Tuvalete Çıkamıyorum Ne Yapmam Lazım Hangi Doktora Gitmeliyim Nedenleri Çözümleri
Kabızlık ülkemizde en sık karşılaşılan sindirim sistemi rahatsızlığıdır. Bağırsak tembelliği de denilen ve beslenme alışkanlıkları, antibiyotikler ve nörolojik hastalıklar, diyabet, hipotiroidi gibi metabolik olaylar, kolon kanseri gibi rahatsızlıkların kabızlığa neden olabileceği söylenmektedir. Bu makalemizde tuvalete çıkamayan ve sindirim sistemiyle ilgili şikâyeti olan tüm hastaları bilinçlendirmek için kabızlığı tüm yönleriyle araştırdık. İyi okumalar diliyoruz…
Kabızlık Nedir? Nasıl Oluşur?
Herkesin hastalık olarak bildiği aslında bir semptom (başka bir hastalığın belirtisi) olan kabızlık her yaşta ve bir çok insanda görülebilmektedir. Özellikle ileri yaştaki insanlarda daha sık görülmesinin sebebi yaşlılarda bağırsak hareketlerinin yavaşlamasından dolayıdır. Kadınların erkeklere göre kabız olma ihtimali 2-3 kat daha fazladır.
Genel olarak mukoza salgısının azalması, yanlış beslenme, bağırsak florasının bozulması, bağırsak hareketlerinin yavaşlaması ve yeterli sıvı tüketilmemesinden kabızlık meydana gelmektedir.
Bağırsak Mukozası Nedir? Ne İşe Yarar?
Bağırsak iç duvarlarındaki kaydırıcı (dışkı kaydıran sıvı) maddeye bağırsak mukozası denilmektedir.
Bağırsak Florası Nedir? Ne İşe Yarar?
İnsan vücudunun içi de dışı da ahenk içinde çalışır. Bu durum sindirim sistemimiz içinde geçerlidir. Sindirim sisteminde bağışıklıkta son derece etkili olan mikroorganizmalara bağırsak florası denilmektedir.
Bu mikroorganizmalara bakteri de denilmektedir. Bu bakterilerin bir kısmı yararlı bir kısmı ise vücuda zarar verebilir. Özellikle başka rahatsızlığından dolayı ağır antibiyotik kullanmak zorunda kalan hastalarda yapılan araştırmalarda bağırsak florasının dengesinde bozukluklar oluşur. Uzun süre kullanılan ilaçların bağırsaktaki zararlı zararlı bakterileri yok ederken yararlı bakterileri de yok ederek bağırsak florasının dengesini bozar. Bu dengenin bozulması kabızlığın nedenleri arasındadır.
Kabızlık İçin Hangi Doktora Gidilir?
“Kabızlık için hangi bölüme veya doktora gitmeliyim?” sorusu en çok sorulan sorular arasında. Kabızlığın bir hastalık olmadığını başka hastalıkların habercisi olabileceğini söylemeye çalıştık. Bu sebeple bu sorunun çözümüyle tek bir bölüm ilgilenmemektedir. Çoğu zaman kendi kendine de geçebilen kabızlık sorunu artık rahatsız edici boyutlara ulaşıp, tuvalete çıkma sürelerinde artış yaşanıyorsa iç hastalıkları (Dahiliye) uzmanından sindirim sistemi hastalıkları bölümü denilen Gastroenteroloji ’den randevu alıp sorunun neden kaynaklandığı ortaya çıkartılmalıdır. Bir semptom olan kabızlık kolon kanseri ve daha bir çok hastalığın habercisi olabileceği için doktor kontrolünün önemli olduğunu özellikle ve özellikle erken tedavinin ve teşhisin çok önemli olduğunu asla unutmayın.
Kabızlığın Belirtileri Nelerdir?
• Dışkılamada azalma
• Dışkı miktarında azalma
• Dışkılamanın sert ve kuru olması
• Dışkının ıkınarak zorla yapılması
• Dışkının tam olarak yapılamaması
• Karın şişliği
• Karın ağrısı
Kabızlığa Neler Neden Olur?
Kabızlığa neden olan durumları tek tek izah etmeye çalışalım.
Sıvı Tüketimi: Kabızlığa neden olan sebeplerin başında sıvı tüketiminin az olması gelmektedir. Sıvı deyince aklımıza gazlı içecekler, kahve çay gelmesin. Sıvı tüketiminde hiçbir şey suyun yerini tutamaz.
Ayrıca doğal yoğurt ile yapılmış ayran ve maden suları da bol bol tüketebilirsiniz.
Beslenme: Yeme içme alışkanlığının değişmesi ve özellikle lifli gıdaların yeteri kadar alınamaması sonucu kabızlığın meydana geldiğini bilmek gerekir.
Bağırsak Tembelliği: Başlıca etken beslenme alışkanlıklarının değişmesi ve hareketsizlikten kaynaklanmaktadır.
Şayet tuvalet ihtiyacınız geldiğinde erteliyorsanız bu direk bağırsakları tembelleştirip yormaktadır.
Özellikle her yerde tuvalete giremeyen titiz insanların sürekli seyahatlerinde her tuvaleti kullanamadığı için bu rahatsızlığı yaşayabilmektedir.
Bağırsak Mukoza Salgısı: Dışkıyı kaydırmakla görevli olan mukozanın bağırsakta azalması ve dışkıyı kaydırma özelliğini yitirmesi kabızlığa neden olmaktadır.
Bağırsak Florası Dengesi: Bağırsaklarda bulunan zararlı bakterilerin yanı sıra yararlı bakterilerinde yok edilmesi sonucu bağırsak florasının dengesi bozulmaktadır ve gereken işlevi düzgün yapamamaktadır. Uzun zaman antibiyotik kullanımını yararlı bakterilerinde ölmesine sebep olup bağırsak florası dengesini bozan sebepler arasındadır.
Bağırsak Hastalıkları: Dışkının kuru ve mukozanın azlığı nedeniyle bağırsak hastalıklarından kanser, hemoroid (basur), iltihaplı bağırsak hastalıkları ve kabızlığa neden olabilmektedir.
Antibiyotik İlaçlar: Kullanılan ağır antibiyotik ilaçların yan etkileri sonucu kabızlık oluşabilmektedir.
Hormonal hastalıklar: Şeker hastalığı ve troid bezinin yeterli çalışmaması gibi durumlarda kabızlık olabilmektedir.
Hareketsizlik: Masa başı işlerde çalışan birçok insan hareketsiz kaldığı için kabız olabilmektedir. Günlük yürüyüşler ve egzersizlerin kabızlığa iyi geldiği bilinmektedir.
Gebelik: Gebelikte kabıza neden olan sebepler arasındadır.
Kabızlıktan Korunmanın Yolları Nelerdir?
• Yeteri kadar su, ayran gibi sıvılardan tüketilmeli.
• Lifli gıdalar ile beslenmeye özen gösterilmeli
• Meyve ve sebzeye ağırlık verilmeli
• Tuvalet ihtiyacınızı sabah uyandıktan sonra yapmalı.
• Tuvalet geldiği zaman kesinlikle sonraya ertelenmemeli
• Yürüyüş ve egzersiz yapılmalı
• Probiyotik besinler tüketilmeli
• Her öğünde salata ve zeytinyağı dâhil edilmeli
• Lokmalar iyice çiğnenmeli
• Haftada 1-2 gün kuru baklagil tüketilmeli
• Koyu çay ve kahve tüketimi azaltılmalı
Kabızlık Tedavisi
Kabızlık durumları tehlikeli başka hastalıkların habercisi olabilir. Bu yüzden çok sık kabız olan, ve dışkısında görülen kişilerin mutlaka doktora görünmesi gerekir.
Kabızlık tedavisinde sıvı tüketiminin ve lifli gıdaların artırımı bağırsak sisteminin çalışma sistemini düzeltebilmektedir. Doktorunuz gerekli gördüğünde lif ihtiva eden ilaçlar ve dışkı yumuşatıcı ilaçlar verebilir. Çok nadir durumlarda bazı testler isteyebilir ve cerrahi müdahale gerekebilir.
Kabızlık İçin Doğal Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Bağırsaklardan sağlıklı bir şekilde dışarı çıkartılmayan dışkının bağırsaklarda uzun süre beklemesi sonucunda vücudu zehirlediğini, karaciğerin yükünü arttırdığını, cildi bozduğunu, yaşlanmaya sebebiyet verdiğini biliyoruz.
Kabız olmamak için aşağıda sıraladığımız yiyeceklerden mutlaka tüketmelisiniz.
Pırasa;
Bağırsak mukozasında sorun var ise 1 kâse zeytinyağlı pırasayı öğle ve akşam yemeklerinden önce tüketebilirsiniz.
Yoğurt Suyu;
Bağırsak florası denilen ve yararlı bakterilerin sayısını çoğaltmak için yoğurt suyunun iyi geldiğini günde iki defa öğleden önce ve öğleden sonra olmak üzere yaklaşık 150 ml. kadar yoğurt suyunun tüketilmesi gerekir.
Doğal yoğurt suyu florayı dengeler, gaz ve şişkinliği önler diyor.
Keçiboynuzu;
İshale çok iyi gelen keçiboynuzu aynı zamanda lifli yapısı sayesinde kabızlık şikâyeti olan kişilere iyi gelir.
Portakal Yaprağı;
Çok şiddetli kabızlık problemi olan kişiler;
1 su bardağı kaynayan suya 7-8 adet taze portakal yaprağı atıp 12 dakika kaynatılıp ılımaya bırakılır. Kahvaltıdan en erken 1 saat sonra içilir. 4-5 gün boyunca günde bir kez içildiğinde kabızlık problemine derman olabileceği belirtiliyor.
Kabızlık İçin Sinameki Kullanmayın!
Kabızlık için kullanılan sinameki 10-15 gün kadar kullanıldığında bağırsaklarda mukoza diye bir şey bırakmıyor. Yani bağırsaklardaki dışkıyı kayganlaştırıcı madde yok oluyor ve sinameki kullanımı bırakıldığı anda şiddetli kabızlık meydana geldiğini vurguluyor.
Kabızlığa neden olan bağırsak parazitlerini ve mantarları yok etmek için her gece 1 diş sarımsak yutulması doğal bir antibiyotik görevi görerek bağırsaklardaki mikropları ve parazitleri öldürüyor. Böylece bağırsak florası düzelerek bağırsak sisteminin çalışması düzene giriyor.