Tgrt Haber

Ştaye, 'Gazze'siz bir Filistin devleti düşünülemez'

16 May 2014 17:13 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:19
Ştaye, 'Gazze'siz bir Filistin devleti düşünülemez'

Filistin Ekonomik Kalkınma ve Yeniden Yapılanma Konseyi Başkanı Ştaye, "Fetih ve Hamas arasındaki uzlaşı, Filistin'in bütünlüğü için önemli. Gelecekte kurulacak bir Filistin devleti Gazze'siz düşünülemez" dedi.

Filistin Ekonomik Kalkınma ve Yeniden Yapılanma Konseyi Başkanı Muhammed Ştaye, Fetih ve Hamas arasında varılan uzlaşının Filistin'de devletleşme sürecinde çok önemli olduğunu belirterek, "Bizim için  Fetih ve Hamas’ın birleşmesi, gelecekteki Filistin’in birliği ve bütünlüğü için çok önemli. Gazze olmadan kurulacak bir Filistin devleti söz konusu bile olamaz" dedi.

 

Fetih ile Hamas arasında geçen ay varılan uzlaşıyla ilgili AA muhabirinin sorularını cevaplayan Ştaye, Filistin'in topraklarıyla bir bütün olduğunu ve yakında gerçekleştirecekleri seçimle bunu "perçinleyeceklerini" söyledi.

 

Ştaye, "Filistin, topraklarıyla bütün bir ülkedir ve öyle olmaya da devam etmelidir. Yakında yapacağımız seçimlere odaklanıyoruz ve bu seçimlerle birlikte Fetih ile Hamas yani Batı Şeria ile Gazze ayrılığı bir son bulacaktır" diye konuştu.

 

Hamas ile ilişkileri geliştirmek istediklerini, bunu da siyasi alana her Filistin vatandaşını dahil ederek yapacaklarını vurgulayan Ştaye, başarılı bir siyasi sisteme sahip olmak için de öncelikle siyasi bir programın ve bunu uygulamada gerekli araçların olması gerektiğini kaydetti.

 

"İsrail, barış sürecini sabote etti"

 

İsrail ile sürdürülen çözüm sürecinin başarısızlıkla sonuçlanmasının Hamas ile varılan uzlaşıyla bir ilgisi olmadığının altını çizen Ştaye, "John Kerry ABD Senatosu'nda yaptığı konuşmasında İsrail’i suçladı ve Washington Enstitüsüne verdiği demeçte de 'İsrail’in yasadışı bir şekilde yerleşim yerleri inşa etmeye devam ettiğini' söyledi. Ashton da bu konuda İsrail'i suçlayan bir tutum içerisinde olduğunu açıkça belirtmişti" ifadelerini kullandı.

 

"Uluslararası toplum her anlamda, İsrail’i barış sürecini sabote etmekle suçladı" diyen Ştaye, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

"İlk olarak İsrail, Filistinli tutukluluları serbest bırakmayı reddediyor ve bununla da kalmayarak yasadışı yerleşim yerleri yapmaya devam ediyor. Barış sürecinin başarısızlıkla sonuçlanmasının temel nedenleri bunlardır, Fetih ile Hamas’ın birleşmesi değil. Belki bu birleşme barış sürecinin başarısızlığının bir diğer nedeni olabilir ama temel nedeni değildir. Fetih ile Hamas’ın birleşmesinin barış sürecine hiçbir olumsuz etkisi olamaz. Filistin’in bütünlüğü bizim için çok önemli."

 

"İsrail'in bedel ödemesi gerekiyor"

 

İsrail'in uzlaşıdan uzak tutumunun uluslararası toplum tarafından nasıl karşılanması gerektiği şeklindeki soru üzerine de Ştaye, "Avrupa Birliği (AB) ve Birleşmiş Milletler (BM) İsrail’in yaptıklarının yanına kar kalmayacağını, uzlaşıdan uzak tutumunun bir bedeli olacağını hatırlatması gerekiyor. Eğer İsrail eylemlerinin sonucunda bir bedel ödemezse işgali durdurmayacaktır" dedi. Ştaye, konuşmasını şöyle sürdürdü:

 

"AB, İsrail ürünlerini boykot edebilir ve İsrailli yerleşimcileri AB bölgesine almayarak işgali protesto edebilir. AB kendi pasaportunu taşıyan tüm İsrailli yerleşimcilere, Filistin bölgelerindeki yasadışı yerleşim birimlerinde yaşamamalarını söyleyebilir. AB, İsrail’e, ekonomik ilişkilerini Filistin vatandaşlarına gösterilen tutuma göre kısıtlayabileceğini söyleyebilir. Birçok şey yapılabilir. Mesela Güney Afrika’da ayrımcılığın son bulmasının öncelikli nedeni uluslararası toplumun orada izlediği tutumdu. Yaptırımlar sonucu ayrımcı sistem çöktü ve Güney Afrika bugünkü özgürlüğüne kavuştu. Dolayısıyla uluslararası toplumun alacağı yaptırım kararlarıyla bu soruna bir çözüm bulunabileceğine inanıyorum."

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...