Tgrt Haber

Uyurken ağızdan salya akması bebeklerde de yetişkinlerde

31 Ekim 2018 20:20
Uyurken ağızdan salya akması bebeklerde de yetişkinlerde

Uyurken ağızdan salya akması bebeklerde de yetişkinlerde de sıkça rastlanan bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Peki, önemsiz gibi görünen bu durumun ciddi bir sorunun belirtisi olabileceğini biliyor muydunuz?

Uyurken ağızdan salya akması bebeklerde de yetişkinlerde de sıkça rastlanan bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Peki, önemsiz gibi görünen bu durumun ciddi bir sorunun belirtisi olabileceğini biliyor muydunuz?

Uyurken ağızdan salya gelmesi durumunda iç hastalıkları bölümüne görünebilirsiniz. 

  • Yan tarafa doğru uyumak ağızdan salya gelmesinin en çok karşılaşılan nedenidir. Yana doğru yatarak uyunduğu zaman yerçekiminin etkisiyle salya yutulamaz ve yastığınıza doğru akar. 
  • Salya akmasının bir başka nedeni sinüs enfeksiyonu olabilir. Sinüs enfeksiyonu yutkunma ve nefes alma sorunlarını beraberinde getirir. Aynı durumla geniz yolu tıkanıklığında, grip olduğunuz zamanlarda karşılaşabilirsiniz. 
  • Mide ekşimesi ve reflü fazla salya akıtma nedenidir. Ekşime sonucunda mide asidi yemek borusunu uyarır buda fazla salya üretimine neden olur. 
  • Ciddi zehirlenme veya alerji durumlarında vücut aşırı salya üretebilir. Bu durum ile karşılaşıldığında vakit kaybetmeden bir hastaneye gitmesinde fayda var. 
  • Boğazın arka tarafında bulunan bezler olarak bilinen bademciklerin iltihaplanması fazla salya akmasının nedeni olabilir. İltihaplanma sonucu boğazda biriken salya yutulamaz ve akar. 
  • Antidepresan, sinir sistemini yatıştırıcı ilaçlar, morfin, ağız kuruluğu önleyici ilaçların yan etkilerinden biride fazla salya akıtmaya neden olmalarıdır. 
  • Uyurken salya akmasının nedeni ağız yapısına olabilir. Hamileliğe bağlı mide bulantısı, aşırı asit içeren diyetler, MS hastalığı, parkinson hastalığı, ruh ve sinir hastalıkları, diş problemleri de uyurken salya akmasının nedenleri olabilir. Bu hastalıklarla ilgili doktorlara görünmeniz faydalı olacaktır. 

Sırtüstü yatarak uyumak uyurken ağızdan salya akmasını önlemeye yardımcı olur. Uyurken başınızı bir yastıkla desteklemek ağzın kapalı olmasını sağlayacağı için salya akmasını önlemeye yardımcı olacaktır. Uyurken ağızdan nefes almak yerine burundan nefes almak salya akmasını engelleyecektir. Doğru nefes alma egzersizlerini öğrenmek ve alışkanlık haline getirmek sorunun çözümünde faydalı olacaktır.

Kullandığınız ilaçların yan etkisi olarak vücut fazla salya üretiyor olabilir. Eğer kullanmaya başladığınız yeni bir ilaç sonrasında başlayan uykuda salya akma probleminiz varsa bunu doktorunuza anlatıp uygun çözümü bulun.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...