Tgrt Haber

Olay yazı! 'Suriye‘yi hemen Türkiye‘ye verin'

08 Ağustos 2015 13:45 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:16
Olay yazı! 'Suriye‘yi hemen Türkiye‘ye verin'

İsrail'in en önemli gazetelerinden Jerusalem Post'un başyazarı Amotz Asa-El, Ortadoğu'daki sorunların çözülmesi için Musul ve Suriye'nin Türkiye'ye verilmesi önerisinde bulundu. Yazarın bu çıkışı, gündem oluşturdu.

Musevi yazar Amotz Asa-El, Ortadoğu'da DAEŞ'in, Türkiye, Suriye ve Kürtleri savaşa çekme planı yaptığını söyleyen yazar, asıl sorunun Musul olduğuna dikkat çekti. İngilizler'in 1918 yılından sonra Türkiye ile yaptığı anlaşmayla bölgedeki petrol gelirlerine göz diktiğini belirten Asa-El, o dönemde Osmanlı'nın Musul'u muhafaza edememesinin sonunu hazırladığını yazdı. Bugünlerde DAEŞ'in Musul'u başkent ilan ettiğine işaret eden Asa-El, DAEŞ'in bölgede yaptığı kültürel katliamları hatırlattı. İşte Asa-El'in önerisi: Ortadoğu'da Türkiye önderliğinde yeni bir düzenin kurulabilir. Esad'ın çekilmesiyle Suriye'nin Türkiye'nin himayesine girmesi. Türkler ile Kürtler arasında ateşkesin devamı. Irak'ın Musul'daki petrol kuyularının yönetimini tekrar Türkiye'nin emrine verilmesi çok önemli. Türkiye'nin de kabul edeceği bu muazzam teklif, bölgede barışın garantisi olur. Ortadoğu'da büyük güç Türkiye olursa, başta DAEŞ olmak üzere birçok örgütün sonunun geleceği de ortada...
Asa-El'in yazısına ilginç yorumlar yapıldı:
Kesinlikle doğru bir yazı. Osmanlı güçlüyken, bölgede barış ve huzur vardı.
Türkiye, büyük abi olarak barışı sağlar.
Suriye ve Musul yaşanacak yer olur.
Bu gerçekleşse bile İngiltere yeni Lawrence'ları bölgeye gönderir.
İngiltere, bölgede huzur istemiyor ki.
Bu ihtimal çok zayıf.
1815 ve 1915'te sınırlar yeniden çizildi. 2015'te neden gerçekleşmesin.
Türkiye'nin güçlü ordusuyla akıllı liderleriyle bunu başarması güç değil.
Suriye'de seçim olsa, Erdoğan açık ara zafer kazanır.
İNGİLİZ VE AMERİKAN MEDYASI DA YAZDI
Bir süre önce İngiliz ve Amerikan medyası da, benzer yorumlarda bulunmuştu. DAEŞ'in bölgede güçlenmesini engelleyebilecek ülkenin türkiye olduğuna dikkat çeken dünya medyası, Fırat'ın batısında kalan bölgenin tamamen türkiye'ye devredileceğini yazdı. Bu sayede Türkiye'de yaşamak zorunda kalan 2 milyon Suriyeli'nin ülkelerine döneceğini yazan İngiliz ve Amerikan medyası, yeni bir dönemin başlamasının çok yakın olduğunu iddia etmişti. Fırat'ın batısındaki bölgenin Türkiye tarafından kontrol edilmesiyle, barış dolu günlerin de yakın olduğuna dikkat çekilmişti. Uluslararası stratejistler de böyle bir durumun gerçekleşebileceği görüşüldü.
Kaynak: Takvim

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...