Prostat Kanseri Neden Olur? Prostat Kanseri Öldürür mü?
En fazla erkeklerde görülen prostat kanseri, özellikle 50 yaş ve üzeri erkeklerin sağlığını tehdit ediyor. Kanser ölümlerinde erkekler arasında ikinci sırada olan prostat kanserinde erken tanı, tedavinin başarısı için oldukça önemli. Peki prostat kanseri neden olur?, Prostat kanseri nedir? Prostat kanseri tedavi yöntemleri nelerdir? Prostat kanserinin ilk belirtileri nelerdir? Tüm detaylar haberimizde...
Daha çok 50 yaş ve üzeri erkekler arasında görülen prostat kanseri, ülkemizde en yaygın kanser çeşidi olup her 10 erkekten birinde görülen ölümcül bir kanser çeşididir. Ülkemizde 50 yaş ve üstü bir erkeğin prostat kanserine yakalanma riski %40, bu kansere tanı konma olasılığı %9,5 hastalığa bağlı ölüm riski ise %2,9 olarak hesaplanmıştır. Söz konusu kanser her erkek için büyük bir tehdit, erken teşhis yapılmaz ve hastalık ilerlerse hastanın ölümüne sebep olduğunu paylaşmış olalım. Peki böylesine ciddi bir kanser çeşidi olan prostat kanseriyle ilgili ne biliyoruz? Daha doğrusu bu kanser hakkında ne kadar bilinçliyiz?
Şimdi gelin hep bilikte bu sinsi hastalığı tanıyıp hayat kurtaran ayrıntılara bir göz atalım...
Prostat Kanseri Nedir?
Prostat, erkeklerde, spermi besleyip taşıyan, seminal sıvıyı üreten görüntü itibariyle adeta küçük bir ceviz şeklinde bezsel bir organdır. Bu bez içinde oluşan kanser türüne de "prostat kanseri" denilmektedir. Oldukça yavaş ilerleyen bu sinsi kanser çeşidi ilk başlarda zararsız gibi durur ve zararı da sadece prostat bezi ile sınırlıdır. Ancak yavaş ilerlemesi yüzünden erkeklerin konuyu ciddiye almaması nedeniyle tedaviye ihtiyaç duymaması kişinin ölümüne de yol açabilmektedir. Düşünün ki bu kanser, ülkemizde kanser ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer almaktadır. Erken teşhiste hastalığın tedavi edilme şansı yüksektir.
Prostat Kanseri Nedenleri Nelerdir?
Kanserin kesin olarak neden olduğu henüz bilinmiyor olsa da normal bir prostat hücresinin DNA'sındaki anormal değişiklikler sonucunda geliştiği bilinmektedir. DNA hücrelerindeki genleri oluşturan kimyasal yapılar gen hücrelerinin nasıl çalıştığını kontrol eder. DNA’da yaşanan tüm değişimler ise hücrelerin çalışmasını etkiler. Hücrelerin büyümesine, bölünmesine hatta hayatta kalmasına yardımcı olan genlere ise "onkogen"ler denilmektedir. Normalde hücre büyümesini kontrol altında tutan, DNA'daki hataları onarabilen veya hücrelerin doğru zamanda ölmesini sağlayan genlere ise tümör baskılayıcı genler denilmektedir. Bazı onkogen ve tümör baskılayıcı genlerdeki mutasyonlar prostat kanseri oluşumu için en önemli risk faktörleri arasında yer alır. Prostat kanseri için diğer risk faktörleri arasında ileri yaş, siyah ırk, ailede prostat ya da meme kanseri öyküsü, yüksek erkeklik hormon düzeyi, hayvansal protein ve yağlar bakımından zengin gıdaların fazlaca tüketimi ve sedanter yaşam şeklinde sıralanabilir.
Prostat Kanserinin Belirtileri Nelerdir?
Prostat kanserinin belirtileri arasında:
- Prostat bezinde yumru veya asimetrik prostat
- İdrara çıkma zorluğu
- İdrarın başlangıcı veya durdurulmasında zorluk
- Özellikle gece olmak üzere, idrara sık çıkma
- İdrar akışının zayıf olması
- Başlayıp duran idrar akışı
- İdrar sırasında ağrı veya yanma
- Ereksiyon zorluğu
- İdrar veya menide kan görülmesi
gibi belirtiler yaşıyorsanız, hiç zaman kaybetmeden bir doktora görünmelisiniz.
Prostat Kanserinde Erken Tanının Önemi Nedir?
Prostat kanserini erken tanımak günümüzde artık oldukça kolaylaşmıştır. Şu anki uygulamamıza göre şikayeti olmasa bile, yakın akrabalarında prostat kanseri olan erkek 40 yaşından sonra, akrabalarında prostat kanseri olmayanlarda ise 50 yaşından sonra yılda bir kez parmak ile prostat muayenesi yapılması ve PSA bakılması gerekmektedir.
Muayenede pozitif bir bulgu veya serum PSA düzeyinde bir yükselme olması durumunda hastaya transrektal ultrasonografi eşliğinde prostat biyopsisi yapılır.
Alınan parçaların patolojik incelemesi sonrası, prostat kanseri vardır yada yoktur diye tanı koyulur. Prostat kanseri var ise bir kısım incelemeler ve daha sonrasında prostat kanserinin evrelemesi yapılır. Sadece prostat içinde yer alan, kapsül dışına taşmayan kanser; Lokalize prostat kanseri diye adlandırılır. Diğer kanserler gibi prostat kanseri de yayılabilir ve öncelikle prostat etrafındaki dokulara veya seminal veziküle, lokal yayımı yapılır. Lokal yayılım gösteren tümörler zamanla vücudun diğer kısımlarına, örneğin lenf nodlarına, kemiklere ve diğer organlara yayılım yapar. Yapılan bu evrelemeye göre hastalara tedavi seçenekleri sunulur.
Prostat Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?
Prostat kanseri tedavisi, hastalığın ne kadar hızlı yayıldığına, ne kadar büyüdüğüne ve hastanın genel sağlığının ne durumda olduğu ile doğrudan ilgilidir. Bu yüzden tedavi yöntemi, potansiyel yararları veya yan etkileri gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişkenlik gösterir.
Prostat kanserinin evresine göre tedavi için aşağıdaki yöntemler izlenmektedir.
- Cerrahi operasyon
- Kemoterapi
- Horman tedavisi
- Radyoterapi
Sağlıklı günler diliyoruz...