Tgrt Haber

Tavuk Ciğerinin İnanılmaz Faydaları

17 May 2019 17:18
Tavuk Ciğerinin İnanılmaz Faydaları

Sakatatlar vitamin ve mineraller açısından oldukça zengin besin kaynaklarıdır. Bu besin kaynaklarından en çok tercih edilen ise hiç kuşkusuz tavuk ciğeridir. Hem vitamin hem protein açısından tercih edilen tavuk ciğerinin nelere faydalı olup olmadığını makalemizi okuyarak öğrenebilirsiniz. Keyifli okumalar.

Normal ette protein, ciğerde ise hem protein, hem vitamin bulunur. Akciğerler vitaminlerin, proteinlerin ve birçok minerallin depolandığı yerdir. Ciğer yenildiği zaman işte bu vitaminleri dengeli bir şekilde kendi vücudunuza almış oluyorsunuz. Ayrıca ciğerde fosfor, dâhil olmak üzere, nispeten şeker ve aminoasit de bulunur.

Tavuk Ciğerinin Faydaları Nelerdir?

Başta kansızlık hastalığına, cilt sağlığına ve tiroid fonksiyon bozukluğunun bazı türlerinin önlenmesi için de tavuk ciğeri tüketebilirsiniz.

Tavuk ciğeri yapısında bulunan lifler ve yüksek kas miktarı tavuğun en yararlı organlarından biridir. Bilhassa tavuk ciğeri diğer büyükbaş hayvanların veya küçükbaş hayvanların ciğerlerinden daha ekonomik ve daha az yağlıdır.

Tavuk ciğeri pişirileceği zaman tavaya az yağ koyarak yapıştırmadan veya kendi yağında hafif tuz, karabiber, pul biber, kimyon gibi baharatları karıştırarak ciğeri daha da lezzetli hale getirebilirsiniz.

Tavuk Ciğerinin Faydaları Nelerdir?

Tavuk ciğerinde folik asit de bolca bulunur. Folik asitin beyne faydası olan bir vitamindir. İnsanın algılama, kavrama gibi zekâyı kuvvetlendirici etkisi vardır.

Tavuk ciğerini özellikle çocukların ve hamile kadınları folik asit ihtiyacını karşılaması açısından tüketimini tavsiye ederiz. Kansızlığa da çok iyi gelen tavuk ciğeri B12 vitamini yönünden de zengin bir besindir. Yani tavuk ciğeri balık gibi birçok faydası olan bir yiyecektir. Vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri depolamayan bu yiyecek vücudun o an ki ihtiyacını karşılamaktadır.

Tavuk ciğerinde tekrar edecek olursak, folik asit, A vitamini, demir, çinko ve potasyum bulunur. Burada bir uyarıda bulunmak istiyoruz. Tavuk ciğerinde kolesterol miktarı da yüksektir. Bu sebeple dikkatli tüketilmesi gerekmektedir. Özellik ile kalp ve kalp damar hastalığı olan kişilerin bu tarz sakatat tüketiminden uzak durmaları gerekmektedir.

Bir porsiyon pişmiş tavuk ciğerinde 147 kilo kalori bulunur. Değişik tarifleri bulunan bu besin maddesinin en sık yapılan şekli ise kavurmasıdır.

Tavuk Ciğerinin Faydaları Nelerdir?

Gelin sizlere tavuk ciğeri nasıl yapılır tarifini verelim.

Öncelikle

1 kg tavuk ciğeri,

1 tatlı kaşığı kekik,

1 tatlı kaşığı pul biber,

1 tatlı kaşığı kimyon,

1 tatlı kaşığı karabiber

Tuz,

1 çay bardağı zeytinyağı

Tavuk ciğeri yapımı için yeterli malzemelerdir.

Kasaptan veya marketten almış olduğunuz tavuk ciğerlerini bol suda yıkıyoruz. Daha sonra bir kapta az bir miktar su ile haşlamaya bırakıyoruz. Haşlanan ciğerlerimizin suyunu iyice çektirip zeytinyağımızı koyuyoruz. İçerisine kekik, pul biber, kimyon isteğe göre karabiber katıp bir güzel kavuruyoruz. Lezzet vermek açısından baharatlarımızı isteğe göre daha bol katabiliriz. Özellikle kimyon tavuk ciğer kavurmaya lezzet katmaktadır. İsteğe göre yanında soğan, roka, turşu ve değişik yeşillikler ile servis edebiliriz.

Tavuk Ciğerinin Faydaları Nelerdir?

Tavuk Ciğerinin Faydaları Nelerdir? (Kısa Kısa)

  • Karaciğerdeki demir hemoglobin oluşumunu destekler.
  • En az 3 kez ayda tüketilmesi tavsiye edilir.
  • Çok iyi bir demir kaynağıdır.
  • Vücudun demir ihtiyacını karşılar ve yorgunluk hissini sıfırlar.
  • Diş sağlığına iyi gelir.
  • Karaciğer, yağda eriyen A, D, E ve K2 vitaminlerini içerir. Bu vitaminler ise sağlıklı dişler için gerekli olanlardır.
  • B vitamini yönünden zengin olmasıyla unutkanlığa iyi gelmektedir.
  • İçerdiği çinko sayesinde yaraların hızlı iyileşmesine yardımcı olur.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir ve hücrelerin yenilenmesini sağlar.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...