır gıdalardan uzak durulmalı
  • Doğal olmayan şeker tüketilmemeli ve günlük tuz alınımına dikkat edilmeli
  • Sağlıklı pişirme tekniklerini tercih edilmeli
  • Gün içerisinde vücudun ihtiyacı kadar su içilmeli
  • Yemek yeme alışkanlığını değiştirilmeli ve yemekler yavaş yenilmeli
  • Yağ tüketimi konusunda dikkatli olunmalı, doymuş yağlar mümkün olduğu kadar az alınmalı
  • Besin çeşitliliğine dikkat edilmeli, her besin grubundan dengeli bir şekilde beslenilmeli
  • Sebze ve meyveler mevsiminde yenilmeli
  • Alkol alımından uzak durulmalı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...