Tgrt Haber

Ortak Türk alfabesinde 34 harf bulunuyor

Editör: Hüseyin Bahçıvan / Kaynak: TGRT HABER
11 Eylül 2024 14:32 - Güncelleme : 11 Eylül 2024 15:21
Ortak Türk alfabesinde 34 harf bulunuyor

Türk Akademisi ve Türk Dil Kurumu işbirliğinde 9-11 Eylül tarihlerinde Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonunun 3. toplantısı düzenlendi. Toplantının ardından Ortak Türk Alfabesi önerisi üzerinde uzlaşıldığı duyuruldu. Duyurunun ardından Ortak Türk alfabesi nasıl olacak, kaç harf var soruları gündeme geldi.

Türk Akademisi ve Türk Dil Kurumu​ işbirliğinde 9-11 Eylül tarihleri arasında Azerbaycan​'ın başkenti Bakü​'de Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu'nun 3. toplantısı düzenlendi.

Toplantının ardından ortak Türk alfabesi önerisi üzerinde uzlaşıldığı açıklandı.

Vatandaşlar tarafından ortak Türk alfabesinin içinde kaç harf olduğu ve nasıl olacağı merak ediliyor.

Ortak Türk alfabesinde 34 harf bulunuyor - 1. Resim

ORTAK TÜRK ALFABESİ NASIL OLACAK, KAÇ HARF VAR?

Latin harflerine dayalı 34 harften oluşan ortak Türk alfabesi, Türk devletleri arasındaki iletişimi kolaylaştırarak, kültürel bağları güçlendirmeyi hedefliyor. 

Alfabede bulunan her harf, Türk dünyasında yer alan farklı lehçeler ve dil ihtiyaçlarına karşılık gelecek şekilde tasarlandı. 

Konuyla ilgili yapılan toplantının ardından yapılan açıklamada "Bu özverili çalışmanın sonucunda, 34 harften oluşan Ortak Türk Alfabesi önerisi üzerinde uzlaşıldı. Önerilen alfabedeki her harf, Türk dillerinde bulunan farklı fonemleri temsil etmektedir" ifadeleri kullandı.

Ayrıca toplantının başarıyla sonuçlanmasının tarihi önemine de dikkat çekilerek "Ortak Türk Alfabesi'nin geliştirilmesi, Türk halkları arasında karşılıklı anlayış ve işbirliğini teşvik ederken, onların dil mirasını da korumaktadır" değerlendirilmesinde bulunuldu. 

34 harften oluşan ortak Türk alfabesi ise şöyle:

Ortak Türk alfabesinde 34 harf bulunuyor - 2. Resim

Kaynak: TGRT HABER
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Dil Aşkı11 Eylül 2024 18:24

Bu kadar heyecan verici bir gelişmeyi görmek çok güzel Umarım bu ortak alfabe geleceğe daha da köprüler kurar

Sonraki Haber Yükleniyor...