Sevilla haritası nedir? Sevilla haritasının önemi nedir?
ABD'nin Ankara Büyükelçiliği, Twitter hesabından 'Sevilla Haritası adlı harita ile ilgili olarak bugüne kadar Türk basınında çok sayıda görüş yer almıştır' notuyla bir açıklama yaptı. Yunanistan'ın Doğu Akdeniz gerginliğinde öne sürdüğü ABD dahil taraflı ve tarafsız çok sayıda ülke tarafından reddedilen bu 'Sevilla haritası' nedir, 'Sevilla haritasının önemi nedir?'. İşte detaylar...
ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nin yaptığı açıklama sonrası 'Sevilla haritası'nın ne olduğu ve ne anlama geldiği konusunda çok sayıda arama yapıldı. Peki Sevilla haritası nedir, Sevilla haritasının önemi nedir?
SEVİLLA HARİTASI NEDİR?
Sevilla Haritası, 2000'li yılların başında Sevilla Üniversitesi'nden akademisyenler Juan Luis Suárez de Vivero ile Juan Carlos Rodríguez Mateos'un Avrupa Birliği'nin talebi üzerine, Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs arasındaki Doğu Akdeniz'deki Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) anlaşmazlığının çözümü için hazırladığı bir çalışma.
Bu yüzden Sevilla Haritası ismiyle anılıyor.
Bu harita, Yunanistan'ın kıta sahanlığını Türkiye'ye ne kadar yakın olursa olsun Yunan adalarının sınırlarına göre çiziyor.
Böylece haritanın iddiasına göre Meis Adası'ndan başlayan Yunan kıta sahanlığı, güneye doğru Akdeniz'in ortasına kadar iniyor ve Türkiye'ye Antalya Körfezi dışında bir çıkış fırsatı tanımıyor.
Türkiye ise bu haritanın haksız bir şekilde MEB haklarını çiğnediğini söylüyor.
SEVİLLA HARİTAS'ININ ÖNEMİ NEDİR
Türkiye, yüzölçümü 10 kilometrekare olan, Anadolu'ya 2 kilometre, Yunan ana karasına ise 580 kilometre uzaklıkta olan bir adanın 40 bin kilometrekare genişliğinde kıta sahanlığı alanı oluşturmasının rasyonel ve uluslararası hukuka uygun bir tez olmadığını vurgulayarak bu iddiaları reddediyor.
Yunanistan ve GKRY tarafından yıllardır her vesileyle 'AB'nin Doğu Akdeniz'deki deniz sınırları' olarak ön plana çıkarılan haritanın resmi bir hükmü olmadığı ve AB tarafından hazırlatılmadığı Birlik yetkilileri tarafından açıklanmışsa da AB'yle irtibatlı çeşitli kaynaklarda bu haritanın temel alındığı biliniyor.