Türkiye-AB mutabakatı yürürlükte
Sığınmacı krizine kapsamlı çözüm getirilmesi amacıyla Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) arasında mutabık kalınan plan uygulamaya girdi.
Sığınmacı krizine kapsamlı çözüm getirilmesi amacıyla Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) arasında mutabık kalınan plan uygulamaya girdi. Plana göre, Türkiye'den AB'ye yasa dışı yollarla geçen Suriyeliler geri alınacak. Karşılığında AB Türkiye'dekilerden eşit sayıda sığınmacıyı topraklarına kabul edecek. Böylece, Türkiye'deki sığınmacı sayısında bir değişim olmayacak.
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katılımıyla 18 Mart'ta Türkiye-AB Zirvesi'nde varılan uzlaşmaya göre, Türkiye'den Yunan adalarına geçen tüm yeni düzensiz göçmenler Türkiye'ye gönderilecek. Dün yürürlüğe giren plan, insani krize son vererek kamu düzenini sağlamak için gerekli geçici ve olağanüstü bir önlem niteliğinde.
Üst düzey bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisinin konuya ilişkin verdiği bilgiye göre, sığınmacılar Yunan adalarına kaçak olarak gittiklerinde Türk, Yunan ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) görevlileri tarafından sorgulanacak. Bu kapsamda, 25 Türk görevli Yunan adalarına gitti. Bazı Yunan yetkililerin de Türkiye'ye gelmesi bekleniyor.
Üst sınır 72 bin sığınmacı
Yunan adalarından Türkiye'ye geri gönderilecek, Türkiye'den de AB'ye yerleştirilecek sığınmacı sayısı en fazla 72 bin olacak. Bu sayıya ulaşılamazsa durum gözden geçirilecek. 72 bin aşılırsa uygulama karşılıklı durdurulacak.
Denizlerde ölümlerin önüne geçilecek
Türkiye ve AB'nin denizlerde can kaybının önüne geçilmesi ve Avrupa'ya gitmek isteyen Suriyeli sığınmacılar için güvenli ve yasal yol açılması amacıyla üzerinde uzlaştığı planın, sığınmacılar için de caydırıcı olması hedefleniyor. Kaçak geçişlerin artık kapalı olduğunu gören sığınmacıların, yasal yoldan AB'ye alınacaklar listesine girmek için başvuru yapması öngörülüyor.
6 milyar avroluk fon
Türkiye-AB mutabakatındaki "yük paylaşımı" ilkesi çerçevesinde, Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılar için tahsis edilecek 3 milyar avronun kullanılması hızlandırılacak. Bu bütçenin bitmesi durumunda 2018 sonuna kadar 3 milyar avroluk ek fon hayata geçirilecek. Fonlar, sağlık, eğitim, altyapı, gıda ve yaşam masrafları gibi sığınmacılara dönük somut projelere harcanacak. Projeler, bir hafta içinde belirlenecek.