Otobüslerde 'emniyet kemeri' zorunluluğu getirildi
Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle, şehirler arası otobüslerde yolcular için de emniyet kemeri kullanma zorunluluğu getirildi.
Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle, "şehirler arası otobüslerde yolcular için de emniyet kemeri kullanma zorunluluğu getirildiğini" bildirdi. Apaydın, yaptığı yazılı açıklamada, Kayseri ve Sivas'ta geçen ay meydana gelen iki trafik kazasında 30 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından, şehirler arası otobüslerde yolcuların da emniyet kemeri takmasının zorunlu hale getirilmesinin gündeme geldiğini ifade etti. Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde yapılan değişikliğin bugün Resmi Gazete'de yayımlandığını ve şehirler arası otobüslerde emniyet kemeri kullanımının zorunlu hale getirildiğini kaydeden Apaydın, "Basit bulup, önemsemediğimiz önlemler aslında hayat kurtarıyor. Kaza yapan otobüslerde hayatını kaybeden vatandaşlarımız emniyet kemeri kullansalardı belki yüzde 70'i hayatta olabilirdi" değerlendirmesinde bulundu.
"Sürücülerimizin emniyet kemeri ikaz sistemi susturmak için aparat takmak yerine emniyet kemerlerini takmalarını istiyoruz" ifadesini kullanan Apaydın, yönetmelik değişikliğiyle otomobillerin, arazi taşıtlarının, kamyonet, kamyon ve çekicilerin, M2 ve M3 sınıfı minibüs ve otobüslerin bütün koltuklarında "emniyet kemeri" bulundurulması ve kullanılmasının zorunlu hale getirildiğine dikkati çekti. "Yalnız araç dururken kullanılan koltuklar ile ayakta da yolcu taşıyan M2 ve M3 kategorisi Sınıf A ve Sınıf 1 otobüslerde, koltuklarda emniyet kemeri bulundurulmasının zorunlu olmadığını ifade eden Apaydın, "yerleşim yeri içinde ticari amaçla yolcu taşımacılığı yapan M2 ve M3 sınıfı minibüs ve otobüsler (umum servis araçları hariç) ile dolmuş otomobillerindeki yolcuların daemniyet kemeri kullanma zorunluluğu bulunmadığı" kaydetti.
Yönetmelik değişikliği kapsamında "sağa ve sola dönüşlerde, kurallara uygun olarak geçiş yapan yayalara, varsa bisiklet yolundaki bisikletlilere ilk geçiş hakkını vermemenin 20 ceza puanı ile cezalandırılacağını" bildiren Apaydın, uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri almış olan sürücüler ile kanlarındaki alkol miktarı 0,50 promilin üzerinde olan özel otomobil sürücüleri ve 0,20 promilin üstünde olan diğer araç sürücülerinin karayolunda araç kullanmalarına izin verilmeyeceğini belirtti. Apaydın, "Alkol ve uyuşturucu tespiti için teknik cihaz kullanılmasını kabul etmeyen ve bu nedenle hakkında işlem yapılan sürücülere 2 bin 78 lira para cezası kesilecek ve araç kullanmaktan men edilecekler" uyarısında bulundu.