Tgrt Haber

Sjögren Sendromu Nedir?

12 Şubat 2021 11:58
Sjögren Sendromu Nedir?

Gözlerde ve ağızda kurumaya neden olan Sjögren Sendromu romatizmal kökenli bir hastalıktır. İnsan bağışıklık sisteminin kendi kendine yaptığı bu hastalığa gelin hep birlikte yakından bir göz atalım. İşte tüm yönleriyle Sjögren Sendromu...

Tükürük azlığı ve gözyaşı tutulumu olarak kendisini gösteren bu romatizmal hastalık ağız kuruluğu ve gözyaşı azlığı nedeniyle gözlerde kaşınma belirtiler arasında en belirgin olan durumlardır. Hastalığın altında yatan nedene bakıldığında ise vücut bağışıklık sisteminin kendisine ait hücreleri yabancı olarak algılaması ve saldırmasına neden olan otoimmunitedir. Böylece ilgili hücrelerde sıvı üretimi yavaşlar. Günümüzde kesin bir tedavisi olmayan bu hastalığın şikayetlerini azaltabilecek önlemler ve bir takım uygulamalar ise var. 

Sjögren Sendromu Nedir?

En fazla kadınların yakalandığı bu hastalık çok yavaş ilerleme gösterdiği için ancak zamanla şikayetlerin artması ile anlaşılır. Bu sebeple gözlerde kaşıntı ve beraberinde yaşanan kuruma gibi durumlardan şikayetçi olan kişilerin bu hastalığa yakalanma olasılığı yüksektir. Romatizmal bir hastalık çeşiti olan Sjögren sendromunda göz doktoru, romatoloji ve iç hastalıkları uzmanı doktların tetkik etmesi gerekir. Doktorların yapacakları tetkikler arasında kanda bağışıklık sisteminin ürettiği antikorlar araştırılır. Bu durum üç çift tükürük bezlerinin miskoprobik incelemesi için biopsi alınarak veri elde edilir.

Gözün kuruluk derecesine özel testler kullanılarak bakılır ve kesin teşhis bir çok parametrenin bir araya gelmesiyle konur. Tek başına ağız veya göz kuruluğu sjögren sendromu olduğunuzu göstermez. Bu bir çok başka hastalığında bulgusu olabilir.

Sjögren Sendromu'nda kesin bir tedavisi ve kullanılan bir ilacı da yoktur. Genel tedavi yöntemleri ise hastanın şikayetlerini azaltmaya ve hafifletmeye yöneliktir. Bunun için hastaya suni gözyaşı damlaları önerilir. 

Sjögren Sendromu Nedir?

Diğer taraftan ağız kuruluğu için ise yine hastaya özel jel ve sıvılar önerilir. Bu jeller düzenli ve sık aralıklarla kullanılır. Hastanın bol su içmesi rahatlamasına katkı sağlar. Bazı hastalar ‘pilocarpin’ etken maddesini içeren ilaçlarla da hastada rahatlama sağladığı görülmüştür. 

Sjögren Sendromu Bulguları Nelerdir?

Sjögren Sendromu hastalarındaki bulgular kişiye göre farklılıklar gösterebilir.

Sjögren Sendromu Nedir?

Ancak genel bulgular; 

  • Ağıziçi kuruluğuna neden olan tükürük (amilaz enzimi) azlığı sebebiyle çiğneme zorluğu, konuşma zorluğu, tat alma hissinde azalma,
  • Gözlerde kuruma ve kızarıklık sebebiyle hasta gözlerini kumlanmış gibi hisseder. Aynı zamanda gözlerde yanma, çapaklanma, gözlerin güneş ışığa karşı duyarlı olması, tedavi edilmediği takdirde gözlerde kör noktalara ve korneal ülsere yol açabilir. 
  • Tükürük bezlerinde şişme meydana gelir. Ağız içinde türükük üreten üç çift türükük bezi bulunur. Bunlar dilin altında, kulakların önünde yanak altında ve ağzın arkasında yer alır. İşte bu bezler şişer. Şişen tükürük bezleri genelde kabakulak ile karıştırılabilir. 
  • Dişlerde çürümeye yol açar. Ağız kuruluğundan meydana gelen çürümeler, tükürük azlığı nedeniyle bakteri öldürücü maddelerin azalması sonucu bakterilere karşı savaşamaz. Bu durum diş çürümelerine neden olur.
  • Ağızda mantar oluşur. Bu durum da tükürük azlığından meydana gelir. Hastanın ağzında yanma ve kızarıklık oluşur.
  • Burun, boğaz ve akçiğerlerde kuruluk oluşmasına neden olur.
  • Yorgunluk hissine neden olur.
  • Sjögren Sendromlu hastalarda diğer sorunlara bakacak olursak, iltihaplı ve ağrılı eklemler, kas güçsüzlüğü, kuru deri, döküntüler, kabızlık, sinirlerdeki iltihaba bağlı olarak uyuşukluk hissi, karıncalanma ve şişmiş lenf bezleri olarak sıralamak mümkündür.

Sjögren Sendromu'nda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sjögren Sendromu Nedir?

  • Ağız kuruluğu diş çürümesine neden olur. Bu sebeple her hastanın düzenli olarak diş bakımı yapması faydalı olur.
  • Kışın ısıtma sistemleri yüzünden ev içindeki havanın kuruması sebebiple bir takım tedbirler almak gerekir.
  • Sigara ve klima bu hastalığın artmasına neden olur.
  • Rüzgarlı ve güneş ışıklarının yoğun olduğu bölgelerde gözleri korumak için gözlük kullanmak faydalıdır. 
  • Şekersiz sakız çiğnemek tükürük bezlerini uyarır ve ağız kuruluğuna karşı rahatlama sağlar.
  • Hastalık romatizmal özelliklere sahip olduğu için ilerleyen zamanlarda eklem ağrılarına neden olabilir.
  • Sjögren Sendromlu hastaların yılda bir kez uzman bir romatologa gözükmesi gerekir.

 

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...