Tgrt Haber

Taşeron işçi kadroları, kamuda çalışan taşeron işçilere kadro -Başbakan Davutoğlu'ndan taşeron işçilere müjde

21 Mart 2016 15:32 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:10
Taşeron işçi kadroları, kamuda çalışan taşeron işçilere kadro -Başbakan Davutoğlu'ndan taşeron işçilere müjde

Davutoğlu, kamuda çalışan taşeron işçilerimin istidahdamına dair konuştu.Taşeron işçilere kadro verilecek mi? Taşeron işçilere kadro ihtimali bugün meclise geliyor. Uzun süredir gündemde olan kamuda çalışan 740 bin taşeron işçinin gözü Meclis'te. Taşeron işçilere kadro müjdesi ve düzenleme ile ilgili ilk detaylar bugün açıklanacak. Peki Taşeron işçilere kadro verilecek mi? İşte taşeron kadro asıl iş ve yardımcı iş listeleri...

Başbakan Davutoğlu, Çalışmaların tamamlandığını ve kamuda çalışan tüm taşeron işçilerinin kadroya alımına başlanacağını duyurdu. Davutoğlu, kamuda çalışan taşeron işçilerimin istidahdamına dair konuştu. Taşeron işçilere kadro verilecek mi? 200 bin taşeron işçiye kadro hakkı tanıyacak düzenlemenin şartları için gözler Meclis'te. Taşeron işçilere kadro verilecek mi? Taşeron işçilere kadro ihtimali bugün meclise geliyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu, kamuda çalışan tüm taşeron işçilere kadro verildiğini açıkladı. "Reformların yüzde 65'ini, vaatlerin de yüzde 100'ünü gerçekleştirmiş bulunuyoruz" diyen Davutoğlu, "İster asıl işi olsun, ister yardımcı işçi olsun dışarıda tek bir taşeron işçisi kalmayacak" diye konuştu.
Taşeron işçi kadroları, kamuda çalışan taşeron işçilere kadro -Başbakan Davutoğlu'ndan taşeron işçilere müjde

"Kamuda çalışan tüm taşeron işçilere kadro verildi"

Yardımcı işlerde çalışan kardeşlerimiz için de müjdeli kararımızı bildirmek istiyorum. Asli işlerde çalışan işçilerimizi kamuya alıyoruz. Adalet, eşitlik gereği ayrıca yardımcı işlerde çalışan kamuya almaya kararlaştırdık. İster asıl iş olsun, ister yardımcı iş olsun, dışarıda kalan tek bir taşeron işçisi kalmayacak inşallah. Biz söz verdik mi böyle söz veririz. Kamuda çalışan tüm taşeron işçilere kadro verildi

TAŞERON KADROLARI İÇİN BAKAN ŞİMŞEK KONUŞTU

Taşeron kadorları son durumları ile iligli Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek kısa bir süre önce açıklamada bulundu bu açıklamada, taşeron işçilerin kadroya alınmasına ilişkin, "Eylem planımızda buna ilişkin düzenlemeleri 21 Mart'a kadar Meclise göndereceğimiz ifade edilmiş, ona yönelik çalışmalarımızda da mesafe kat ettik. İnanıyorum ki zamanında düzenleme gönderilir" dedi. Şimşek, yapmış olduğu açıklamada, taşeron işçilerin kadroya alınmasına ilişkin çalışmaların durumu hakkında da bilgi verdi. aşeron işçiler konusunda Ekonomik Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısı yaptıklarını hatırlatan Şimşek, buna ilişkin çalışmaların son hızla devam ettiğini söyledi.

Yıllardır süren ve mahkemelere konu olan taşeron işçilerin muvazaa durumu bugün çözülüyor. Daha önce çıkartılan kanunla bu görev Bakanlar Kurulu'na verilmişti. Bakanlar Kurulu hangi kurumun hangi işleri dışarıdan hizmet alımı yoluyla yaptırabileceğini bugün açıklayacak. Böylece bu işlerin dışında kalan görevlerdeki taşeronlar için kadro yolu açılacak. Çalışma Bakanlığı verilerine göre; kamuda taşeron olarak çalışan yaklaşık 740 bin kişinin 200 bini 'asıl iş' niteliğindeki işlerde görev yapıyor.

TAŞERON KADRO YASASI İÇİN ÇALIŞMALAR BİTTİ

Hükümet, alt işverenlik çerçevesinde asıl işlerde çalışanların kamuda istihdamına yönelik olmak üzere geçiş koşulları, süre ve uygulamaya ilişkin usul ve esasları belirleyecek. Hangi taşeron işçilerin kadroya alınacağı ile ilgili bir liste hazırlandı. Temizlik, güvenlik ve yemekgibi yan işlerin dışındaki asli işleri yapan işçilerin kadroya alınması hedefleniyor. Bu noktada her kurum için ayrı uygulama da yapılması mümkün olacak. Çünkü bazı kurumlarda yardımcı iş olan bir görev diğer bir kurum için asıl iş olabiliyor. Örneğin karayollarında asıl iş olan asfaltlama işi, bahçesindeki yolu düzenleyen bir üniversite için dışarıdan hizmet alımı ile yaptırılabiliyor.

TAŞERON İŞÇİLER EN ÇOK BELEDİYELERDE VAR

Taşeron işçilerin en çok çalıştığı kurumlar belediyeler. Belediyelerde özellikle tüm memur işleri 'temizlik işçisi' olarak gösterilen taşeron işçilere yaptırılıyor. Taşeron şirketten'temizlik işçisi' ya da 'yemekhanede bulaşıkçı' kadrosuyla alınan personel belediyenin tüm birimlerinde görevlendiriliyor. Bu muvazaalı durumunda ortadan kaldırılması bekleniyor. Çünkü örneğin zabıta olmak için KPSS'ye giren bir kişinin yerine taşeron vasıtasıyla zabıta olanlar, ya da itfaiye eri olanlar kadroya geçmiş olacak.

TAŞERON KADRO KİMLER NASIL YARARLACAk?

Taşeronların kadroya geçişlerinde asıl iş kavramı önem kazanıyor. Buna göre örneğin bir hastanenin yemek hanesinde görevli kişinin asıl işi yaptığı düşünülmüyor. Ama hemşire asıl işi yapıyor. Böylece hemşire eğer taşeron ise kadroya geçecek. Bazı belediyelerde ve kurumlarda temizlik işçisi kadrosundan memurlar ve zabıtalar bulunuyor.

Taşeron kullanımı İş Kanunu hükümleri doğrultusunda belirlenir. Bu çerçevede yalnızca 'yardımcı iş'lerin ve 'teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işlerin' taşerona verilmesi mümkündür. İş Kanunu taşerona verilmemesi gereken bir işin taşerona verilmesini'muvazaa' olarak adlandırır ve bu işçinin asıl işçi olduğu hükmüne varır.

Taşeron işçilerin kadroya geçmesi konusunda bazı hileli yolları önlemek için kıdem şartı gelebileceği de konuşuluyor. Bu çalışmanın duyulmasından sonra başta belediyeler olmak üzere bazı kurumlarda taşeron işçi sayısı artmaya başladı. Tasarıda bunların kadroya geçmesi engelllenecek.

Kadroya alınacak işçilerin seçim öncesinden itibaren taşeron olarak çalışmış olması gerekiyor. İşçinin herhangi bir sigortalılıktan emekli olmaması gerekiyor.

Bazı işçiler kamu görevlisi ve geçici personel statüsüne geçirilecek. Memur eliyle yürütülen işlerin neler olduğuna yönelik belirsizlik de ortadan kaldırılacak. Yapılması zorunlu olan atölye, bahçe, bakım işlerinde çalışan taşeronlar kamu işçisi statüsüne kavuşacak.

Diğer işlerde çalışanlar 657'ye tabi sözleşmeli olacak. Karayolları Genel Müdürlüğü'nde yargı kararı ile kadro hakkı elde eden işçilere öncelik verilecek. Belediyelerde çalışanlar da kadroya geçiş yapabilecek. Adliye, havaalanı, özel güvenlik elemanlarının bir kısmı da ihtiyaca göre kadroya alınacak.

TAŞERON KADROSU İÇİN ASIL KAVRAMINDA KİMLER NASIL YARARLANIR

Taşeronların kadroya geçişlerinde asıl iş kavramı önem kazanıyor. Buna göre örneğin bir hastanenin yemek hanesinde görevli kişinin asıl işi yaptığı düşünülmüyor. Ama hemşire asıl işi yapıyor. Böylece hemşire eğer taşeron ise kadroya geçecek. Bazı belediyelerde ve kurumlarda temizlik işçisi kadrosundan memurlar ve zabıtalar bulunuyor.

MUVAZAA NEDİR?

Taşeron kullanımı İş Kanunu hükümleri doğrultusunda belirlenir. Bu çerçevede yalnızca'yardımcı iş'lerin ve 'teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işlerin' taşerona verilmesi mümkündür. İş Kanunu taşerona verilmemesi gereken bir işin taşerona verilmesini'muvazaa' olarak adlandırır ve bu işçinin asıl işçi olduğu hükmüne varır.

TAŞERON İŞÇİ KADROLARINDA KIDEM ŞARTI GELEBİLİR

Taşeron işçilerin kadroya geçmesi konusunda bazı hileli yolları önlemek için kıdem şartı gelebileceği de konuşuluyor. Bu çalışmanın duyulmasından sonra başta belediyeler olmak üzere bazı kurumlarda taşeron işçi sayısı artmaya başladı. Tasarıda bunların kadroya geçmesi engelllenecek. Buna göre;

Kadroya alınacak işçilerin seçim öncesinden itibaren taşeron olarak çalışmış olması gerekiyor.
İşçinin herhangi bir sigortalılıktan emekli olmaması gerekiyor.
İşçiler 3 ay içinde kadroya alınacak.
Bazı işçiler kamu görevlisi ve geçici personel statüsüne geçirilecek.
Memur eliyle yürütülen işlerin neler olduğuna yönelik belirsizlik de ortadan kaldırılacak.
Yapılması zorunlu olan atölye, bahçe, bakım işlerinde çalışan taşeronlar kamu işçisi statüsüne kavuşacak.
Diğer işlerde çalışanlar 657'ye tabi sözleşmeli olacak.
Karayolları Genel Müdürlüğü'nde yargı kararı ile kadro hakkı elde eden işçilere öncelik verilecek.
Belediyelerde çalışanlar da kadroya geçiş yapabilecek.
Adliye, havaalanı, özel güvenlik elemanlarının bir kısmı da ihtiyaca göre kadroya alınacak.

TAŞERON KADROLARINDA BELEDİYE’DE ÇALIŞANLAR DA VAR

Taşeron işçilerin en çok çalıştığı kurumlar belediyeler. Belediyelerde özellikle tüm memur işleri 'temizlik işçisi' olarak gösterilen taşeron işçilere yaptırılıyor. Taşeron şirketten ‘temizlik işçisi' ya da 'yemekhanede bulaşıkçı' kadrosuyla alınan personel belediyenin tüm birimlerinde görevlendiriliyor. Bu muvazaalı durumunda ortadan kaldırılması bekleniyor. Çünkü örneğin zabıta olmak için KPSS'ye giren bir kişinin yerine taşeron vasıtasıyla zabıta olanlar, ya da itfaiye eri olanlar kadroya geçmiş olacak.

BAKAN ŞİMŞEK "NİHAİ KARARLARIN VERİLMESİ LAZIM"

Çalışmaların tamamlanmaması nedeniyle bir tarih vermenin zor olduğunu belirten Şimşek, ancak buna ilişkin bir yol haritasının bulunduğunu ifade etti. Şimşek, şu görüşlere yer verdi: "Daha önce zaten asgari ücretliler ile taşeron işçilerin durumu ciddi şekilde iyileştirildi. Şimdi bir kısmında da toplu sözleşme var, orada da ayrı bir süreç işliyor. Daha önce net olarak 'asıl işte çalışanları bir şekilde kamuda istihdam edeceğiz' dedik ama istihdam şeklini söylemedik. O konuya ilişkin nihai kararların verilmesi lazım. İnanıyorum ki yakın dönemde bunlar da sonuçlandırılır. Bizim bir eylem planımız var, bu eylem planında buna ilişkin düzenlemeleri 21 Mart'a kadar Meclise göndereceğimiz ifade edilmiş, ona yönelik çalışmalarımızda da mesafe kat ettik. İnanıyorum ki zamanında o düzenleme gönderilir." 

TAŞERON ÇALILŞANLARIN KADROYA GEÇİŞLERİ NASIL OLACAK

Taşeron işçilerin kadorya geçişlerinin uzman görüşlerine göre şu şekilde olması bekleniyor. Devlette çalışan taşeron işçilerin kadroya alınmasıyla ilgili ilk gelişmenin 2014 yılının Eylül ayında yapılan düzenlemeyle olduğu, O yıllarda çıkarılan kanunla kamuda çalışan taşeron işçilerin asıl iş yardımcı iş ayrımına dayanarak kadroya geçirilmelerinin bir takım esaslara bağlandığı, bu konudaki yetkinin Bakanlar Kurulu'na tanındığı biliniyor.Ancak bir türlü kanunun öngördüğü asıl iş yardımcı iş ayrımının yapılaması, bu konuda yetkili olan Bakanlar Kurulu'ndan da bir karar çıkmasına neden olmuştu. Bu anlamda Taşeron kadroların belirlenmesinde bu ayrımın yapılması önem taşıyor. 

HERKESE KADRO VAR MI

Taşeron işçi kadroları ile ilgili edinilen bilgilere göre, Kamuya ait işyerlerinde 700 Bin civarında taşeron işçisi olduğu biliniyor. Yapılacak düzenlemeyle bu rakamın yaklaşık olarak beşte biri kadar olan bölümü yani 100 Bin ile 150 Bin kişi arasında olanının asıl işleri yapmaları nedeniyle kadroya geçecekleri belirtiliyor.

TAŞERON İŞÇİ KADROLARI İÇİN DAHA ÖNCEKİ AÇIKLAMALAR

Taşeron işçi kadroları ile ilgili geçtiğimiz günlerde, Bakan Ağbal yapmış olduğu açıklamada, daha önce Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından dile getirilen, Haziran 2016 olarak açıklanan kadro süreci ile ilgili olarak son durum açıklaması yaparak "21 Mart'tan önce bu konuyla ilgili yasal düzenlemeyi mutlaka Meclis'e sevk etmiş oluruz." dedi. Kamuda asıl içi yapan personel olarak tanımlanan taşeron işçiler kadro için süreç başladı.Naci Ağbal ayrıca; "Kamuda asıl işlerin belirlenmesinde belli bir seviyeye gelindi. Ardından sendikalarla görüşmeler yapacağız. 21 Mart'tan önce bu konuyla ilgili yasal düzenlemeyi mutlaka Meclis'e sevk etmiş oluruz" dedi.

HANGİ TAŞERON İŞÇİLERE KADRO VERİLECEK?

Taşeron işçilerinin merakla beklediği kadro düzenlemesi nihayet Pazartesi (21 Mart) Meclis'geliyor. Taşeron işçilerinin yakından takip ettiği çalışmalarda akıla gelen bir çok soruya cevap aradık. Kimlere kadro verilecek, hangi kurumlarda çalışan işçiler kadroya alınacak,belediyelerde çalışanlara kadro verilecek mi gibi.. İşte bu ve benzeri soruların cevabını merak eden taşeron işçisi statüsündeki çalışanlar için haberimiz takip ediniz. Hazırlanan taslağa göre kamu kurum ve kuruluşlarından özellikle Devlet Bütçesi içerisinde de yer alan, Genel Bütçeli, Özel Bütçeli, Düzenleyici ve Denetleyici Kurumlar ile Sosyal Güvenlik Kurumlarında çalışan, Kamuya bir ihale sonucuyla sözleşme ile alınıp, sürekli bir işte çalışan taşeron işçilere kadro verilecek.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...