PKK'ya inat barajlar tam gaz
Geçiş yollarını kapatarak sızmalarını önleyen hem de enerji ve sulama ile istihdama ön ayak olan barajlar PKK'nın korkulu rüyası oldu.
Çözüm süreci kapsamında silah bırakmaya ayak direyen terör örgütü PKK, bölgede yapılan havaalanı, baraj ve yol gibi çalışmaları engellemeye çabalıyor.
Tehditlere papuç bırakmayan devlet başta Hakkari Yüksekova Havaalanı olmak üzere projeleri teker teker hayata geçiriyor. PKK'nın son hedefi ise, bölgeye can suyu verecek barajlar. İnşatları tam gaz süren barajlar, istihdamı artırırken, su tutmaya başlamasıyla da teröristlerin Türkiye'ye sızma yollarını engelliyor. Hakkari sınırları içerisinde 4, Şırnak sınırları içerisinde 7 olmak üzere Devlet Su İşleri tarafından 2008'de yapımına başlanan barajlardan, Şırnak ve Silopi ile Aslandağı Barajları su tutmaya başladı.
2012'de start verilen Uludere Barajı'nın büyük bir kısmı tamamlandı. Ballı, Kavşaktepe, Musatepe, Çetintepe, Çocuktepe, Gölgeliyamaç, Beyyurdu ve Aslandağı baraj çalışmaları da PKK'nın kâbusu haline geldi.
GAP Projesi kapsamında 16 baraj bitti. 14 barajın inşası devam ediyor. Bunlar arasında geçen yıl başlanan ve yüzde 73'ü tamamlanan Ilısu Barajı önümüzdeki yıl su tutacak. Mardin'deki baraj toplam bin 200 MW kurulu güce sahip. Yıllık ortalama 3 bin 833 GWh elektrik üretecek. Şırnak'ta bu yıl yapımına başlanacak Cizre Barajı ise, 240 MW kurulu güce sahip. Yıllık bin 208 GWh elektrik üretecek. Bunun dışında Ambar, Kuruçay, Başlar, Bulaklıdere, Kuru, Karacalar, Pamukçay, Diyarbakır-Ergani, Diyarbakır-Kale, Doğapınar, Ardil, Kilis-Musabeyli barajlarının da kısa sürede faaliyete geçmesi planlanıyor.
'Atatürk'ten sonra en büyük sulama barajı özelliğini taşıyan Dicle nehri üzerindeki Silvan Barajı ve sulama projelerine de başlandı. Tamamlandığında 2 milyon 450 bin dekar tarım arazisini sulayacak. Ülke ekonomisine yılda 1.1 milyar TL katkı sağlayacak. Ayrıca 318 bin kişiye istihdam sağlayacak. Temeli 2012'de atılan Silvan Barajı'nın PKK'nın tüm saldırılarına rağmen 2016'da açılması hedefleniyor.