Tgrt Haber

Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi'nin 6 maddesi kabul edildi

Editör: Şeyda Yılmaz / Kaynak: TGRT Haber
10 Ekim 2024 09:39 - Güncelleme : 10 Ekim 2024 09:42
Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi'nin 6 maddesi kabul edildi

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi’nin 6 maddesi kabul edildi.

Kabul edilen maddelere göre; bakanlığa bağlı Milli Eğitim​ Akademisi kurularak öğretmen adaylarına, meslek yeterliliği çerçevesinde teorik ve uygulamalı derslerden oluşan hazırlık eğitimi verilecek.

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU TEKLİFİ’NİN HANGİ MADDELERİ KABUL EDİLDİ?

Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi’nin kabul edilen maddeleri şu şekildedir;

Öğretmen, yönetici ve diğer personelin mesleki gelişimi, kariyer basamaklarında ilerlemeleri ve görevde yükselmeleri için eğitim programları hazırlamak, uygulamak ve değerlendirmek üzere Bakanlığa bağlı Milli Eğitim Akademisi kurulacak. Gerekli görülen yerlerde Akademi bünyesinde eğitim ve uygulama merkezleri açılabilecek.

Akademinin personel, denetim, bakım ve onarım, koruma ve güvenlik, taşınır ve taşınmaz, araç, gereç, malzeme, demirbaş ve taşıtlar ile benzeri ihtiyaçları için gerekli iş ve işlemler Bakanlığın ilgili birimleri tarafından yerine getirilecek. Akademinin giderleri için öngörülen ödenekler Bakanlık​ bütçesinde yer alacak.

Teklifle, Akademinin görevleri de hüküm altına alınıyor. Buna göre, Akademi, öğretmenlik mesleğine hazırlık eğitimi programları, yönetici yetiştirme programları ile öğretmen, yönetici ve diğer personelin kariyer basamaklarında ilerlemeleri ve görevde yükselmelerine yönelik eğitim programlarını hazırlayıp uygulayacak.

Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi'nin 6 maddesi kabul edildi - 1. Resim

Akademi, öğretmen, yönetici ve diğer personelin sahip olması gereken yeterliklerini belirleyecek ve gelişen şartlara göre güncelleyecek. Öğretmenlere; öğretmenlik mesleğinin gerektirdiği bilgi, beceri, tutum ve değerler ile dijital yeterlikleri kazandıracak eğitim faaliyetleri planlayıp uygulayacak. Öğretmen, yönetici ve diğer personelin eğitim ihtiyaçlarını belirleyecek, bu ihtiyacı karşılayacak eğitim programlarını hazırlayacak, uygulayacak ve eğitimlerin etkinliğini izleyecek. Talepleri uygun görülmesi halinde, giderleri kurumlarınca veya kendilerince karşılanmak kaydıyla özel öğretim kurumlarında görev yapan personele eğitim verecek.

Akademi, talepleri uygun görülmesi halinde giderleri kurumlarınca veya kendilerince karşılanmak kaydıyla diğer kamu kurum ve kuruluşlarının personeline eğitim verecek. Eğitim öğretim alanında bilimsel ve teknolojik gelişmeleri takip edecek; görev alanına giren konularda yayın yapacak; araştırma, geliştirme, proje faaliyetleri ve bilimsel çalışmalar yürütecek. Görev alanıyla ilgili konularda yurt içi veya yurt dışı üniversiteler ve diğer kurum ve kuruluşlarla işbirliği gerçekleştirecek; Bakan tarafından verilecek diğer görevleri yapacak.

Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi'nin 6 maddesi kabul edildi - 2. Resim

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK?

Meclis’te görüşmeleri devam eden Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi için, Milli Eğitim Akademisi hazırlıkları tamamlanarak 2025 yılında uygulamaya geçilmesi bekleniyor.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Ayşe10 Ekim 2024 12:43

Bu iyi bir haberdi öğretmenlerimiz hak ediyordu böyle bir kanun heralde

Sonraki Haber Yükleniyor...