Pick (Pik) Hastalığı Nedir? Pik Evresi Nedir?
1892 yılında Arnold Pick tarafından tanımlanan bu hastalık geçen yıllar içinde kişinin fonksiyonlarında dönüşü olmayan bir gerilemeye yol açmakta. Aslında bir demans türü olan Pick hastalığı beynin ön tarafının hasar görmesiyle oluşuyor. Yani, Alzheimer'daki gibi bir bunama türü olan "Pick hastalığı" hakkında tüm detayları sizler için hazırladık. İşte tüm yönleriyle pick hastalığı ve pik evresi...
Pick hastalığı Arnold Pick tarafında 1892 yılında tanımlanmıştır. Pick’e göre bu hastalık yıldan yıla kişinin fonksiyonlarında dönüşü olmayan bir gerilemeye yol açar. Proteinin aşırı birikiminden dolayı beyin hücrelerinin büzüşmesiyle meydana gelen ve nadir görülen bir demans türüdür. Kişide belirgin davranış değişiklikleri olur. Tutarlı konuşma yetenekleri düşer. İlk belirtilerin ortaya çıkış şeklinden dolayı genelde depresyon, alzheimer ya da akıl hastalığı teşhisi konur. Ancak pick hastalığını bu hastalıktan ayıran özelikleri vardır.
Erken teşhis, kesin bir tedavisi olmasada bu hastalığı tanımak, onunla başa çıkmak ve kontrol için önemlidir. Pick hastalığı beynin konuşan ve kişiliği kontrol eden “frontal ve temporal loblarının yavaşlaması ve körelmesine yol açan bir rahatsızlıktır. Bu yüzden FDT yani “frontotemporal demans” olarak adlandırılır. Pick hastalığı 40 ve 60′lı yaşlarda daha etkilidir. Kadınlarda erkeklerden daha fazla görülür. Hastalığın tam sebebi bilinmemektedir. Fakat hastalıkta genetik faktör olabileceği ileri sürülüyor.
Pick Hastalığı Belirtileri
Hastalığın ilk belirtileri arasında kişinin basit işlevleri yerine getirememesi gözlenir. Ancak hastalık ilerleyişi oldukça yavaştır. Belirtiler zamanla kendini daha fazla göstermeye başlar. Aşırı hareketlilik, kişisel temizliğe özen göstermeme, takıntılı davranışlar, cinsel teşhircilik, yanlış kararlar alma, günlük hayattan uzaklaşma ilgide azalma gibi durumlar belirtilerin ilk yıllarında ortaya çıkar.
Diğer taraftan hastanın duygusal olarak: apati, ruh halinde ani değişimler, saldırganlık, dikkat eksikliği ve davranışındaki bozuklukların farkına varamama gibi durumlar sözkonusudur. Ayrıca dağarcık kaybı, konuşmada ve konuşmayı anlamada güçlük, okuma yazmada düşüklük, başkalarının söylediğini tekrarlama, tam konuşma kaybı. Vücutta genel güçsüzlük, hafıza kaybı, idrar kaçırma da belirtiler arasında yer alır.
Pick Hastalığı Teşhis
Bu hastalığı kesin olarak anlayabilmek için hastanın beyin ölümünün gerçekleşmesi gerekmektedir. Böylece yapılacak incelemelerde teşhis kesin olarak konulabilmektedir. Olası tanıyı tam verebilmek için ise en iyi yöntem beyin taramaları, EEG (elektroensefalografi) ile birlikte belirtilerde dikkatle incelendiğinde ortaya çıkmaktadır.
Pick Hastalığının Tedavisi
Pick hastalığının tedavisinde alzheimer hastalığındaki gibi bir yol izlenir. Burada amaç hastanın yaşam kalitesini olabildiğince üst düzeye çıkarmaktır. Evet bir takım belirtileri kontrol altına almak için ilaç tedavisi de yardımcı olabilmektedir. Bu sebeple hastanın sürekli gözetim altında olması oldukça önemlidir. Demans hastasına bakan bir kişinin de maalesef yaşamı değişebilmektedir. Hastaya bakan kişinin yüksek bir sabra ihtiyacı vardır ve ilerleyen zamanlar da bakan kişinin mutlaka psikolojik destek alması gerekebilir.