Şaban orucu nasıl tutulur? Cuma günü oruç tutulur mu?
Üç ayların ikincisi Şaban ayı ile oruç ibadeti gündeme geldi. Mübarek gün ve aylarda oruç tutmak isteyen vatandaşlar ''Şaban ayı orucu nasıl tutulur? Nafile oruç nedir, nasıl niyet edilir?'' sorularının cevabına odaklandı.
Recep ayı ile başlayan mübarek aylar Şaban ayı ile devam ediyor. Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) Ramazan dışında Recep, Şaban ve Ramazan aylarında da oruç tuttuğunu biliniyor. Müslümanlar eksik kalan farz oruçlarını tamamlamak veya ibadet etmek amacıyla mübarek gün ve aylarda oruç ibadetini tercih ediyor. Farz ve vacip orucun dışında Allah Teala'nın rızasının kazanılması için tutulan Şaban ayı orucu hakkında bilmeniz gerekenler…
ŞABAN ORUCU NASIL TUTULUR?
Şaban ayı vesilesiyle oruç tutmak isteyenler ''Şaban ayı orucu nasıl tutulur?'' diye merak ediyor. Allah’a yakınlaşmak, ibadet etmek ve manevi doygunluğa ulaşmak isteyen müslümanların tuttuğu Şaban orucu nafile oruç sayılıyor.Nafile oruç farz olmayan oruç çeşitlerinden biridir. Nafile orucu herkes tutabilir.
Şaban orucu nafile oruçlardan sayılır. Oruç tutacak kimsenin ''Niyet ettim Şaban orucumu Allah rızası için tutmaya'' diye niyet edilmesi yeterlidir. Allah’a yakınlaşmak, ibadet etmek ve manevi doygunluğa ulaşmak isteyen müslümanlar Şaban ayı boyunca elinden geldiği kadar oruç tutmaya gayret eder.
ŞABAN AYI ORUCU NEDEN ÖNEMLİDİR?
Şaban ayı yaklaşırken müslümanlar ''Şaban orucu neden önemlidir?'' sorusunun cevabını arıyor. Üç aylar ve kandil günlerinde yapılan namaz, dua ve oruç ibadetleri diğer aylardan daha faziletli ve kıymetlidir. Peygamber Efendimiz tarafından ''Şaban günahları temizleyendir'' buyurularak önemin dikkat çekilen Şaban ayı Ramazan ayından sonra en faziletli ay olarak bilinir.
Şaban ayı orucu hakkında sorulan soruya ''Bu Receb ve Ramazan ayları arasında öyle faziletli bir aydır ki, insanların çoğu bundan gafildir. Bu öyle bir aydır ki, ameller, Âlemlerin Rabbine bu ayda yükseltilir. Bu nedenle Ben de oruçlu iken amellerimin yükseltilmesini severim'' cevabını buyurmuştur.
CUMA GÜNÜ ORUÇ TUTULUR MU?
Şaban ayı başlangıcı 2022 yılında 4 Mart Cuma gününe denk geliyor. Bayram günleri dışında oruç tutulmasından bir sakınca yoktur. Ancak Ancak sadece Cuma günleri nafile oruç tutmak mekruh kabul edilir. Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) ''Kimse Cuma günü oruç tutmasın. Ancak bir gün önceden veya sonradan oruç tutuyorsa bu takdirde Cuma günü de oruç tutabilir'' buyurmuştur. Buna göre, Cuma günü, oruç tutacak kimsenin bir gün önce veya bir sonra da oruç tutması gerekir. Bu nedenle Şaban ayı oruca niyetlenen kimsenin 4 Mart Cuma ile ya 3 Mart Perşembe ya da 5 Mart Cumartesi de oruç tutması gerekir.
Bilgisayar ve parçaları fiyatları dolara endeksli dolar arttığında artıyor ama nedense dolar düştüğünde bilgisayar ve parçalarının fiyatı düşmüyor, bu dolar işinden hiç anlamıyorum.