Tgrt Haber

Sarahah nedir? Zararları nelerdir? Tehlikeleri neler?

19 Mart 2018 09:24 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:12
Sarahah nedir? Zararları nelerdir? Tehlikeleri neler?

Son günlerde çok konuşulan konular arasında yer alan 'Sarahah' nedir. Milyonlarca vatandaş bunu araştırmaya başladı. Vatandaşların merakla araştırdığı 'Sarahah' uygulamasının ne olduğu araştırılıyor. Bu uygulamanın zararları nelerdir? İşte Sarahah hakkında bilmedikleriniz, merak ettikleriniz haberimize derledik...

Son günlerde çok konuşulan konular arasında yer alan 'Sarahah' nedir. Milyonlarca vatandaş bunu araştırmaya başladı. Vatandaşların merakla araştırdığı 'Sarahah' uygulamasının ne olduğu araştırılıyor. Yurtdışında engellenmesine rağmen Türkiye'de yayımlanmaya devam ediyor. Bu uygulamanın zararları nelerdir? İşte Sarahah hakkında bilmedikleriniz, merak ettikleriniz haberimize derledik...

SARAHAH NEDİR?

Suudi Arabistanlı Zain al-Abidin Tawfiq’in 2016’da geliştirdiği anonim mesajlaşma uygulaması ‘Sarahah’, dünya genelinde gençler arasında popüler hale geldi. Gazete Habertürk'ten Soner Özcan'ın haberine göre, Arapça’da ‘dürüstlük’ anlamına gelen ‘Sarahah’ uygulamasında kişiler, oluşturdukları profili Snapchat ya da Instagram hesabıyla ilişkilendiriyor. Snapchat ya da Instagram’da gönderilen mesajlar ve fotoğraflar, burada isimsiz olarak yorumlanabiliyor. Tawfiq’in, çalışanların sorunsuz bir şekilde patronlarına geri bildirimde bulunmalarını sağlamak için tasarladığı uygulama, geçen yıl App Store ve Google Play’de en çok indirilenler arasında yer aldı.

Sarahah nedir? Zararları nelerdir? Tehlikeleri neler?

"YASAKLANSIN"

Talebi Eylül ayında Wall Street Journal’da yer verilen bir raporda 95 milyon olarak geçen uygulamanın kullanıcı sayısı, iddiaya göre 300 milyon. “Yapıcı yorumları teşvik etmeyi, dürüst bir şekilde geri bildirim almayı ve bu sayede insanların zayıf yönlerini keşfetmelerine yardımcı olmayı” amaçlayan uygulama, yurtdışında kısa sürede ‘sanal zorbalık’ ortamına dönüştü. Öyle ki kanser hastası çocuğa çirkin yorumlar nedeniyle İngiltere’de yasaklanması istendi. Bir çocuğu intihara yönlendiren telkinler üzerine Avustralya’da App Store ve Play Store’dan kaldırılması için başlatılan kampanyada 470 bin imza toplandı. ABD merkezli sivil toplum kuruluşu Common Sense Media ise Sarahah’ın çocuklar için uygun olmadığını açıkladı. Yaşanan tartışmaların ardından sanal marketlerden kaldırıldı.

DİĞER UYGULAMALAR

Dünyada 300 milyon, Türkiye’de ise 10 bin kullanıcısı olduğu öne sürülen Sarahah, çocuklar için tehlikeli tek uygulama değil. App Store ve Play Store’dan indirilebilen benzer başka anonim mesajlaşma uygulamaları da var. Türkiye’de daha çok gençlerin tanışmak için kullandığı uygulamaların aktif üye sayısı da oldukça fazla.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...