Stress İnkontinans Nedir?, Kadınlarda Sıkışma Tipi İdrar Kaçırma ve Kegel Egzersizleri
Uzmanlara göre ülkemizde milyonlarca kadının idrar kaçırma sorunu yaşadığı tahmin ediliyor. Özellikle kadınlarda yaşam kalitesinin düşmesine neden olan Stress İnkontinans rahatsızlığı sosyal hayatın kısıtlanmasına sebebiyet veriyor. Peki bu sorunun bir tedavisi var mı? İşte bu haberimizde "Stress inkontinans nedir?, Kadınlarda sıkışma tipi idrar kaçırma, Kegel egzersizleri nedir?, İdrar kaçırma tedavisi nasıl yapılır?, Mesane egzersizi nasıl yapılır?" gibi aklınıza takılan tüm soruların cevaplarını vermeye çalışacağız...
Stress inkontinans karın içi basıncın arttığı durumlarda, (gülmek, öksürmek, ağır kaldırmak gibi) mesane kası kasılması olmaksızın istemsiz olarak idrar kaçırılması olayıdır... Daha çok kadınlarda görülür ve bu durum çok bilinmez. Stress inkontinansa yol açan faktörler arasında yer alan; yapısal ve dokuya ait bozukluklar, doğumlarda oluşan travmalar, yaşlılık ve estrojen eksikliği sonucunda ortaya çıkan pelvis tabanındaki dejenere, karın içi basıncını artıran kronik akciğer hastalıkları, sigara, kronik kabızlık ve obozite durumlarıdır.
Tuvalete giderken, gece yatarken idrar kaçırma ya da sürekli idrar gelmesi durumuda karın içi basıncın neden olmadığı farklı bir durumdan meydana gelir. Genelde sinir sistemine ait bir bozukluk yüzünden meydana gelir. İdrarın idrar deliğinden değilde, vajinadan gelmesi fistül sonucu oluşur. Stress inkontinansa geri dönersek; daha öncede bahsettiğimiz gibi buna neden olan durum tamamıyle anatomiktir. Hastalıkta normalde mesaneyle üretra (idrar borusu} arasında olması gereken açı bozulmuştur.
Hastalığın teşhisi için ilk olarak hastanın hikayesi dinlenir. Sonrasında ise idrar analizi ile böbrek hastalıkları, metabolik hastalıklar ve enfeksiyonlar ile ayırıcı tanılar ve testler yapılır. İleri aşamada, aşağı idrar yollarının fonksiyonu hakkında doktora objektif kanıtlar sağlayan ürodinamik çalışmalar da yapılır. Karın içi basıncının neden olduğu idrar kaçırmada tedavi yöntemi küçük bir cerrahi müdahale ile düzelerek, bozulmuş olan mesaneyle üretra arasındaki açı yeniden oluşturulur ve hastanın sorunu çözüme kavuşur.
İdrar Kaçırmayı Önlemek İçin Hangi Egzersizler Yapılmalı?
Özellikle kadınların istem dışı ve yaşa bağlı olmaksızın, bazen yaşlılık, gebelik, aşırı kilo nedeniyle alt karın duvarı kaslarının gevşemesiyle idrar kaçırabilirler. Sözkonusu kasları güçlendirmek ise çok kolay. Sözkonusu egzersizi her gün, her yerde, ayakta, otururken, yatarken, yürürken, yapabilirsiniz.
Mesaneyi kontrol eden kaslar aynı zamanda anüs ve vaginayı çevreleyen “pubokoksigeal” kaslarıdır. Günümüzde Kegel egzersizleri denilen bu egzersizleri 1950 yılında Dr. A.M. Kegel pubokoksigeal kaslarını geliştirmek için bulmuştur.
Buna göre, egzersize anüs çevresinde bulunan büzgen kasları dışarı çıkmanıza engel olacak şekilde kasarak başlamak gerekiyor. Ardından tekrar gevşetin. Bu egzersizi gün boyunca bir çok defa tekrarlayın. Mesaneyi kontrol altında tutan bu kaslar güçlendikçe, mesanenizi daha rahat ve iyi kontrol ettiğinizi göreceksiniz. Bu egzersizi iki ay boyunca yapan birçok hastanın işe yaradığını söyleyebiliriz.
Kegel Egzersizleri Nasıl Yapılır?
- İdrar yaparken idrarınızı tutun. Beşe kadar sayıp sonra bırakın.
- Dizler bükülü sırtüstü yatın, kalçalarınızı kasıp sıkıştırın, 5 saniye kasılı kalıp bırakın.
- Dizler düz haldeyken sırtüstü yatın, kalçalarınızı kasıp sıkıştırın, 5 saniye kasılı kalıp bırakın.
- Bu hareketi duvara dayanarak ayakta yapın.
- Dizler bükülü sırtüstü yatın. Egzersiz topunu dizlerin birbirlerine değen yan kısmına koyup sıkın 5 saniye sıkıp gevşeyin. Bu hareketi sağ ve sol yan olarak da yapın. Egzersiz topunu üst bacakların arasına alıp 5 saniye bastırın ve gevşeyin.
- Egzersizlerinizi günde kaç kez yapacağınız, terar sayıları ve şiddeti doktorunuz tarafından belirlenir.
Bu egzersizleri yaparken ağrı, kanama, bayılma, nefes darlığı, çarpıntı, görme bozukluğu, kol ve bacakta uyuşma, yürüme güçlüğü gibi belirtiler yaşarsanız egzersiz yapmayı bırakıp hemen doktorunuzla görüşmelisiniz.
Kegel Egzersizlerinin Faydalarını Nelerdir?
- İdrar kaçırmanızı önler veya azaltır.
- Mesane sarkmasını önlemede fayda sağlar.
- Normal doğumun daha kolay olmasını sağlar.
- Doğum sonrası hastanın eski formuna kavuşmasına fayda sağlar.