Sigara cildi nasıl etkiler? Sigara bıraktıktan sonra cilt düzelir mi?
Sigaranın sağlığa zararlarını saymakla bitiremeyiz. Ancak zararı herkes tarafından bilinmesine rağmen ondan vazgeçmek istemeyenlerin sayısı da bir hayli çok. Sigara başta; kanser, akciğer hastalıkları, kalp-damar, dolaşım sistemi hastalıkları gibi çok ciddi hastalıkların sebebi olduğu kadar cildi de etkiliyor. Bu haberimizde: "Sigara cildi nasıl etkiler?, Sigara bıraktıktan sonra cilt düzelir mi?, Sigara kırışıklık yapar mı?, Sigarayı bırakmak ten rengini açar mı?" gibi soruların cevaplarını vermeye çalışacağız. İşte tüm yönleriyle sigaranın cilde zararları...
Sağlığa zararları saymakla bitmeyen sigaranın kanser, akciğer hastalıkları, kalp, dolaşım sistemi hastalıklar gibi daha sayamayacağımız birçok hastalığın oluşumunda rol oynayan sigara, ciltte bozulmalara da neden oluyor. Dünyada her yıl 3 milyon insanın ölümüne neden olan sigara, nefes yetmezliği, damar tıkanıklığı, yara iyileşmesinde gecikme, kırışıklık, saç dökülmesi, sedef hastalığı, cilt kanserleri ve ağız içi yaralarına sebep olabildiği gibi, derinin de yaşlı görünmesine sebep oluyor.
Sigara cildi çok erken kırıştırıyor...
Bilimsel çalışmaların çoğunda ortaya konulan zararlar arasında özellikle 40 yaşında sigara içen bir kişi ile 70 yaşında sigara içmeyen kişilerin kırışıklık görünümüne sahip olduklarını ortaya çıkardı. Ciddi kırışıklığı olanlarda sigara içiciliği oranları anlamlı olarak yüksek bulunmuştur.
Diğer taraftan, sigara içenlerde güneş ışığına maruz kalma durumu ile kırışıklıklar daha çok artarken, sigara içmeyenlerde bu ilişki hiç görülmemiştir. 1985 yılında yapılan bir çalışmada "tiryaki yüzü" şöyle tanımlanmıştır:
- Belirgin çizgi ve kırışıklıklar
- Yüzde kuruluk ve alttaki kemik yapıda belirginleşme
- Deride incelme ve grileşme,
- Hafif turuncu, mor ve kırmızı görünüm.
Deri yaşlanmasının oluşumunda rol alan faktörler:
- Sigara dumanının teması direk deri üzerindeki gözeneklere yapışarak toksik maddelerin lokal etkilerinin kırışıklığı arttırdığı gözlenmiştir.
- Sigara içerken dudak ve yüz kaslarının kasılması ve dumanın direk tahriş edici etkisi kırışıklığa neden olmaktadır.
- Sigara dumanında bulunan birçok maddenin foto-toksik olduğu bilinmektedir.
- Sigara içen siyahlarda kırışıklığın gözlenmemesi olayın genetik boyutu olduğunu da düşündürmektedir.
- Sigaranın derideki kollojen yapısında azalma ve kollojenin çapraz bağlarında değişikliklere neden olduğu savunulmaktadır.
- Sigara içenlerde derideki elastik liflerde de değişiklikler saptanmıştır.
- Sigara içenlerde serbest radikal oluşumu ve buna bağlı doku hasarı gözlenmektedir.
- Nikotin derideki kan akımını azaltır. Bu durum ise kılcal damarlarda artışa ve üstteki derinin incelmesine yol açar.
- Sigaranın anti-östrojenik etkisiyle kısırlık, erken menopoz, adet düzensizlikleri ve osteoporozda artış meydana gelir.