Tgrt Haber

Tek başına iktidar mı koalisyon mu?

22 Ekim 2015 10:33 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:15
Tek başına iktidar mı koalisyon mu?

Yeni Şafak Yazarı Abdülkadir Selvi, bugünkü köşesinde ünlü araştırma şirketlerinin anketlerini değerlendirerek vardığı sonuçları paylaştı. İşte o yazıdan bir bölüm...

"Bu yöntemi kamuoyu araştırmalarını yönetenlerden öğrendim. GENAR'ın, Pollmark'ın, Andy-Ar'ın, Denge'nin, Konsensus'un sonuçlarını alt alta topladım, böldüm. Ortalamaya göre Ak Parti'nin tek başına iktidar olmak için 1-1.5 puana ihtiyacı var. HDP'de çok küçük bir gerileme CHP'de ise iki puanlık bir artış gözleniyor. Oyları gerileyen parti, MHP.Bu sonuçlarla yetinmedim. Andy-Ar Başkanı Faruk Acar ve GENAR Başkanı İhsan Aktaş'la konuştum.
7 Haziran seçimlerinde HDP barajı aşacak mı diye konuşuyorduk. 1 Kasım seçimlerinde ise AK Parti tek başına iktidar olacak mı sorusuna cevap arıyoruz.

7 Haziran seçimlerinin yükselen yıldızları HDP ve MHP'ydi. AK Parti ve CHP oy kaybediyordu. 1 Kasım seçimlerinde ise tablo tersine döndü. HDP, durumu korumaya çalışıyor. MHP ise geriliyor. AK Parti ve CHP yükseliş trendinde.

1 Kasıma giderken cevabı aranan soru şu: Seçimlerden tek başına iktidar mı çıkacak yoksa koalisyon mu? En sonda yazacağımı en başta söyleyeyim. AK Parti, 7 Haziran'a göre daha iyi durumda. 7 Haziran'a giderken eriyen bir AK Parti vardı, 1 Kasım'a giderken yükseliş trendini yakalamış bir AK Parti var. AK Parti, tek başına iktidar kapısını aralamak için yükseliş trendine girdi ama henüz tek başına iktidar eşiğini aşamadı. AK Parti yelkeni bir rüzgar yakaladı ama bu rüzgarın AK Parti yelkenlerini yeterince şişirip, tek başına iktidar limanına ulaşmasını sağlayacak mı?

Ben teknik okudum. Hız problemlerinde hız çarpı zaman ulaşılacak yolu verir. AK Parti'nin yakaladığı rüzgar seçime 10 gün kala tek başına iktidar olmasını sağlayacak mı? Çok güçlü bir rüzgar olsa sorun değil. O nedenle bu sorunun cevabı net olarak görülebilmiş değil. AK Parti'nin nefesi yetecek mi göreceğiz. AK Parti açısından zamana karşı bir yarış söz konusu.

Genar Başkanı İhsan Aktaş'a göre, ”AK Parti”nin 1 puana ihtiyacı var” Aktaş, “Tek başına iktidara ramak kaldı” diye açıklıyor son durumu. Oy oranı kadar milletvekili sayısı da önemli. Biliyorsunuz 7 Haziran seçimlerinde HDP ile MHP arasında üç puan fark olmasına rağmen iki partide 80 milletvekili çıkardı. AK Parti'nin çok küçük oylarla kaybettiği yerler var ama aynı zamanda çok küçük oylarla kazandığı yerler de var. Bazı yerlerde AK Parti oylarında bir artış gözleniyor. Ama bir kısmı milletvekili çıkarmaya yetmiyor. Ya da yettiği yerler var. İhsan Aktaş'a göre, bu seçimlerin kaderini belirleyecek olan yerler küçük iller. Yani birkaç bin oyla milletvekilliğinin el değiştirdiği yerler olacak."

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...