Tgrt Haber

Uzun tekerlemeler, diksiyon tekerlemeleri! Dünyanın en zor tekerlemesi nedir?

Editör: Dilek Ulusan / Kaynak: TGRT Haber
01 Eylül 2022 16:34 - Güncelleme : 01 Eylül 2022 18:18
Uzun tekerlemeler listesiyle eğlenirken öğrenebilirsiniz

Halk arasında komik tekerlemeler eğlence, zor tekerlemeler ise eğitici olarak kullanılır. Gündelik hayatla ilgisi olmayan tekerlemeler, özellikle çocukların eğitimi için kullanılır. Çocukluktan itibaren eğitici olarak kullanılan zor tekerlemeler, evde çalışılan diksiyon ile beraber gelişime yardımcı olur. Bireyler, telaffuzlarını etkin kullanabilmeleri için diksiyon tekerlemelerine ihtiyaç duyarlar. Eğlenceli anlar için kullanılan tekerlemeleri kendinizi test etmek için de kullanabilirsiniz. En zor tekerleme örnekleri, eğitici tekerlemeler, sayılı tekerlemeler, kısa tekerlemeler, komik tekerleme, garip tekerlemeler, ve diksiyon tekerleme örneklerine buradan ulaşabilirsiniz.

Uzun tekerlemeler listesiyle eğlenirken öğrenebilirsiniz

Tekerlemeler tüm bireylerin hem eğlenmek hem de diksiyonlarını geliştirmek için kullanılan önemli bir araçtır. Çocukların dil çabukluğu kazanmasına yardımcı olan bu eğitici tekerlemeler, diksiyon geliştirmek için de kullanılır. Ebeveynlerin çocuklarının diksiyonlarını geliştirmek ve akıcı bir konuşmaya sahip olabilmeleri için tercih ettikleri yöntem arasında kısa, uzun zor ve eğitici tekerlemeler yer alır. Bunların yanı sıra eğlence amaçlı kullanılan kısa, eğlenceli tekerlemeler de yer alır. Akıcı ve güzel konuşma için önemli bir görevde yer alan tekerlemeler, çene ve ağız kaslarının gelişmesine de yardımcı olur. Peki, en zor tekerleme nedir? En uzun tekerleme, diksiyon tekerlemeleri, en kısa tekerleme nedir?

DÜNYANIN EN ZOR TEKERLEMESİ NEDİR?

– Sizin damda var beş boz başlı beş boz ördek, bizim damda var beş boz başlı beş boz ördek. Sizin damdaki beş boz başlı beş boz ördek; bizim damdaki beş boz başlı beş boz ördeğe: “Siz de bizim gibi beş boz başlı beş boz ördeksiniz.” demiş.

Uzun tekerlemeler, diksiyon tekerlemeleri! Dünyanın en zor tekerlemesi nedir?

- Bir pirinci birinci buluşta bir inci gibi birbirine bağlayıp, Perlepe berberi bastıbacak Bedri ile beraber Balıkesir pazarına parasız giden bu paytak budala, babası topal Badi´den biberli bir papara yedi.

-Babaeskili babacan Bahri Beberuhi Bedri ile bıyıksız bıçkıcıbıngıldak Bigalı bekes Bahir’in Bigadiç’teki bonbon bonmarşesine varmışlar, oradakilerin yüzlerine bön bön bakarak, büyülü büyük buhurdanlığı buğulu buğulu boşaltıp bomboş.

DİKSİYON TEKERLEMELERİ NELERDİR?

-Be birader buraya bak, başı bereli burma bıyıklı bastı bacak bayan berberiyle bizim Bedri bey birlikte bir pirinci birinci buluşta birbirine dizip Bursa pazarına indi.

-Bir tarlaya kemeken ekmişler. İki kürkü yırtık kel kör kirpi dadanmış. Biri erkek kürkü yırtık kel kör kirpi, öteki dişi kürkü yırtık kel kör kirpi. Kürkü yırtık erkek kel kör kirpinin yırtık kürkünü, kürkü yırtık dişi kel kör kirpinin Yırtık kürküne eklemişler.

- Nerden gelirsin? Zikzak kalesinden. Ne gezersin? Açlık belasından. Nerde yattın? Beyin konağında. Altına ne serdiler? Perde. Desene kupkuru yerde. Bıyıkların neden yağ oldu? Bıldırcın eti yedim. Bıldırcın yağlı mıydı? Gökte uçarken gördüm. Saçların neden ağardı? Değirmenden geldim. Değirmen dönüyor mu? Zımbırtısını duydum. Ayakların neden ıslandı? Çaydan geçtim. Çay derin miydi? Köprüyü dolaştım, İşte geldim sana ulaştım.

- Pohpohçu pinti profesör pofur pofur pofurdayarak hınçla tunç çanak içinde punç içip pulverizatör prospektüsünü papaz balığı biblosunun berisindeki papatya buketinin bu yanına bıraktıktan sonra palas pandıras Pülümürlü Pötürgelinin getirdigi pörsük pötikare pöstekiyi Paluluların pıtırcık pazarında partenogenes pasaparolasını, pertavsız pervasız pervaz peyzajını ve perenospora pesterkerani pestilini posbıyıklı pisboğaz pedegoga Pınarbaşı'nda beş peşkirle peş peşe peşin peşkeş çekti, sonra da pılısını pırtısını topladı: "Pingpong, pingpong, pingpong Piyango pingpong! Pingpong, pingpong!" diyerek Posof'un pisipisi otundan yapılma pistovsu piposunu tüttüre tüttüre paytak paytak yürüyüp gitti.

- Be birader buraya bak… Başı bereli, burma bıyıklı beti benzi bembeyaz, beberuhi boylu Bilal’in burnuna biber kaçırıp, bir bebek gibi bar bar bağırması, bir bakıma hoş, bir bakıma boş, berbat bir hal değil midir?

-  Taşlı tarladaki terasta talaşlar tutuşunca başlayan telaş, talaşların tamamıyla ve büsbütün tutuşmasıyla artmış. Tutuşan talaşları görüp tellaklar telaş ettikçe talaşlar tutuşmuş, talaşlar tutuştukça tellaklar telaş etmiş ve terasın trabzanına tutunmuş bakan Trabzonlu teşrifatçı titiz Tahsin Tevfik, talaşlar tutuştukça telaş eden tellaklara boşuna telaş ediyorsunuz, demiş.

Çatalağzı’nda Çatalcalı çatalsız, çatalcının çarpık çurpuk çalçene Çoruhluya çarptı. Çatalca’da başı çıbanlı topal çoban çatal yapıp çatal satar. Çatalca’da saf çoban çatal yapıp çatalsızlara çatal satar. Çatalca’da topal çoban çatal yapıp çakallara çatal satar. 

UZUN TEKERLEME ÖRNEKLERİ

- Şu tarlaya bi şinik kekere mekere ekmişler. Bu tarlaya bi şinik kekere mekere ekmişler.
“Şu tarlaya ekilen bir şinik kekere mekereye dadanan boz ala boz başlıklı pis porsuk,

-Bu tarlaya ekilen bir şinik kekere mekereye dadanan boz ala boz başlıklı pis porsuğa demiş ki; “Ben bu tarlaya ekilen bir şinik kekere mekereye dadanan boz ala boz başlıklı pis porsuğum” demiş. öteki tarlaya ekilen bir şinik kekere mekereye dadanan boz ala boz başlıklı pis porsukta; ben de; “bu tarlaya ekilen bir şinik kekere mekereye dadanan boz ala boz başlıklı pis porsuğum” demiş.

-Sizin dala konmus, hallu, bellu, gabellu, kabak bas bel baykusu, Bizim dala konmus, hallu, bellu, gabellu,kabak bas bel baykusuna,
“Sen nasil bir hallu, bellu, gabellu, kabak bas bel baykususun”, demiş. Bizim dala konmus, hallu, bellu, gabellu, kabak bas bel baykusu da,
Sizin dala konmus, hallu, bellu, gabellu, kabak bas bel baykusuna, “Sen nasil bir, hallu, bellu, gabellu, kabak bas bel baykusuysan,
Bende öyle bir, hallu, bellu, gabellu, kabak, bas, bel, baykusuyum” demiş.

Uzun tekerlemeler, diksiyon tekerlemeleri! Dünyanın en zor tekerlemesi nedir?

Kalamışlı Kirkor, Kayışdağlı Kevork, Kuzguncuktu Kamber, Kurtköylü Kemalettin, Küçükyalılı Keremullah, Karagümrüklü Kürşat, Kasımpaşalı koruk Kasım, Kağızmanlı Kalender, Keşanlı kavruk Kazım, Köyceğizi! körpe Kibriye, Keçiörenli kökçe Kamile konutsuzluktan kıvranır, karınları kuruldar, kart-kurt kazınırlarken; kazıkçı komprador kapitalistler, kıvırtıcı köçek komisyoncular kontratlığında Konut Kooperatifiyle, Köy-Kent Kalkındırma Kooperatifleri kurup; kanundan, kararnameden, kamuoyundan, Keremullah'la Kitabullah'tan korkmadan kandırdıkları kıt kazançlı, komik konutlu, kısıtlı-kötü koşullu kitlelerden kopardıkları katrilyonları, kayıtdışı kazançlarına katıp kasalarına koyuyorlardı...

KISA TEKERLEMELER

- Çarşıda koza ucuz, çarşıda darı ucuz, çarşıda boza da ucuz mu?

-Bu evi yıkıp yapsak da mı otursak, yoksa yıkmasak onarsak da mı otursak?

-Kara kızın kısa kayışını kasışına kızmayışına şaşmamışsın da, kuru kazın kızıp kayısı kazışına şaşmış kalmışsın.

- Kınıklı kılıbık kırpıntı Kıyasettin, Kırımlı kılkuyruk kıtmiri kıkır kıkır kıkırdatarak küskütük küçümen küfeci külhaniyle külüstür Kürşat´ı külünklü küngür üstüne küttedek devirdi.

- Hık mık Nerden geldin? Oradan çık Kız saçların kıvırcık Mavi boncuk

- Leylek leylek lekirdek Hani ban çekirdek Çekirdeğin içi yok Koca kızın saçı yok

- Masal masal martladı, İki sıçan atladı Biri tos vurdu bardağa, Gelin çıktı, çardağa.

- Bu evi yıkıp yapsak da mı otursak, yoksa yıkmasak onarsak da mı otursak?

- Götür küpü, dök küpü. Getir küpü dök küpü.

- Falcı, falcının falına, fasa fiso dedi.

- Baldıran dalları ballandırmalı mı, ballandırmamalı mı? Sonra o bala daldıran baldıran dalları dallandırmalı mı, ballı dala dallandırmalı mı?

EVDE NASIL DİKSİYON ÇALIŞILIR?

Hayatımızın her alanında etkili bir biçimde konuşmak için diksiyona gereksinim duyarız. Sosyal çevreyle beraber diksiyon, doğru ve etkili iletişim kurmak için gerekli olan bir araçtır. Peki, diksiyonumuzu nasıl geliştiririz? Evde diksiyonumuzu geliştirmek için birçok çalışma yapabiliriz. Bunlardan en önemlisi ise kitap okumaktır. Düzenli olarak yapacağımız bu etkinlik bizi bir adım ön plana çıkartır. Diksiyon için diğer bir önemli çalışma ise diksiyon tekerlemeleridir. Diksiyon tekerlemeleri düzenli yapıldığı takdirde hem kelime haznesini geliştirir, hem de eğlenceli vakit geçirmenize neden olur.

Uzun tekerlemeler, diksiyon tekerlemeleri! Dünyanın en zor tekerlemesi nedir?

TEKERLEME OKUMANIN YARARLARI NELERDİR?

Düzenli olarak tekerleme okumak;

Akıcı konuşmaya yardımcı olur,

Zekayı geliştirir,

Dil-Beyin uyumunu sağlar,

Özellikle çocukların dikkatinin gelişmesine yardımcı olur,

Sosyalleşmeyi artırır,

Topluluk önünde rahat konuşmaya yardımcı olur,

Tekerleme aynı anda hem öğretici hem de eğlenceli vakit geçirmenize yardımcı olur.

TEKERLEME NASIL OKUNUR?

Diksiyon geliştirmede kullanılan tekerlemeler, aynı tempoda okunmalı. Tekerlemeler, ne çok yavaş ne de çok hızlı okunmamalıdır. Çene, dudak ve dil aynı anda etkin şekilde kullanılmalıdır. Ağız tembelliğinden kolaylıkla kurtulmayı sağlayan tekerlemede, harflerin yutulmaması önemlidir.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Elanur Sal26 Nisan 2023 19:12

Kısa tekerlemeler yazıyorum ne uzunu geliyo nasıl bir uygulamabu

Sonraki Haber Yükleniyor...