Rusya doğalgazı kesebilir mi?
Rusya ile yaşanan uçak kriziyle gündeme gelen en kritik soru 'Rusya doğalgazı kesebilir mi' oldu. Peki Rusya böyle bir şeyi yapabilir mi!
Rusya'ya ait savaş uçağının Türk hava sahasını ihlali sonrası düşürülmesiyle Rusya Türkiye'ye karşı ekonomik yaptırımlar içeren adımlar attı. Doğalgazının yüzde 55'ini Rusya'dan alan Türkiye'de şimdi 'Rusya Türkiye'ye sattığı doğalgazı kesebilir mi' sorusu gündemde, bu soruya ise Yeni Şafak yazarı Erdal Tanas Karagöl köşesinden değerlendirmesiyle yanıt verdi.
İşte Karagöl'ün o yazısı;
Rusya'nın doğalgazı ihraç ettiği en büyük ikinci ülkenin Türkiye olduğu düşünüldüğünde, enerjide Türkiye'nin Rusya'ya ihtiyacı olduğu kadar Rusya'nın da Türkiye'ye ihtiyacı olduğu açık. Ayrıca Rusya 2014 yılında 492,1 milyar dolar ihracat gerçekleştirirken bunun yüzde 68'ine denk gelen 334,6 milyar dolarlık kısmını, petrol ve doğalgaz gelirlerinden sağlamıştır.
2015 yılında ise, petrol fiyatlarının düşmesiyle Rusya gelirlerinde ciddi oranda bir azalma gerçekleşti. Böyle bir durumda Rusya, doğalgazda güçlü bir pazar olan Türkiye gibi bir pazarı ve Türkiye üzerinden diğer ülkelere ulaşma fırsatını kaybetmeyi göze alabilir mi? Pek mümkün görünmüyor.
Diyelim ki, Rusya kendi ekonomisine getireceği büyük maliyeti hiçe saydı. Uluslararası hukuku, sözleşmeleri ve taahhütleri bir kenara bıraktı. Bu durumda doğalgaz vanalarını kapatabilir mi?
Böyle bir ihtimal çok düşük. Zaten krizin ilk gününden beri Rusya enerji konusunda temkinli. Ancak bu ihtimalin düşük olsa bile varlığı, Türkiye'nin enerjide izleyeceği politikalar için yol gösterici olmalı. Bu kriz gösterdi ki, Türkiye, enerjide yeni alternatifleri hayata geçirmelidir ve kesinlikle enerji arz güvenliğini sağlamak zorundadır.