PKK'nın maskesi düştü
Son dönemlerdeki olaylarda PKK'nın üst kadrosunun 'üstlenmeyin' çağrısı yaptığı ortaya çıktı.
Serpil Çevikcan, tarihin en uzun MGK'sında konuşulanları kaleme aldı. PKK'nın yönetim kadrosunun alt tabana "yapılan eylemleri üstlenmeyin" talimatı verdiği öğrenildi.
İşte Çevikcan'ın yazısının o bölümü: MGK toplantısının en sıcak gündem maddelerinden biri de çözüm sürecinin geleceği ve PKK saldırılarıydı. Bu çerçevede Ankara'da, MGK zemininde de ele alınan tabloyu şöyle özetlemem mümkün: Yüksekova'da üç, Diyarbakır'da bir askerin maskeli kişilerce şehit edilmesinin ardından provokasyon iddiaları ortaya atıldı. Güvenlik bürokrasisi, PKK'nın 1990'lı yıllarda yüzlerce kez benzer suikastlarda geliştirdiği “üstlenmeme taktiğini”, son dönemde yeniden uyguladığı tespitini yaptı. Özellikle halkın tepkisini çeken eylemlerde Kandil'in alt kadrolara, “üstlenmeyin” talimatı verdiği saptandı.
2013'TE EYLEMSİZLİK KARARI ALDI
2012'de, askeri operasyonlar sonunda büyük darbe alan PKK, 2013'te önce eylemsizlik kararı aldı, Nevruz'dan itibaren de sınır dışına çekilmeye başladı. Haziran 2013'teki Gezi olayları sırasında şartların lehine geliştiği düşüncesiyle çekilmeyi durdurdu. Kobani nedeniyle dünya kamuoyunda oluşan olumlu havadan yararlanarak örgütü hem Barzani hem de Türkiye'nin karşısındaki “özgürlük savaşçıları” olarak göstermeye yönelik propaganda yaptı. Bu atmosfer, PKK'nın kendisini güçlü hissetmesine yol açtı. Batıdaki değişen imajının verdiği güçle, bu suikastları gerçekleştirerek, Türkiye'deki tabanını da diri tutma yoluna gitti. Son eylemler bu çerçevede konjonktürel olarak değerlendiriliyor.
ŞİDDET EYLEMLERİ KARŞILIK BULACAK
Çözüm süreci ile ilgili yol haritası en az 3 aydır Öcalan'ın, Kandil'in ve HDP'nin elinde. Örgütün, öncelikle yurtdışına bütün silahlı unsurlarını çekmesi ve her türlü şiddet eylemini durdurması bekleniyor. Aksi takdirde, Kobani eylemlerinden sonra güvenlik güçlerinin elini güçlendirmek için çıkarılan yasaların da gereği yapılarak PKK'nın şiddet eylemleri karşılık bulacak.
Kandil'de süreci sadece Öcalan'a bağlı olarak yürütmekten kaynaklı bir rahatsızlık var. Öcalan, hareketin lideri ve sembolik figürü olarak örgüt üzerinde etkili olsa da silahların konuşmaya başladığı dönemde Kandil'in etkisi artabiliyor. Bu da Kandil ile İmralı arasında bir senkron sorununa yol açıyor. Bu bağlamda İmralı ile devlet heyeti arasındaki görüşmeler son dönemde yoğunlaşmış durumda.