Öğrenciler canlı yayınla NASA Astronotlarına bağlandı
Florida öğrencileri Uluslararası Uzay İstasyonundaki NASA astronotlarından haber alma fırsatına sahip oldular. Uzaydan Dünya’ya çağrı 6 Temmuz 11:05'te NASA televizyonundan ve ajansın web sitesinden canlı olarak yayınlandı.
NASA astronotlarından Bob Hines ve Jessica Watkins, Gifford Gençlik Başarı Merkezi öğrencilerinin kaydedilmiş video sorularını yanıtladı. Daha çok bilim fuarı niteliğinde olan programda NASA “Uzayda yaşamak için Dünya'da nasıl hazırlanmak gerekir” başlığı altında öğrencilere bilgi akışı sağladı. Uzay ve gökyüzü bilimine ilgi duyan öğrencilerin katılım gösterdiği fuarda, astronotlar öğrencilerle kesintisiz bağlantı kurdu.
ASTRONOTLARLA CANLI BAĞLANTI
Uzay ve gökyüzü hakkında merak edilenleri yanıtlayarak öğrencilerin bilim, teknoloji, mühendislik ve matematiğe olan ilgi ve performansını arttırmak amacıyla NASA tarafından benzersiz ve özgün bir deneyim gerçekleşti. Yerçekimsiz ortamda canlı bağlantı kurarak öğrencilerin sorularını yanıtlayan astronotlar, öğrencilere dünya dışı tecrübelerini anlattı. NASA ekibinin öğrencileri hedef almasındaki amaç, yeni nesil kaşiflere ilham vermek ve gökyüzü biliminin kapılarını açmak.
DÜNYA İLE 24 SAAT İLETİŞİM İMKANI
Dünya’nın yörüngesinde gezen ve çoğunlukla uzayda yaşayan astronotlar, Yakın Uzay Ağı İzleme ve Veri Aktarma Uyduları aracılığıyla Houston’daki görev kontrol merkeziyle günün 24 saati iletişim kurabiliyorlar. Aynı zamanda NASA web sitesi üzerinden, dünyanın her yerinden erişime açık şekilde NASA TV'nin günlük yayın akışı izlenebiliyor.
MARS’A İNSAN GÖNDERME ÇALIŞMALARI
Astronotlar 21 yıldan uzun süredir uzay istasyonunda yaşıyor, çalışıyor ve gerekli tüm bilimsel testleri gerçekleştiriyorlar. Bilinmezliklerle dolu olan Dünya hakkında sayısız araştırma ve geliştirme yapıyorlar. NASA son dönemde Mars üzerindeki araştırmalarıyla öne çıkıyor. Mars’a astronot gönderme çalışmaları yapan NASA, belli bir tarih olmasa da Mars’la yakın zamanda canlı bağlantı kurulabileceğine inanıyor.
Mars'la bağlantı şimdilik Perseveranse uzay aracıyla sağlanabiliyor. 30 Temmuz 2020'de fırlatılan Perseverance uzay aracı 18 Şubat 2021'de Mars'a başarılı şekilde iniş yaptı. Aracın Mars'taki amacı canlı organizmalar bulmak ve buna bağlı olarak yaşam izleri aramak. Mars atmosfer yapısının çok ince olması ve çok soğuk olması nedeniyle yüzeydeki suların sıvı olarak kalamamasından ötürü yaşam koşullar için elverişsiz olsa da yapılan incemelerde krater ağızlarında oluşan izler bundan ortalama 3,5 milyon yıl öncesinde yüzeyinde akarsuların olduğu gösteriyor.