Tgrt Haber

Suriye sınırında ikinci cephe açıldı!

03 Eylül 2016 16:19 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:13
Suriye sınırında ikinci cephe açıldı!

Suriye sınırında ikinci cephe açıldı! 24 Ağustos'ta Cerablus'a sınır ötesi harekât başlatan Türkiye, Fırat Kalkanı harekâtının ikinci aşamasına geçti. TSK’ya ait tank ve zırhlı araçlar, öğle saatlerinde Kilis'in Elbeyli ilçesinden Çobanbey kasabasına girdi. Genelkurmay, DAEŞ teröristlerinin mevzilerini bırakarak araçlarıyla kaçtıklarını duyurdu.

TÜRK Silahlı Kuvvetleri’nin, bölgeyi DAEŞ’den temizlenerek sınır güvenliğinin sağlanması amacıyla başlattığı Fırat Kalkanı harekatının 11’inci gününde, ikinci aşamaya geçildi. Tank ve zırhlı personel taşıyıcıları, öğle saatlerinde Kilis’in Elbeyli ilçesinden sınırı geçti. Yaklaşık 20 tank ise sınır hattında hazır bekletiliyor. Sınır hattında gazeteciler yaklaştırılmazken, bölgede geniş güvenlik tedbirleri alındı. Topçu birliklerinin de destek verdiği operasyonda savaş uçakları da keşif uçuşu yapıyor.

Kilis'in Elbeyli İlçesi'nden Suriye'nin El Rai-Çobanbey kasabasına giren Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait zırhlı birlikler, doğu ve güney yönüne ilerledi. Çok sayıda tankın da katıldığı ve Fırat Kalkanı harekatının ikinci aşaması olarak değerlendirilen gelişmenin ardından Çobanbey kasabasının denetimini elinde bulunduran Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçleri, güneydeki DAEŞ'in kontrolündeki Bab'ı ele geçirmeyi hedefliyor.

11 gün önce başlatılan Fırat Kalkanı harekatı ile desteklenen Özgür Suriye Ordusu, DAEŞ denetimindeki Cerablus ile batı ve güneydoğusundaki çok sayıda köyü ele geçirdi. Batıdan Türkiye sınırında Elbeyli'nin karşısında olan ve 18 Ağustos günü ele geçirilen El Rai kasabasına ilerleyen ÖSO güçleri, güzergah üzerinde DAEŞ denetimindeki köylerinde kontrolü çatışarak ele geçirmeye çalışıyor. 

2 KÖY ÖSO DENETİMİNE GİRDİ

ÖSO güçleri son olarak bugün öğleden sonra Çobanbey kasabasının 20 kilometre doğusunda DAEŞ denetimindeki Arap Aziz ile komşu Lilua Köyü'nü ele geçirdi.

ÖSO'DA HEDEF BAB'I ELE GEÇİRMEK

Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait zırhlı birliklerin geçişinin ardından ÖSO'nun ilerleyişi sırasında bölgedeki DAEŞ mevzilerinin hem sınırda konuşlu, hem de sınırı geçen tanklar ve ihtiyaç halinde hava bombardımanı ile etkisiz hale getirilmesinin planlandığı bildirildi. ÖSO'nun sınırı geçen zırhlı birliklerin yanı sıra aldığı hava ve kara desteği ile Türkiye sınırına 30 kilometre uzaklıkta olan DAEŞ'in Rakka'nın ardından ikinci merkezi konumundaki Bab bölgesini kısa süre içerisinde ele geçirmesi hedefleniyor.

DAEŞ MEVZİLERİ BIRAKARAK ARAÇLARIYLA KAÇIYOR

Türk Silahlı Kuvvetleri, 11'inci gününe giren Fırat Kalkanı harekatına ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, çok sayıda DAEŞ'li teröristin koalisyon güçlerince desteklenen ÖSO birliklerinin gelişiyle mevzilerini terk ederek araçlarıyla kaçtıklarının gözlemlendiğine dikkat çekildi. 

Harekat kapsamında sivil zayiat oluşmamasına azami dikkat edildiği ve son teknolojik yöntemlerin kullanıldığı vurgulanan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Koalisyon çerçevesinde Fırat Kalkanı Operasyonu bölgede planlandığı şekilde devam etmektedir. Çok sayıda DAEŞ teröristinin, koalisyon güçlerince desteklenen ÖSO birliklerinin önünden bulundukları mevzileri terk ederek araçlarıyla kaçtıkları gözlenmektedir.

24 Ağustos 2016'da başlayan ve yoğun hava destekli devam eden Fırat Kalkanı Operasyonunda büyük kayıplar veren DAEŞ, barınma alanları ve silah mevzilerinin çoğunu kaybetmiştir. Açıkta kalan unsurlarının direnmeleri oldukça güçleşmiştir. Terör örgütleri tarafından kullanılan ve hudut bölgemizde güvenlik riski doğuran Suriye kuzeyinde icra edilen koalisyon harekâtına destek veren Türk Silahlı Kuvvetleri, bölgede yaşayan sivil halkın zarar görmemesi için her türlü tedbiri almakta ve bu konuda azami hassasiyeti göstermektedir.

Bu kapsamda; sivil zayiatın meydana gelmemesi maksadıyla son teknolojik yöntemler kullanılmakta, buna ilişkin tüm tedbirler alınmakta, elde edilen görüntü ve tespitlerle, hedefler hassasiyetle saptanmakta, hedeflerin sivil yerleşim yerlerine belirli kıstaslardan daha yakın olmamasına ve sivillerin zarar görmemesine mutlak şekilde dikkat edilmektedir."

REUTERS SON DAKİKA OLARAK VERDİ

Uluslararası haber ajansı Reuters, Türkiye'nin sınır ötesi harekâtta ikinci cepheyi açmasını, dünyaya son dakika olarak duyurdu. Ajans, Türk tanklarının sınırı geçip Çobanbey'e doğru ilerlediğini bildirdi.

Ajans ayrıca, bölgedeki kameramanlarının günün erken saatlerinde peş peşe patlama sesi duyduğunu ve gökyüzüne yükselen dumanlar gördüğünü aktarıyor.

TANK VE ZIRHLI ARAÇ TAKVİYESİ YAPILMIŞTI

Doğudaki Gaziantep Karkamış'tan Cerablus'a 11 gün önce harekat başlatan TSK, aynı zamanda uzun bir süreden beri Elbeyli çevresine tank ve zırhlı araç takviyesi yapmıştı.

SIK SIK EL DEĞİŞTİRDİ

Halep'in kuzeydoğusunda bulunan Çobanbey ilçesi, halihazırda DAEŞ'le savaşan ÖSO'nun kontrolünde. Yine muhaliflerin kontrolünde olan Azez ilçesinin komşusu olan Çobanbey, son aylarda ÖSO ve DAEŞ arasındaki çatışmalarda sık sık el değiştirmişti.

ÖSO güçleri, Cerablus'un yanı sıra batıdaki Çobanbey ilçe merkezinden de ilerleyerek Türkiye sınırı boyunca bazı köylerin kontrolünü ele geçirmişti.

ÖSO'nun Çobanbey'deki hamlesi, Fırat Kalkanı Harekatı'nın yeni bir evresi olarak görülüyor. Harekatın yeni evresiyle Azez-Cerablus hattının terör unsurlarından temizlenmesi bekleniyor.

24 Ağustos'ta gece yarısı savaş uçaklarının bombardımanı ve tankların sınırı geçmesiyle başlayan Fırat Kalkanı Harekâtı'nda Türkiye'nin desteklediği ÖSO güçleri önce Cerablus, ardından da çevredeki köyleri DAEŞ'den aldı. Muhalifler, Fırat'ın batı yakasında yer alan Cerablus'ta, ilçenin güneyinde Sucu Çayı'na kadar olan bölgeyi terör örgütleri DAEŞ ve PYD/PKK'dan arındırmıştı.

Sınırın güneyinde bir PYD oluşumuna izin vermeyeceğini ilan eden Ankara, Cerablus ve Çobanbey arasındaki hattı birleştirmek istiyor. Halihazırda iki hat arasında 25 kilometrelik bir mesafe bulunuyor.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...