Tgrt Haber

Zenginliği ve asaleti temsil eden bu rengin psikolojik etkisine inanamayacaksınız!

Editör: Burcunur Yılmaz / Kaynak: TGRT Haber
04 Ekim 2022 15:20 - Güncelleme : 04 Ekim 2022 17:31
Zenginliği ve asaleti temsil eden bu rengin psikolojik etkisine inanamayacaksınız!

Bilgelik, asillik, güç, merhamet ya da zekâ gibi çeşitli anlamlarla ilişkilendirilen renkler psikolojide ayrı bir yere sahip. Ünlü psikologlar renklerin ruh halleri ve davranışlar üzerinde güçlü bir etkisi olduğunu belirtiyor. Her rengin kendi etkisi olduğunu düşünen psikologlar, rengin ürettiği duygunun deneyime ve kültüre göre değişebildiğini de ekliyor. Peki zenginliği ve asaleti temsil eden renk hangisi ve psikolojik etkisi nedir? İşte detaylar...

Renklerin psikolojiye olan olumlu ve olumsuz etkileri kişilere ve kültürlere göre değişim gösterse de genel olarak bilinen ve kabul görmüş kombinler var. Mavi​ ferahlığı, tazeliği ve sağlığı simgelerken kırmızı​ aşkı, sevgiyi ve tutkuyu ön plana çıkarıyor. Bazı renkler insanın ruhunu kapatırken bazıları enerji ya da huzura neden oluyor. Mekanların tasarımı da çoğu zaman bu algıya göre yapılıyor. Psikolojik etkisi en güçlü ve en olumlu renklerin başında ise mor renk​ geliyor. Tarih boyunca kraliyetin en sevdiği renk olarak kullandığı mor; zenginliği, asaleti ve gücü temsil ediyor. Psikologlar, psikolojide kişilerin hayatlarına uzun vadede giren mor rengin beraberinde güçlü bir enerji verdiği bilgisini veriyor.

MORUN TARİHTEKİ ANLAMLARI

Mor, kraliyetle çok güçlü bir şekilde ilişkili olduğu için insanlar onu genellikle çok asil bir renk olarak algıladı. Bu durum, eski zamanlarda mor boyanın eski çok nadir bulunmasından ve aşırı pahalı olmasından kaynaklanmaktaydı. Çünkü mor, doğada yaygın bir renk değildi ve maliyetliydi. Mor renk tarih boyunca zenginlikle ilişkilendirildi çünkü çoğu zaman zenginler mora boyanmış giysi giyer ve evlerinde mor eşyalar kullanırdı. Bu durum onların zenginliklerinin göstergesiydi. Büyük İskender ve Mısır kralları ve ünlü Tyrian mor ile renklendirilmiş giysiler giyerlerdi.

Zenginliği ve asaleti temsil eden bu rengin psikolojik etkisine inanamayacaksınız!

BİLGELİK VE MANEVİYAT

Morun farklı tonlarının farklı manevi anlamları vardır. Örneğin, açık morlar açık yürekli, romantik enerjilerle ilişkilendirilirken, daha koyu tonlar üzüntü ve hayal kırıklığını temsil edebiliyor. Avrupa'nın bazı bölgelerinde mor, ölüm ve yasla da ilişkilendirilebiliyor.

CESARET

ABD'de, Mor Kalp Ödülü askerlik hizmetinde cesaret için en yüksek onurlardan biridir. Askeri Liyakat Rozeti olarak adlandırılan ödül, 1782'de George Washington tarafından askerlere övgüye değer eylemlerde bulunmak üzere verildi. Mor renk cesareti ve yürekliliği temsil ediyor.

ZENGİNLİK VE ASALET

Psikologlar tarihten gelme bir çağrışımla mor rengi tercih eden kişilerin genel olarak asalete düşkün, maddiyata önem veren bireyler olduğunu belirtiyor. Ayrıca favori rengi mor olanların sanatsal, düşünceli ve sezgisel yönünün yüksek olduğu da belirtiliyor. Mor rengi cüzdan, çanta ya da parayla ilişkilendirilen nesnelerde kullanmak ise bu anlamda olumlu etkilere olanak tanıyabiliyor.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...