Üstüne Görme Nedir Gebelikte Kanama Ve Üstüne Görme Nedir?
Toplumumuzda “üstüne görme” (implantasyon kanaması) olarak adlandırılan durum, aslında bir adet kanaması değildir. Adet kanaması, rahim iç tabakasının kalınlaşmasından meydana gelen ve bir miktar kanın vücuttan atılması olayıdır. Her ay rahmin iç tabakasında yumurtlamadan meydana gelen bir kalınlaşma meydana gelir. Yumurta hücresi ve sperm döllenirse embriyo oluşur ve bu alana yerleşerek rahmin iç tabakasında gelişmeye başlar. Üstüne görme nasıl olur? Gebelikte adet? merak edilen sorulara cevaplar verdiğimiz makaleyi keyifle okuyabilirsiniz.
Bu durum oluşmazsa vücuttan atılır ve gelecek ay için vücut otomatikman, yeni bir rahim iç tabakası hazırlar. Hamileyken “üstüne adet görme” adet kanaması olmadığı gibi, çeşitli durumlarda rahim iç tabakasına yerleşen embriyo hafif bir kanamaya sebep olabilir. Bu kanama adet kanından oldukça farklıdır ve daha kısa sürer. Fakat bunun fark edilmemesi ve kadının hamile olmadığını düşünmesi de oldukça yaygındır. Bu düşünce tarzı hamile olmadığını düşünen anne adayının hem bebeğine hem de gebelik sürecine büyük zararlar verebilir.
Üstüne Görme İle Adet Kanaması Arasındaki Farklar Nelerdir?
Üstüne görmede meydana gelen kanın rengi regl döneminde akan kandan çok farklıdır.
Üstüne görme diye tabir edilen kanama çok hafiftir ve düzensizdir. Bu kanama, döllenmeyi takip eden 10 gün içerisinde görülür.
Üstüne Görme Durumu Hamileliğe ve Bebeğe Zarar Verir Mi?
Embriyonun rahim duvarına yerleşmesi sırasında yaşanan bu kanama, implantasyon kanaması olarak adlandırılır. Gebelik için ya da bebek için herhangi bir zararı yoktur. Üstüne görmenin meydana getireceği sorun ise, hamilelik durumunun anne tarafından geç fark edilmesidir. Hamileliğin geç fark edilmesi aşamasında ise; radyasyon ya da bazı ilaçlar kullanma riski ya da sigara kullanımı, alkol kullanımı meydana gelebilir. İstenmeyen hamilelik durumları için de bu olay problem teşkil edebilir. Bununla beraber istenmeyen bir gebelik ise, adet olunduğu zannedildiği için geç kalma söz konusu olabilir. Bu sebeple kanama farklı gelmiş ise mutlaka doktora başvurulmalıdır. Doktorunuz kanamanın herhangi bir önemli problemden meydana gelip gelmediğini inceleyecek ve üstüne gördüğünüz şüphesini duyması halinde sizden hamilelik testi ile beraber ultrason gibi tahliller isteyecektir.
Hamilelik Dönemi İçerisinde Üstüne Görme Belirtileri Nelerdir?
Normal olan adet döngünüzde, 28 günün ardından eğer az bir kanamanız görülmesi halinde dikkat etmelisiniz. Çünkü üstüne adet görme şansınız yaklaşık 200’de 1’dir. Kanama oranı normal adet kanamasına göre çok daha azdır.
Üstüne Görme Neden Olur?
Hamilelikte kanamanın pek çok sebebi olabilir. Kimi kanamalar anne ve bebek için tehlike arz ederken, kimileri de son derece basit, her kadının başına gelebilecek kanamalardır.
Bunlar;
Düşük riski taşıyan kanamalar,
Kısmi düşük kanaması olarak bilinen kanamalar,
Boş gebelik kanaması,
Tam düşük kanaması,
Üzüm gebeliği ismi ile bilinen mol gebelik kanaması,
Dış gebeliğin neden olduğu kanamalar,
Bebeğin henüz anne karnındayken ölmesine bağlı gelişen kanamalar,
Plasentanın ayrılması sonucu oluşan kanamalar,
Bebeğin eşinden ayrılmasına bağlı oluşan kanamalar,
Bebeğin eşinin rahim ağzını kapatmasıyla oluşan kanamalar,
Erken doğum kanamaları,
Nişan kanamaları,
Servikal polip kanamaları,
Cinsel ilişkiye bağlı olarak gelişen, rahim ağzının yırtılmasıyla oluşan kanamalar,
Rahim yırtılması sonucu oluşan kanamalar,
Vajinada veya rahim ağzında bulunan kitlelere bağlı kanamalar,
Servisit kanamalarıdır.