Tgrt Haber

Soba nasıl yakılır? Soba yakmanın püf noktaları

Editör: Ali Osman Polat / Kaynak: TGRT Haber
18 Haziran 2019 13:25 - Güncelleme : 30 Aralık 2024 16:42
Soba nasıl yakılır? Soba yakmanın püf noktaları

Soba kullanımı hem ekonomik hem de nostaljik bir ısınma yöntemi olsa da, kurulum ve kullanım aşamalarında dikkat edilmesi gerekenler büyük önem taşıyor; işte sobanın güvenli ve verimli kullanımının püf noktaları.

Henüz doğalgazın ulaşmadığı yerlerde ve doğalgaz olan bölgelerde bile bazı aileler tarafından tercih edilen soba, uygun ısınma sağlaması ve yoğun ısı vermesiyle biliniyor. Ancak, odun ve kömür sobalarının kullanımı birçok kişi için riskli ve zahmetli görünebilir. İlk kez soba yakacak olanlar için bu işlem kâbusa dönüşebilirken, doğru bilgiyle bu tecrübe keyifli bir hale gelebilir. Sobanın kurulumundan, yakılmasına, söndürülmesine kadar dikkat edilmesi gereken pek çok nokta var. Örneğin, baca temizliğinin yapılmış olması, sobanın devrilmeyecek şekilde yerleştirilmesi, boruların doğru konumlandırılması ve baca bağlantılarının sıkı olması gibi... Bu yazımızda, soba kullanımının tüm ayrıntılarını ve güvenli bir şekilde ısınmanın yollarını ele alıyoruz.


Kullanımını riskli olan odun ve kömür sobalarının kurulumundan kullanımına kadar hazırladığımız içeriğin dikkatli okunmasını ve uygulanmasını ümit ediyoruz.

Soba Nasıl Yakılır?

Soba kurulumu yapılırken dikkat edilmesi gerekenler;

  • İlk dikkat edilmesi gereken sobanın kurulduğu baca içlerinin temizlenmiş olmasıdır. Bacanın açık olduğu dumanı çekip çekmediği küçük bir ayna ile ve kâğıt parçası yakılarak kontrol edilebilir.
  • Odanın çok kullanılmayan bir yerine, bacaya yakın devrilmeyecek şekilde kurulumu yapılmalıdır.
  • Boruların en az 50 cm, en fazla 1,5 metre sobadan uzaklıkta olmasına dikkat edilmelidir. Soba boruları duvara en az 50 cm en fazla 1,5 metre uzaklıkta mümkünse tek dirsek kullanılarak bacaya bağlanmalıdır.
  • Boruların bacaya çıkan kısmına eklenen dirseğin ve baca girişinin mutlaka yanmaz alüminyum bantla bantlanarak duman sızdırması önlenmelidir.
  • Sobanın son borusunun baca deliğinin içine çok sokularak bacanın tıkanmasına neden olunmamalıdır.
  • Soba ısısını yakılan ateşin derecesine göre verdiği için ve tam verim almak için duvarlara verilen ısıyı odaya yansıtması için sobanın kurulduğu yerde şayet duvar var ise ısıyı yansıtan bir levha konulabilir.

Soba nasıl yakılır? Soba yakmanın püf noktaları - 2. Resim

Sobanın bağlandığı bacalarda dikkat edilmesi gerekenler;

  • Soba bacasının bağımsız olması başka dairelerle ortak kullanılan bir baca olmaması, yine aynı bacaya şofben gibi ısıveren ısıtıcıların bağlanmaması gerekmektedir.
  • Bina çatısının en yüksek noktasından en az 50-80 cm yukarıda ve 3 metre uzağında olmalı, en yakın binaya en az 6 metre uzaklıkta olmalı,
  • Üzeri iyi sıvanmış olmalı, yarık ya da çatlak bulunmamalı; iç yüzeyi ise mümkün olduğunca pürüzsüz olmalı,
  • Üzerinde kar sularının, yağmur sularının ve kuşların girişini engellemek için başlık olmalı,
  • Yılda en az bir kez temizletilmelidir.

Tuğlalı Soba Yakma Teknikleri

Tuğlalı sobaları en kolay üstten yakabilirsiniz. Çünkü alttan yakıldığı zaman sobanın kovasının çabuk dolmasına sebep olursunuz.

Tuğlalı sobalarda turbo sistem vardır. Bu sistemin ortalama olarak 10 cm altına kadar odun parçalarını kömürü tutuşturacak oranda yerleştirdikten sonra üstündeki sürgülü kapağı açarak yakın.

Tutuşan odunlar artık kömürü de yakmaya yetecekse iki ateş küreği kömür ilave edin. Eğer yetmeyecek zayıf bir ateş var ise 2,3 tane daha odun parçası atılıp üzerine kömürü ilave edin. Üst kapağı kapattıktan sonra sobayı yanmaya bırakın. Sobanın tekrar yanması gerektiğinde soba içerisinde köz dahi olsa, bu durum sobaya herhangi bir zarar vermeyeceğinden, sobayı boşaltıp tekrar yakın.

Soba Nasıl Yakılır?


Kovalı Soba Yakma Teknikleri

Kovalı yuvarlak sobalar yakılması en kolay olan sobalardır. Kovalı sobaların hemen hemen hepsinin üstten yanması gerekmektedir.

Dışarı çıkartılan kovanın 2/3′ lük kısmına kadar kaliteli kömürle doldurun. Geriye kalan bölüme odun koyun ve ateşleyin. Ateşin, odunun yanmasına yeteceği kadar alttaki sürgülü kapağı açın.

Odun Sobası Yakma Teknikleri

  • Odun sobası yakmak için kuru odun, çıra, talaş, kâğıt parçası yeterlidir. Odun sobasından ısıyı daha iyi almak için sobanın üstten yakılmasına dikkat etmelisiniz.
  • Sobayı yakmadan önce içinde kül var ise mutlaka temizlenmelidir. Sobanın alt ve üst kapağı açıkken, kuru odunları hava alacak şekilde kovaya veya yakılacak alana diziniz.
  • Odunlar, hava alacak şekilde dizildikten sonra, odunların üzerine talaş, odunların daha hızlı tutuşmasını sağlayacaktır. Artık bir çıra parçasını kibritle ya da çakmakla yakmak gerekir. Soba içindeki odunlar kor haline gelene kadar kapağın açık, kor olduktan sonra ise kapağın kapanması gerekmektedir.

Soba Nasıl Yakılır? Soba Nasıl Temizlenir?


Kömür Sobası Nasıl Yakılır?

  • İhtiyacınız olan malzemelerden kömür, tahta veya çıra dediğimiz odun parçasının hazır olması yeterlidir.
  • Kömürle az miktarda odunun karıştırılması hem yanma olayını hem de ısı verimini artıracaktır. Bu sebeple kovanın alt kısmına 2/3 oranında kömür doldurup, üst tarafına da az miktarda odun ya da tahta parçaları ilave edin.
  • Sobayı mutlaka odun ya da tahta parçası kullanarak üstten tutuşturun.
  • Kömürün yanması güç olur düşüncesi ile tutuşturmaya benzin, gaz yağı, mazot gibi kimyasal yakıtlar kullanmayın.
  • Soba tutuşurken üst kapak ve alt kapak açık olmalı, tutuştuktan sonra tam yanma gerçekleşince üst kapak kapalı, alt kapak açık olmalıdır. Ayrıca bacanın duvar çıkışında yer alan duman kelebeğini de açık hale getirin.
  • Soba yanarken asla kömür ilave edilmemelidir. Kömür ilave edildiği takdirde; kömürdeki yanabilir gazlar yanmadan çevreye yayılır. Bu durum da karbon monoksit zehirlenmesi, is, koku gibi durumlara sebebiyet verir. Kömürü soba söndükten sonra külü boşaltıp öyle doldurmalısınız.
  • Kömürü poşet, çuval gibi ambalajların içine koyarak yakmayınız. Bu kömürün doğru hava almasını engelleyeceğinden verimli yanmasını önler.
  • Asla yanmakta olan kömürün üzerine yeni kömür ilave etmeyiniz. Bu; is, koku ve cüruf oluşumuna neden olur, yanma verimini düşürür. Yanan kömür kül haline dönüştükten sonra külün üstüne kömür ilave ediniz.

Soba Ne Zaman ve Nasıl Söndürülmelidir?

İster odun, ister kömür sobası olsun olası gaz sızıntısı yapar. İşte olası bir gaz sızıntısı uykudayken fark edilemeyeceği için insan sağlığını tehdit eder hatta ölümlere sebebiyet verebilir. Bu sebeple sobanın yatmadan 1 saat önce tüm hava girişlerini kapatmanız sobanın sönmesine sebep olacaktır.

Soba Nasıl Yakılır? Soba Nasıl Temizlenir?


DİKKAT DİKKAT!
 

SOBA YAKMA TABLOSU

SOBANIZI;

ÜST KAPAK

ALT KAPAK

TUTUŞTURURKEN ve UYUTURKEN

AÇIK

KAPALI

YÜKSEK ISIDA YAKARKEN ve UYANDIRIRKEN

KAPALI

AÇIK

 

Lodoslu günlerde soba yakmamaya özen gösterin.

Olası yangın tehlikelerine karşı 110 İtfaiye’nin telefon numarasıdır.

 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Cumhur Aydin30 Aralık 2024 16:43

Sobaları çok seviyom, özellikle soğuk günlerde evdeki o sıcakliği veriyor. Ama güvenli kullanmak için de dikkatli olmamız gerekiyor, bro.

Sonraki Haber Yükleniyor...