Tgrt Haber

Uzayda zaman nasıl geçiyor, uzayda 1 saat dünyada 7 yıl mı? Uzayda ne yenir, nasıl hayatta kalınır?

Editör: Selçuk Hoş / Kaynak: TGRT Haber
19 Ocak 2024 15:30 - Güncelleme : 19 Ocak 2024 15:58
Uzayda zaman nasıl geçiyor, uzayda 1 saat dünyada 7 yıl mı? Uzayda ne yenir, nasıl hayatta kalınır?

Türk bilim insanı Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda gerçekleştireceği 14 günlük görev süresinde bilimsel deneyleri yürütüyor. Uzaydaki zaman kavramı, yemek alışkanlıkları ve daha fazlası merak konusu oldu. Uzayda zaman nasıl geçiyor, uzayda 1 saat dünyada 7 yıl mı? Uzayda ne yenir, nasıl hayatta kalınır? İşte uzaydaki yaşamın detayları..

Türkiye'nin uzay keşfi yolculuğunda bir dönem daha başladı. Türk bilim insanı Alper Gezeravcı​, Uluslararası Uzay İstasyonu​'nda (ISS) gerçekleştireceği 14 günlük görev süresi boyunca, üniversite ve araştırma kurumları tarafından hazırlanan 13 farklı bilimsel deneyi yürütüyor. Bu kapsamda uzayla ilgili bazı sorular da merak edilmeye başlandı. Uzayda zaman nasıl geçiyor, uzayda 1 saat dünyada 7 yıl mı? Uzayda ne yenir, nasıl hayatta kalınır? İşte detaylar...

UZAYDA YEMEK ZAMANI

Astronotlar, uzay istasyonlarında tıpkı evlerinde olduğu gibi üç öğün yemek yerler. Ancak uzayda yemek yapma imkanları olmadığından, önceden hazırlanmış paketlenmiş yiyecekleri tüketirler. Uzay araçlarındaki fırınlar, yiyecekleri ısıtmak için kullanılır. Tuz ve şeker gibi malzemeler sıvı formda tüketilir, çünkü bu maddelerin katı halleri kullanım sırasında sorunlara yol açabilir. İçecekler ise kapalı paketlerden pipetler yardımıyla içilir.

İHTİYAÇLAR NASIL KARŞILANIYOR?

Nisan 2023'te astronotların beğendikleri yemek grupları tespit edildi. İlk numunelerin testleri NASA bünyesindeki laboratuvarlarda gerçekleştirildi. ISS'de yenilecek yemekler astronotlardan çok önce kargo olarak oraya ulaştırıldı. ISS'ye ulaşmak için kullanılacak "Crew Dragon" kapsülünün içinde yolculuk için yemek olacak.

UZAYDA ZAMAN KAVRAMI

İtalyan astronot​ Luca Parmitano, ISS'de geçen zamanın algısını paylaştı. Günlük çalışmaların yoğunluğu nedeniyle zamanın yavaş geçtiğini ancak haftaların hızla ilerlediğini belirten Parmitano, uzaydaki özel zaman dilimine dair çarpıcı detaylar verdi. ISS ekibi, modül içerisinde doğal ışık olmaması sebebiyle ışıkları açıp kapatma yöntemini kullanıyor ve bu durum zaman algılarını etkiliyor.

Parmitano, "Uzayda zaman nasıl geçiyor?" sorusuna detaylı bir cevap verdi. Astronot, ISS'de geçen 4 aylık süre boyunca ekibiyle birlikte oldukça yoğun bir şekilde çalıştıklarını belirterek, günlerin yoğun iş temposu nedeniyle yavaş geçtiğini ancak haftaların hızla ilerlediğini ifade etti.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...