Shrinkflasyon ne demek? Shrinkflasyon nedir, ne anlama geliyor?
Shrinkflasyon nedir, neden olur? sorusu vatandaşlar tarafından sorgulanıyor. Yüksek enflasyonun hakim olduğu ülkelerde sık görülen bir kavram olan Shrinkflasyon ne demek? Mahfi Eğilmez'in dikkat çektiği kavramlardan biri olan Shrinkflasyon ne anlama gelir, Shrinkflasyonu önlemenin bir yolu var mı? Örneklerle detaylı anlatım haberimizde...
Ekonomist Mahfi Eğilmez'in Türkiye'nin skimpflasyon ve shrinkflasyon dönemine girdiğini yazmasının ardından gözler bu kavramlara çevrildi. Vatandaşlar arama motorlarında Shrinkflasyon de demek? diye sorgulamalar yapmaya başladı. Peki, Shrinkflasyon nedir, ne anlama gelir? Shrinkflasyon neden olur? Ayrıntılarıyla derledik...
SHRİNKFLASYON NE DEMEK?
Türkiye, shrinkflasyon kavramıyla tanıştı. Enflasyonun getirdiği baskı hayatımız A'dan Z'ye etkilemeye devam ediyor. Enflasyon ile birlikte fiyatlar genel seviyesinden yüksek seyrederken sürekli artışlar vatandaşı belini büküyor. Peki, enflasyonun getirilerinden biri olan Shrinkflasyon ne demek? Shrinkflasyonu Önlemenin Yolları Nelerdir? Bildiğimiz enflasyondan farkları ne?
SHRİNKFLASYON NELERE YOL AÇAR?
Shrinkflasyon enflasyon ortamında ürünün fiyatı yine aynı kalmasını fakat ürünün gramajının azaltılması anlamına denk gelir. Shrinkflasyon üründe boyutu veya miktarı küçültme demektir. Shrinkflasyon örnekleri nelerdir? Shrinkflasyonun dezavantajları nelerdir?
Her şeyin fiyatının üç katı arttığı şu dönemde, Shrinkflasyon ile ürün fiyatının aynı kalması fakat gramajının düşürülmesi tüketiciye yine dezavantaj sağlıyor. Aynı parayla daha az ürün tüketen alıcı zarara uğramış oluyor. Özellikle fırınlarda satılan ekmeklerde Shrinkflasyon ile sıklıkla karşılaşırız. Paketli ürünlerde de gramaj azalması yani Shrinkflasyonu sıklıkla yaşanır. Shrinkflasyon nasıl çözülür? Shrinkflasyonun avantajları var mıdır?
Shrinkflasyon sorununun çözülebilmesi için üreticinin şeffaf yol alması gerekiyor. Yüksek enflasyon ortamında ise üretici önce kendi karlılığını korumaya yelteniyor. Tüketici tarafında ise hem ürünlerin kalitesi düşüyor hem gramajları azalıyor fiyatlar ise devamlı artıyor.