Şaşılık (Strabismus) Nedir?, Şaşılık Tamamen Düzelir mi?
Eskilerin "şehla bakış" tıp dilinde "strabismus" denilen şaşılık ya da göz kayması temelde iki gözümüzün aynı noktaya bakmaması durumudur. Bu haberimizde "Şaşılık Latincesi nedir?, Şaşılık nedir tıp?, Şaşılık için hangi doktora gidilir?, Şaşılık nasıl belli olur? Şaşılık tamamen düzelir mi?, Şaşılık tedavisi nedir?, Şaşılık tedavisi kaç yaşına kadar yapılır?" gibi aklınıza takılan soruların cevaplarını vermeye çalışacağız.
Normalde birbirine paralel olan göz ekseninin, paralelliğinin bozulmasına denebilir. Şaşılık, göz küresini oynatan kasların fazla veya az çalışmasıyla meydana gelen bir göz hastalığıdır. Şaşılık genelde yakını görememeyle ilgili bir göz kusuru olduğundan yakına bakarken ortaya çıkar. Şaşılığın nedenler arasında tek taraflı görme veya kırma bozukluğu olabilir. Bu tek taraflı şaşılığın olmasına da neden olabilmektedir. Şaşılık içe olmak üzere dışa ya da diğer yönlere doğru olabilir. Genelde çocuklarda görülür.
İçe ve Dışa Şaşılık
Çocukluk çağından genelde doğumdan itibaren görülen ve ortaya çıkan şaşılık içe doğru şaşılıktır. Çocuğun yakına bakmasıyla (hipermetrop) birlikte görülür ve gözler içe doğru kayar. İçe şaşılık yaşlılarda da görülebilir. Ancak yaşlıların ki daha çok gözü hareket ettiren kaslardan birinin felç olmasına bağlıdır. Bu felçler genelde hipertansiyon ve diabette görülür.
Dışa doğru şaşılıklar, içe doğru şaşılığa göre daha az görülürler.
Şaşılık Tedavi Yöntemleri
Şaşılığın tedavisi duruştaki anormalliklere ve nedenine göre değişir. İçe şaşılıkta ilk adım uygun gözlük numarasıdır. İçe şaşılıkta kayma eğer bir gözde ise o gözde hipermetrop derecesi, diğer göze oranlar daha fazladır.
Ana amaç bozuk olan görmeyi düzeltmektir. Bazı şaşılıklar gözlük takmakla düzelebilirken, bazıları düzelmez. Gözlük takarak düzelen şaşılıklarda gözlük çıkarıldığında göz yine içe doğru kayar, takıldığında düzelir. Bazı şaşılıklarda gözlük takılmasına rağmen göz kaymaya devam eder. Böyle şaşılıklarda ameliyat gereklidir.