Üç aylarda çekilecek tesbihler, Müslümanlar tarafından araştırılıyor. İslam alemi için en hayırlı aylar olan Recep, Şaban ve Ramazan aylarında; daha çok namaz kılınıp, daha fazla Kur’an okunuyor ve birçok tesbih çekiliyor. Ayrıca bu aylarda Allah’a inananların çoğu zikirler çeker, sadakalar verir ve oruç tutar.
1 Ocak 2025 tarihinde Üç ayların ilki olan Recep ayına girilecek. Ardından 31 Ocak'ta Şaban ayı ve 1 Mart 2023’te Ramazan ayına girilecek.
Üç aylar içinde olan Regaip Kandili, Miraç Kandili ve Berat Kandili’nde de ibadetler edilip tespihler çekilecek. İşte, Üç aylarda (Recep, Şaban, Ramazan) tesbih çekmenin fazileti…
Recep ayında, ilk 10 gün, ikinci 10 gün ve üçüncü 10 gün tesbihleri yer almaktadır.
Üç aylar boyunca her gün 1100 kere "La İlahe İllallah", 100 kere de "Muhammedürresulullah" diye bu tesbihe devam edilir. Daha sonra 1660 defa "Ya Allah" diye tesbih çekilir. Üç aylar boyunca her gün 1100 kere "La İlahe İllallah", 100 kere de "Muhammedürresulullah" diye bu tesbihe devam edilir.
10 gün 100 dea Sübhana'llahi'l - hayyil-kayyum
10 gün 100 defa Sübhana'llahi'l - ehadi's-samed
10 gün 100 defa Sübhana'llahi'l -gafuri'r-rahim
Şaban ayında tesbih şöyle çekilir:
10 GÜN 100 defa Ya latifu celle şanühü
10 GÜN 100 defa Ya rezzaku celle şanühü
10 GÜN 100 defa Ya azizü celle şanühü
Ramazan ayında ise tesbih şu şekilde çekilir:
10 GÜN 100 defa Ya erhame'r- rahimin
10 GÜN 100 defa Ya gaffarü'z- zünüb
10 GÜN 100 defa Ya 'atika'r- rikab
Üç aylarda 111 defa 'Allahümme Salli Ala Muhammed' diye Peygamber Efendimize salat-ü selam getirilir. Ardından 1660 defa 'Ya Allah' esması zikredilerek tesbih çekilebilir.
Üç aylar, Recep, Şaban ve Ramazan aylarıdır. Faziletli sayıldığından bu aylarda ibadetler artırılır, günahlardan en azından saygıdan dolayı sakınılır ve mübarek Ramazan ayına hazırlık yapılır. Bu mübarek aylarda Regaip Kandili, Miraç Kandili ve Berat Kandili yer aldığından üç aylarda tespih çekmenin fazileti daha da artmaktadır.
Rasulullah Efendimizin babası Hz. Abdullah'ın evlendiği gece olduğu iddia edilen ve Hicri takvime göre Recep ayındaki ilk perşembeyi cumaya bağlayan gece olan Regaip Kandili 2 Ocak 2025 tarihinde kutlanacaktır. Hz. Muhammed'in göğe yükselip, Allah ve öte âlemleri görüp geriye döndüğü gün olduğu rivayet edilen Miraç Kandili ise 26 Ocak 2025 tarihine denk gelmektedir.
Kur'an-ı Kerim'in Levh-i Mahfûz'dan Dünya semasına toptan indirildiği gece ve Şaban ayının 14. gününü 15. gününe bağlayan gece olan Berat Kandili ise 13 Şubat 2025 tarihinde idrak edilecektir.
-Üç aylarda her gün, 1100 defa 'La İlahe İllallah', 100 defa da 'Muhammedeürresullullah' denir.
- Recep ayına girerken 'Allahümme bârik lenâ fi Recebe ve Şa'ban, ve belligna Ramazan' zikri çekilir.
- Recep ayının ilk 10 günü 100 defa 'Sübhana'llahi'l-hayyil-kayyum'
- Recep ayının ikinci 10 günü 100 defa 'Sübhana'llahi'l-ehadi's-samed'
-Recep ayının son 10 günü 100 defa 'Sübhana'llahi'l-gafuri'r-rahim'
- Şaban ayının ilk 10 gübü 100 defa 'Ya latifu celle şanühü'
- Şaban ayının ikinci 10 günü 100 defa 'Ya rezzaku celle şanühü'
- Şaban ayının son 10 günü 100 defa 'Ya azizü celle şanühü'
-Ramazan ayının ilk 10 günü 100 defa 'Ya erhame'r- rahimin'
- Ramazan ayının ikinci 10 günü100 defa 'Ya gaffarü'z- zünüb'
-Ramazan ayının son 10 günü 100 defa 'Ya 'atika'r- rikab'i bol manevi bir mevsime girişin habercisi olan Recep ayına büyük önem vermiştir.
Allâhümme bârik lenâ fi Recebe ve Şa’bân, ve bellignâ Ramazân.
Hz. Peygamber, (s.a.v) Üç Aylar girdiği zaman, “Ey Allah’ım; Recep ve Şabanı bize mübarek kıl, bizi Ramazana kavuştur.” diyerek dua ederdi.
Hz. Muhammed (s.a.v.) başka bir hadis-i şeriflerinde ise; ”Recep Allah’ın ayı, Şaban benim ayım, Ramazanda ümmetimin ayıdır.” buyurmuşlardır.
İbnü Abbas’ın (r.a) rivayet ettiği Hadis-i Şerif’te: “Her kim Recep, Şaban ve Ramazan aylarında, öğle ve ikindi (namazları) arası: أَسْتَغْفِرُ اللّٰهَ الْعَظِيمَ الَّذِي لَا إِلٰهَ إِلَّا هُوَ الْحَيَّ الْقَيُّومَ وَأَتُوبُ إِلَيْهِ تَوْبَةَ عَبْدٍ ظَالِمٍ لِنَفْسِهِ لَا يَمْلِكُ لِنَفْسِهِ ضَرًّا وَلَا نَفْعًا وَلَا مَوْتًا وَلَا حَيَاةً وَلَا نُشُورًا derse, Allah-u Teala (o kişinin sevab ve günahlarını yazmakla görevli) iki meleğe: "Bu kulun amel defterindeki günahlarıyla alakalı yazıları yakın!’ diye vahyeder.” denilmektedir. Bu duanın Türkçe meali ise şudur:
“Kendisinden başka hiçbir ilah bulunmayan, Hayy ve Kayyûm olan O büyük Allah-u Teala’dan, mağfiret talep ederim. Kendisi hakkında ne bir zarara ne bir faydaya, ne ölüme, ne de yaşamaya ve ne de dirilmeye mâlik olmayan, (günahlar işleyerek) kendisine zulmetmiş bir kulun tevbesiyle, O’na tevbe ederim.”
Şeddad ibni Evs’in (r.a) rivayet ettiği Hadis-i Şerif’te Seyyidü’l-istiğfar (istiğfarların efendisi) şudur: اَللّٰهُمَّ أَنْتَ رَبِّي لاَ إِلٰهَ إِلَّا أَنْتَ خَلَقْتَنِي وَأَنَا عَبْدُكَ وَأَنَا علٰى عَهْدِكَ وَوَعْدِكَ مَا اسْتَطَعْتُ، أَبُوءُ لَكَ بِنِعْمَتِكَ وَأَبُوءُ لَكَ بِذَنْبِي فَاغْفِرْ لِي فَإِنَّهُ لاَ يَغْفِرُ الذُّنُوبَ إِلاَّ أَنْتَ، أَعُوذُ بِكَ مِنْ شَرِّ مَا صَنَعْتُ
“Ey Allah! Benim Rabbim Sensin. Senden başka hiçbir ilah yoktur. Beni Sen yarattın. Ben Senin kulunum. Ben gücümün yettiği kadar Senin ahdin ve vadin (sözün ve müjden) üzere sabitim. Ben Senin ihsan ettiğin nimetlerini itiraf ediyor, günahlarımı da itiraf ediyorum. Öyleyse beni mağfiret eyle! Şu muhakkak ki, günahları Senden başkası bağışlayamaz. Ben yaptığım şeylerin şerrinden sana sığınıyorum.’ İnsan akşama girerken bu duayı okuduğu zaman, o gece ölürse cennete girer yahut cennet ehlinden olur. Bu duayı sabaha girerken okuduğu zaman da, o günde ölürse, o da cennet ehlindendir.”
Ulema buyurmuştur ki: “Recep, günahlardan istiğfar içindir, Şaban kalpleri ayıplardan ıslah içindir. Ramazan ise kalpleri nurlandırmak içindir. O halde Allah-u Teala’nın ayında istiğfarı çok yapmak lazımdır. Özellikle de seherlerde, “Seyyidü’l-istiğfar (istiğfarların efendisi)” denilen tevbeyi hiç terk etmemek gerekir."