Trafik cezasının nasıl ödeneceği birçok yöntemle yapılabiliyor. İnternet bankacılığı, e- Devlet, PTT ve emniyet web sitesi üzerinden kolayca trafik cezası ödemesi yapılabiliyor. Trafik ceza ödeme süreleri sık sık kontrol edilmeli ve zamanı geçirilmemelidir. Trafik cezasına itiraz yapma gibi bir şansınız da bulunuyor.
Gelen trafik cezasını ödemek için birçok yöntem sunulmuştur. Ödeme sürecinin kolay olması adına birçok yöntem bulunurken en sık tercih edileni e-Devlet üzerinden ödemektir.
e- Devlet Kapısı üzerinden ödeme yapmak için T.C. kimlik numaranız ve şifrenizi girerek sistemi açınız. Arama kısmına Trafik Cezası Sorgulama yazarak çıkan sekmeye tıklayınız. Banka, kredi kartı ile ödeme yapabiliyorsunuz. Ödeme işlemine onay verdikten sonra işleminiz gerçekleşecektir.
Banka Hesabı veya İnternet Bankacılığı ile ödeme yapmak için banka hesabınızı açınız. Mobil bankacılık ile giriş yaptıktan sonra trafik cezası ödeme işlemi menüsünü bulunuz. Cezanın tutarı ve ödeme seçeneklerini kontrol etmenizin ardından ödemeyi onaylayınız.
Bir diğer yöntem ise belediyeler ve Emniyet Genel Müdürlüğü Web siteleridir. EGM ceza ödeme yöntemi oldukça basittir. Online olarak gelen cezayı dakikalar içerisinde ödeyebilirsiniz. Siteye giriş yaptıktan sonra Trafik Cezası ödeme sekmesine tıklayınız. Tutarı ve ödeme yöntemini seçtikten sonra online olarak ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz. PTT şubeleri aracılığıyla da ödeme yapılabiliyor. Trafik cezası ödemek isteyenler genel olarak bu yöntemi kullanıyor.
Cezanızı nakit veya kredi kartı ile ödeyebiliyorsunuz. Cezanızın tutarını öğrendikten sonra PTT şubesine gidiniz. Görevliye ceza bilgilerini aktardıktan sonra ödemenizi yapabilirsiniz.
ATM ile ödeme yapma gibi bir şansınız da bulunuyor. Kart girişi ve şifre girişi adımları sonrasında menüde çıkan Trafik Cezası Ödeme butonuna tıklayınız. Ceza bilgilerini kontrol ettikten sonra karşınıza çıkan adımları tamamlayınız.
Araç sahiplerinin sık sık karşılaştığı trafik cezalarını öğrenmek için birkaç yöntem bulunuyor. İhlal sonrasında ceza tutarına kolayla ulaşabilirsiniz. e- Devlet Kapısına giriş yaptıktan sonra Trafik Cezası Sorgulama ekranına geliniz. Burada size verilen ceza tutarı yer alacaktır.
İnternet bankacılığı ile de ceza tutarını öğrenebiliyorsunuz. Mobil uygulamaya girdikten sonra trafik cezası ekranından tutar bulunabilir.
Bazı belediye veya emniyet birimleri SMS veya elektronik posta ile cezayı bildiriyor. Böylece trafik cezası tutarını öğrenebilirsiniz.
e- Devlet Kapısı aracılığı ile ceza ödemek isterseniz ilk olarak sisteme T.C. kimlik numarası ve şifre ile giriş yapınız. Ardından arama kısmına Trafik Cezası Ödeme yazınız. Karşınıza çıkan butona tıkladıktan sonra ekran açılacaktır. Ceza tutarını kredi veya banka kartı ile anında ödeyebilirsiniz.
Tarafınıza gelen trafik cezasının eğer yanlış olduğunu düşünüyorsanız gerekli yerlere başvuru yaparak cezaya itiraz edebilirsiniz. Ülkemizde trafik cezasına itiraz etmek için cezayı kesen birim ile iletişime geçmelisiniz. Ceza kararının yanlış olduğu düşünüyorsanızza gerekçelerinizi belirleyerek itirazınızı yazılı olarak bildiriniz. Eğer itirazınız doğru karar olarak görülürse trafik cezanız iptal edilir. Fakat ceza kararı uygun görüldüyse cezanızı belirlenen sürede ödemeniz gerekir. Cezaya itiraz dilekçe yoluyla yapılmakta. Yönetmelikte belirlenen belgelerin eklenmesinin ardından size yakın olan Sulh Ceza Hakimliği'ne başvurmanız gerekir.
Gelen trafik cezasının belirli bir ödeme süresi bulunuyor. Eğer süreyi kaçırırsanız ekstra ücret ödeyebilirsiniz. Gelen cezayı 15 gün içerisinde öderseniz %25’lik oranda indirim alabiliyordunuz. İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre 15 günlük süre 1 aya uzatılmıştı. Açıklamada yer alan ifadeler şöyle: “Trafik idari para cezasının yüzde 25 indirimli ödenebildiği süre, cezanın tebliğ tarihinden itibaren 15 günden bir aya uzatıldı.”