Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan Siirt; Bitlis, Şırnak, Batman, Van ve Mardin illeri ile komşudur. Bölgede ön plana çıkan yemekleri çoğunlukla et yemekleridir. Ana yemek olarak büryan kebabı, arap dolması ve ismeket köfte en bilinen lezzetleri arasındadır. Zengin bir mutfağa sahip Siirt, et yemekleri kadar hamur işleriyle de anılır. İşte Siirt lezzetleri ve tarifleri!
Birçok yöreden kendine birçok lezzet katan Siirt mutfağında et, baharatlar ve hamur işleri ön plandadır. Her yıl binlerce vatandaş Siirt ilini ziyaret eder. Siirt birçok farklı lezzeti ile sizleri karşılar. Et yemeklerinin yoğun olduğu bölgede baharatlar bolca kullanılır. Tatlılarında ise az malzeme ile yoğun emek isteyen lezzetler ortaya çıkar. İşte sizler için derlediğimiz Siirt lezzeri ve tarifleri.
Büryan Kebabı: Siirt ve Bitlis yöresine ait bir et yemeği olan Büryan uzun süren bir emek sonucunda yapılır.
Büryan Kebabı malzemeleri;
Büryan kebabı yapılış;
Etleri zeytinyağı, tuz ve karabiberle güzelce harmanlayın. Önceden ısıtılmış tavaya etleri alın ve 15 saniyede bir çevirerek, her bir parça için toplamda 2 dakika boyunca etleri mühürleyin. Daha sonra yağlı kağıda aldığınız etleri 1,5 saat boyunca pişirin. Etler piştikten sonra kemiklerinden ayırın ve kabaca doğrayın. Yemeği istediğiniz gibi servis edebilirsiniz.
Siirt Kitel malzemeleri
Siirt Kitel yapılışı;
Kıyma, soğan, salçayı kavurduktan sonra pirinci ve ince doğranmış maydanozları da ekleyin. Daha sonra tepsiye bulguru, irmiği ve tuzu aktarın. Üzerine yavaş yavaş 1 su bardağı ılık su dökerek, elinizle karıştırmaya başlayın. Ceviz büyüklüğündeki hamura hazırlanan iç harçtan ekleyin. Şekillendirdiğiniz kitelleri bol tuzlu derin suda 6-7 dakika boyunca, kiteller su üzerine çıkana kadar haşlayın. Üzerine pul biberli yağ ve maydanoz ile servis edin.
İsmeket köfte malzemeleri;
Bir çeşit kızartma türü olan ismeket köfte için soğan ufak doğranmış et ve baharatlar iyice karıştırılır. Hamurlar istenilen şekillere getirilip kızgın yağda kızartılır.
Arap dolması malzemeleri;
Arap dolması yapılışı;
Domates hariç tüm malzemeleri karıştırıyoruz. Daha sonra domatesi de ezmeden içine ekliyoruz. Dolmaları doldurduktan sonra, pişirmeye alıyoruz. Afiyet olsun.
Zerfet malzemeleri;
Sos için ;
Zerfer yapılışı;
Un, süt, su, sıvı yağ ve tuz ile hamur elde edilir. Geniş bir tepsiye yaydığınız hamuru fırında pişirin. Yoğurdu ayran kıvamında hazırlayalım. Daha sonra 2 s. Bardağı şekeri 2 su bardağı suyla kaynatıyoruz. Pişen hamurun üzerine hazırlanan soslar dökülür ve son olarak da eritilen tereyağı dökülür.
Mumbar malzemeleri;
Mumbar yapılışı;
Mumbarlar doldurulabilecek boyutta kesilir. Satır kıyması, soğan, maydanoz, zeytinyağı, tuz ve karabiber bir araya getirilerek harmanlanır. İç malzeme hazırlandıktan sonra mumbarı doldurmaya başlamadan önce bir ağzını bağlamak gerekiyor. Doldurulan ve delinen mumbarları bu suyun içine koyun. 1 saat mumbarları kaynar suda haşladıktan sonra içinden bir tanesini alın ve kesin.
Şeker helvası yapılışı;
Un pembeleşinceye kadar kavrukur. Başka bir tencerede su ve şeker kaynatılır. Unun üzerine şerbet dökülür. Kısa süre karıştırılan helva sunum için hazırdır.
Gebole:
Gebole malzemeleri;
Gebole yapılışı
Eritilen tereyağına un döküp karamel rengi olana kadar kavurun. Un iyice kavrulduktan sonra sütü bir bardak sütü ilave edin. Yavaş yavaş ilave edilen süt bitiminde muhallebi kıvamına gelen karışıma şekeri ekleyin ve güzelce karıştırın.